Βασικό εισόδημα στην Αυστρία; – Μπόνους ως 1.500 ευρώ σε νοσηλευτικό προσωπικό στη Γαλλία

Πιτσιρίκο, η Αυστρία θα δώσει εφάπαξ 450 ευρώ σε κάθε άνεργο συν 350 ευρώ σε οικογένειες για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών για να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επίσης, ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 25% σε 20% και η αλλαγή θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2020.

Ο Αυστριακός πρωθυπουργός, Sebastian Kurz, υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός των Συντηρητικών και των Πρασίνων θα κάνει περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα την προσεχή Τρίτη 16/6.

Τον Μάιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 38 δισ. ευρώ, για να μην βουλιάξουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία, ενώ την Παρασκευή 12/6 σχεδόν διπλασίασε το ποσό.

Η Αυστρία σχεδιάζει, επίσης, να μειώσει τον ΦΠΑ στους τομείς της εστίασης και του πολιτισμού στο 5%, μέχρι το τέλος του 2020 για να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση τους.

Στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχουν καταγραφεί 177 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού και 677 θάνατοι που σχετίζονται με την Covid 19.

Βασικό εισόδημα θεσπίζεται ουσιαστικά στην Αυστρία;

Εντάξει, ψίχουλα είναι και το ποσό θα δοθεί και εφάπαξ, αλλά πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς το βασικό εισόδημα, μετά από αυτό που έκανε η Ισπανία.

Να υπενθυμίσω και ότι δικαστήριο της Βιέννης έκρινε αντισυνταγματικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά την καραντίνα και μπορεί τελικά να μην πληρωθούν.

Η οικονομία της Αυστρίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,2% ή κατά 9,2%, εφόσον υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού, έστω και ηπιότερο.

Κι ενώ σχεδόν όλοι βλέπουν δεύτερο κύμα, καμία ένδειξη αναζωπύρωσης της επιδημίας του κορωνοϊού δεν υπάρχει στη Γαλλία, η θνησιμότητα έχει επανέλθει στα κανονικά επίπεδα και ο Emmanuel Macron θα μπορέσει να αναφερθεί στο αποψινό διάγγελμα του διεξοδικά στο τρίτο στάδιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων, όπως εκτιμά η Le Monde.

Ένα μήνα μετά την άρση της καραντίνας και με εξαίρεση τις υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις Γουιάνα και Μαγιότ, όλα συνηγορούν στη μείωση της κυκλοφορίας του Sars Cov 2 για ένατη συνεχή εβδομάδα.

Το Σάββατο 13/6 καταγράφηκαν 24 νέοι θάνατοι, ενώ μειώθηκαν κατά οκτώ και σε 871 οι σοβαρά ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία ήταν 2.899 έναντι 3.777 την τελευταία εβδομάδα του Μάη.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν σε 1.156 από 1.738, οι εισαγωγές στην εντατική μειώθηκαν επίσης σε 129 από 226 και οι θάνατοι σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας ήταν 395 την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, έναντι 570 την τελευταία βδομάδα του Μάη.

Ο ρυθμός μετάδοσης, δηλαδή πόσους κολλάει ένας φορέας του ιού, βρίσκεται στο 0,73 από 2,8 που είχε φτάσει στα μέσα Μαρτίου.

Αυτό δείχνει ότι η επιδημία είναι σε ύφεση, κάτι που δεν αλλάζει από το γεγονός ότι ο ρυθμός μετάδοσης (R) είναι 1,09 στην επαρχία των Άλπεων – Κυανής Ακτής, όπου υπάρχουν αρκετές εστίες του ιού.

Συνολικά, οι εστίες του κορωνοϊού στις 9 Ιουνίου σε όλη τη Γαλλία ήταν 193, αλλά πουθενά δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση.

Επίσης, η θνησιμότητα σε όλη τη χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι στα επίπεδα προηγούμενων ετών, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και συνολικά 29 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, ο Emmanuel Macron θα αναπτύξει το πρόγραμμά του στους Γάλλους, αρχίζοντας από το τρίτο στάδιο της αποκλιμάκωσης (22/6), που προβλέπει μεταξύ άλλων το άνοιγμα των εστιατορίων, την κατάργηση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τη χαλάρωση των κανόνων στα σχολεία.

