Ένα καλοκαίρι μελαγχολικό σαν φθινόπωρο

“Έπιασε βροχή, αγάπη καλοκαιρινή” που λέει και το τραγούδι, Πιτσιρίκο, ενώ δεν χρειάζεται καν να έρθει το φθινόπωρο ξανά, αφού τα τελευταία χρόνια το καλοκαίρι τόσο του μοιάζει.

Οι μετεωρολόγοι τα βλέπουν, βέβαια, φυσιολογικά όλα αυτά. Το χαλάζι, τις καταιγίδες, που κρατούν ένα μήνα σερί, τις θερμοκρασίες που είναι χαμηλές για την εποχή, 20-25, αντί για 30-35, βαθμοί.

Μόνο αν κάνει ζέστη, θα βγουν να μιλήσουν για κλιματική αλλαγή.

Η βραδινή ψύχρα, η καταιγίδα και η πλημμύρα τέλη Ιουνίου είναι φυσιολογική.

Όπως και η βροχή απολύσεων, που γίνεται αυτή τη στιγμή κάπου στη γη.

Η Swarovski, ας πούμε, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 600 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τις 200 στην έδρα της το Τιρόλο, όπως αναφέρει η Liberation.

O λόγος είναι η μεγάλη πτώση των πωλήσεών της το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το 2019, η Swarovski είχε κύκλο εργασιών 2,7 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί 34.500 άτομα και φτιάχνει κοσμήματα στο Τιρόλο, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σερβία και τις ΗΠΑ.

Τα προϊόντα της πωλούνται σε 170 χώρες.

Ξεπερνώντας τη Swarovski, η Nokia ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα κάνει 1.233 απολύσεις στη θυγατρική της Alcatel Lucent στη Γαλλία, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στο 1/3 του εργατικού δυναμικού, όπως επισημαίνει η Liberation.

“Καταστροφή” αναφώνησε ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων Bernard Tremulot, καθώς πρόκειται για τον τέταρτο γύρο απολύσεων από το 2016 που η Nokia εξαγόρασε την Alcatel Lucent.

Οι θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν αφορούν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να επεξεργαστεί μαζί με τους υπαλλήλους της Alcatel Lucent εναλλακτικές προτάσεις για να τις καταθέσουν στη Νokia και να της δείξουν ότι η Γαλλία είναι μία ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

Συμφωνώ, εξάλλου, σε όλα -και- με το τελευταίο κείμενο του Άρη, Πιτσιρίκο, με εξαίρεση αυτό που έγραψε ότι “ο κορωνοϊός δεν επηρεάζεται από τη ζέστη”.

Άλλο δεν επηρεάζεται και άλλο δεν εξαφανίζεται.

Ούτε ο ιός της γρίπης εξαφανίζεται -διότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα επανερχόταν τον χειμώνα- απλά η διασπορά του το καλοκαίρι είναι τόσο μικρή, που καταντά αμελητέα.

Δηλαδή, η γρίπη υπάρχει στην πραγματικότητα συνεχώς με υφέσεις και εξάρσεις. Αν εξαφανιστεί κάποιο καλοκαίρι, δεν θα υπάρξει ξανά μετά.

Το ίδιο θα συμβεί -όπως όλα δείχνουν- και με τον κορωνοϊό και για αυτό τώρα έχουμε λίγα και κυρίως εισαγόμενα κρούσματα, που δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής διασπορά, ενώ με την καραντίνα ήταν πολλαπλάσια, παρά το γεγονός ότι έξω κυκλοφορούσε ελάχιστος κόσμος και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα.

Και γίνονται πλέον και περισσότερα τεστ απ’ ό,τι την περίοδο της καραντίνας, λόγω των αεροπορικών ταξιδιών.

Ο πρόγονος του συγκεκριμένου κορωνοϊού, ο Sars Cov 1, εξαφανίστηκε επίσης το καλοκαίρι. Αυτό δεν οφειλόταν, βέβαια, αποκλειστικά στη ζέστη, η οποία κατέστησε, όμως, ανέφικτη την έτσι κι αλλιώς προβληματική μετάδοση εκείνου του ιού.

Άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί που προκαλούν κρυολογήματα τον χειμώνα, έχουν και αυτοί αμελητέα δραστηριότητα το καλοκαίρι.

Διότι η ζέστη μειώνει δραστικά τον χρόνο ζωής των ιών· έτσι είναι πολύ περιορισμένο το διάστημα που επιβιώνουν και άρα λιγότερες οι πιθανότητες να μεταδοθούν.

Eπίσης, οι ιοί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί, όπως τα μικρόβια.

Επιβιώνουν στο περιβάλλον όσο δεν εξατμίζονται τα σταγονίδια της αναπνοής, μέσα στα οποία βρίσκονται. Και με τη ζέστη αυτά τα σταγονίδια εξατμίζονται πολύ πιο γρήγορα.

Το να πεις ότι κάποιος ιός δεν θα επηρεαστεί από το καλοκαίρι, είναι σαν να λες ότι κάποιο ψάρι θα επιβιώσει έξω από το νερό.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα είδος βλεννογόνου ψαριού – κοινώς σαλιάρα, συγγενικό είδος του κοκωβιού – που έχει προσαρμοστεί και ζει στα βρεγμένα από τα κύματα βράχια, προκειμένου να αποφεύγει τους θηρευτές του στα ρηχά.

Αν δεν βρέχεται, όμως, συχνά από το θαλασσινό νερό, θα πεθάνει από αφυδάτωση ακόμα κι αυτό.

Το ότι η ζέστη επηρεάζει και τον Sars Cov 2 φαίνεται από το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος κυκλοφορεί πολύ περισσότερο πλέον. Το αντίθετο συμβαίνει στη Νότια Αμερική, όπου χειμωνιάζει, ενώ ελάχιστα έχει επηρεαστεί η πάντα καυτή υποσαχάρια Αφρική.

Όσο για την Ελλάδα, δεν έχει έρθει ουσιαστικά το καλοκαίρι ακόμα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου είχαμε και το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στη Θράκη.

Άλλωστε, καλοκαίρι χωρίς τζιτζίκια δεν υπάρχει. Και τουλάχιστον στα μέρη που κινούμαι, τζιτζίκια δεν ακούω τα βράδια.

Να κλείσω, όμως, αυτή την παρένθεση, καθώς είχαμε απολύσεις και συγκεκριμένα 715 και στην εταιρία Intuit, η οποία μείωσε κατά 7,3% το εργατικό δυναμικό της, που στις 4 Μάη ήταν 9.816 εργαζόμενοι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι απολυμένοι θα λάβουν ως αποζημίωση τις αποδοχές τεσσάρων εβδομάδων, συν απολαβές δύο εβδομάδων για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας στην επιχείρηση που προχωράει σε ριζική αναδιάρθρωση, όπως λένε οι φιλελέδες το κανόνι.

Κι όλα αυτά ενώ η Intuit, που θα δημιουργήσει 700 νέα πόστα για να εκσυγχρονιστεί, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο του 2020 την εξαγορά της Credit Karma έναντι 7,1 δισ. δολ., που ήταν και η μεγαλύτερη στην 37χρονη ιστορία της καλιφορνέζικης εταιρίας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Sajid Javid, προτείνει, εξάλλου, σημαντική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να τονωθεί η οικονομία, καθώς οι προβλέψεις για ανάκαμψη τύπου V -δηλαδή για μεγάλη άνοδο, μετά τη μεγάλη πτώση- αποδείχτηκαν υπεραισιόδοξες, όπως αναφέρει το Skynews.

Eκατομμύρια άνθρωποι έχουν επωφεληθεί και επιβιώσει στη Βρετανία από την κυβερνητική επιδότηση, που φτάνει στο 80% του μισθού των υπαλλήλων.

Ο Javid λέει τώρα ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα κάνει φθηνότερες τις προσλήψεις για τους εργοδότες.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι το πλήγμα στην οικονομία είναι αναπόφευκτο, αλλά το υπουργείο μπορεί τουλάχιστον να διευκολύνει τις προσλήψεις.

Άλλα μέτρα που προτείνεται να υιοθετηθούν είναι να πληρώνουν λιγότερους φόρους οι επιχειρηματίες και να μειωθεί και ο ΦΠΑ, έστω και προσωρινά.

Αυτά από την πάλαι ποτέ βροχερή Βρετανία, που ίσως να είχαν στο μυαλό τους τα Ξύλινα Σπαθιά, όταν τραγουδούσαν “κάπου σε κάποια χώρα τώρα μπορεί να βρέχει” στο υπέροχο “Λιωμένο παγωτό”.

Και να που αυτή η χώρα είναι πλέον η Ελλάδα με βροχές σχεδόν όλη τη νύχτα χθες στο Φάληρο και την Καλλιθέα, με διακοπές ρεύματος από κεραυνούς στο Θυμάρι, με καταιγίδες να αναμένονται και σήμερα από το απόγευμα και μετά.

Τουλάχιστον πρόλαβα και πάλι τη βουτιά.

Φωτογραφίζοντας αθερίνα και ψιλή γόπα στα θολά νερά.

Αφού “είμαι ακόμα εδώ”, που λέει και στο “Λιωμένο παγωτό”.

Εσύ, Πιτσιρίκο ελπίζω να είσαι “σε εκείνο το νησί που ο έρωτας για πάντα ζει” – Σοφία Αρβανίτη, “Μην μου μιλάς για καλοκαίρια”.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Ο καθηγητής του Στάνφορντ Ιωαννίδης υποστήριξε ότι η θνητότητα από τον κορωνοϊό σε ηλικίες κάτω των 70 ετών είναι 0,04%. Εξέτασε 23 διαφορετικές μελέτες για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, και διευκρινίζει ότι η θνητότητα μπορεί να ποικίλει από τη μία περιοχή στην άλλη και ανάλογα και με άλλους παράγοντες. Επίσης, το μέσο ποσοστό θνητότητας όλων των περιπτώσεων δεν ξεπερνά το 0,26% και είναι πολύ μικρότερο από το 3% που είχαν δείξει κάποιες έρευνες στην αρχή της επιδημίας. Ο κ. Ιωαννίδης είναι κατά της τυφλής καραντίνας και υπέρ των στοχευμένων μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων και η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η ειδικότητά του είναι να μελετάει την εξάπλωση και τη βαρύτητα των επιδημιών.

(Αγαπητέ φίλε, εδώ δεν έβρεξε, είχε λιακάδα. Άκουσα κάτι μπουμπουνητά χτες αργά τη νύχτα αλλά ήταν μακριά. Μπορεί να έβρεξε στην θάλασσα. Η βροχή δυσκολεύεται να πετύχει τα νησιά. Το μόνο που θυμίζει τον κορωνοϊό εδώ, είναι ότι δεν έχει παρά ελάχιστους τουρίστες. Πραγματικά, είναι απίστευτο ότι κοντεύει να μπει ο Ιούλιος και όχι μόνο δεν υπάρχουν τουρίστες αλλά πάρα πολλά ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες και άλλα τουριστικά μαγαζιά είναι κλειστά. Κατά τ’ άλλα, είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι, που θα μας διδάξει πολλά πράγματα για να τα κάνουμε καλύτερα στο μέλλον. Αν έχω καταλάβει καλά, το καλοκαίρι δεν κολλάμε εύκολα ιούς επειδή είμαστε έξω, σε ανοιχτούς χώρους. Οι άνθρωποι κόλλησαν στα σαλέ και στα τελεφερίκ στα χιονοδρομικά κέντρα που πήγαν για σκι, κόλλησαν στα συνέδρια και στις εκθέσεις, δεν κόλλησαν στην παραλία. Όλοι στις παραλίες λοιπόν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.