Αν και είναι νωρίς για να κάνει ανακοινώσεις για τη μετά Covid 19 εποχή, μπορεί να αναφερθεί σε θέματα δημόσιας υγείας, οικολογίας, αποκέντρωσης, αλλά και σε αυτό της μεταρρύθμισης των συντάξεων, που είχε προκαλέσει μπαράζ διαδηλώσεων στα τέλη του 2019.

Τα σύνορα θα ανοίξουν επίσης για όλους τους ξένους από την 1/7 και για τους πολίτες της ΕΕ από τις 15/6, με εξαίρεση την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ισπανία παρέτεινε τους περιορισμούς στην κυκλοφορία ως τις 21 Ιουνίου και την υποχρέωση να μπαίνουν και σε καραντίνα για 14 μέρες οι ξένοι ταξιδιώτες, οπότε και για τους Ισπανούς θα ισχύουν τα ίδια στη Γαλλία.

Σε καραντίνα για 14 μέρες θα μπαίνουν και οι Βρετανοί που θα επισκέπτονται τη Γαλλία μέχρι νεωτέρας.

Τέλος θα υπάρξει και ένα μπόνους για το προσωπικό των νοσοκομείων, που θα είναι 1.500 ευρώ για 40 διαμερίσματα, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία και ανάμεσά τους είναι αυτά της περιφέρειας του Παρισιού, της Κορσικής, του Βορρά και της Ανατολής, ενώ για τα υπόλοιπα 60 διαμερίσματα το ποσό θα είναι 1.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση θα λάβουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το ποσό να μην υπερβαίνει τις 800 χιλιάδες ευρώ και θα είναι σαν ένα δάνειο, το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσουν οι επιχειρήσεις σε δέκα έτη, με περίοδο χάριτος τριών ετών.

Υποχρεωτικά θα είναι επίσης τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε όσους ταξιδεύουν στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, όπως αναφέρει η Liberation.

Δεν θα υποχρεώνονται, όμως, να μπαίνουν και σε καραντίνα 14 ή 7 ημερών οι ταξιδιώτες στις υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις, όπως γινόταν κατά την περίοδο της καραντίνας.

H απόφαση ελήφθη την περασμένη Πέμπτη με γνώμονα την ύφεση της επιδημίας Covid 19, ενώ αυτά τα νέα μέτρα θα γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένα μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και σίγουρα πριν τις 10 Ιουλίου.

Πάντως, με το που ζέστανε λίγο ο καιρός, ανοίγει και στην Ελλάδα από αύριο Δευτέρα ο τουρισμός.

Αν και την Κυριακή γινόταν επίσης χαμός.

Ακόμα και στα Περιστέρια Σαλαμίνας, που είχε 10-15 άτομα, έναν μεγάλο αριθμό για τη συγκεκριμένη ακτή.

Οι γλάροι είχαν πια απομακρυνθεί. Άφαντο και το χταποδάκι που είχα φωτογραφίσει το Σάββατο.

Μόνο το στραπατσαρισμένο κουτάκι μπύρας ήταν ακόμα πάνω σε έναν αχινό και το μάζεψα για να το πετάξω, μαζί με 1-2 ακόμα πλαστικά.

Ο ίδιος θα το είχε τραβήξει, διότι οι αχινοί μαζεύουν ό,τι υπάρχει γύρω τους στον βυθό, μήπως και κάτι είναι φαγώσιμο.

Καθαριστές του πυθμένα είναι στην πραγματικότητα, και δεν ισχύει ότι όπου έχει αχινούς η θάλασσα είναι απαραίτητα καθαρή.

Εγγύηση για καθαρά νερά αποτελούν μόνο οι ποσειδωνίες, αλλά και η απουσία τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα το αντίθετο.

Είδος εχινόδερμου είναι, εξάλλου, και αυτό το άσπρο σαν αυγό που διακρίνεται δίπλα στις γυαλιστερές, πάνω στις μάσκες.

Συγγενικό είδους του αχινού, δηλαδή, απλά αντί για βελόνες έχει άσπρες τρίχες σαν της οδοντόβουρτσας και ζωντανό δεν το βλέπεις ποτέ, αφού κινείται κάτω από την άμμο του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όπως τα βλέπω τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν γίνει πράξη το Βασικό Εισόδημα, η εγκληματικότητα θα φτάσει παντού στον ουρανό και οι άνθρωποι θα μπουν σε καραντίνα μόνοι τους, για να μην τους σκοτώσουν οι άλλοι, οι πεινασμένοι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.