“Για τη ζωή και την ελευθερία”

Πιτσιρίκο, σε καταγγελίες κατά της ΕΕ προχώρησαν τέσσερις ανθρωπιστικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι στέλνει αναγνωριστικά αεροπλάνα για να εντοπίζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, ενώ εμποδίζει και τα σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων να τους διασώσουν, όπως αναφέρει η Liberation.

Κάτι που συνιστά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έχει ως συνέπεια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να γυρίζουν σε επικίνδυνα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, ενώ χάνονται μαζικά και ζωές από τα ναυάγια που προκαλεί αυτή η πρακτική.

Μετανάστες είναι, εξάλλου, και οι σολομοί, που κατηγορούνται για το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού σε αγορά του Πεκίνου και οδήγησαν την κινέζικη κυβέρνηση σε συστάσεις προς τους πολίτες για να μην τρώνε το ψάρι του Ατλαντικού, όπως αναφέρει το Skynews.

Μάλιστα, ο επικεφαλής Κινέζος επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Ασθενειών υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει για τρεις μήνες σε κατεψυγμένα προϊόντα και ότι η υπηρεσία του υποπτεύεται ότι το νέο ξέσπασμα της επιδημίας οφείλεται σε μολυσμένα αγαθά, αν και αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί με έρευνα.

Συνάδελφοί του δεν συμμερίζονται, ωστόσο, την άποψή του, εξηγώντας ότι μόνο ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω του γαστρεντερικού.

Αντίθετα, ο Sars Cov 2 είναι ένας αναπνευστικός ιός και δεν ακολουθεί την ίδια οδό, οπότε δεν μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου φαγητού.

Ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι κυρίως μέσω ατόμων που νοσούν από την Covid 19 και μόλυνση από νωπά προϊόντα μπορεί να προκύψει μόνο αν κάποιος σερβιτόρος που είναι φορέας του ιού, τα αγγίξει με τα χέρια του.

Αλλά εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Επίσης ο κορωνοϊός επιβιώνει σε σταθερές επιφάνειες -και όχι σε τρόφιμα- για μία μέρα στους 37 βαθμούς, για μία εβδομάδα στους 22 βαθμούς και για πάνω από δύο εβδομάδες στους τέσσερις βαθμούς.

Οπότε, φαντάζει απίθανο να ταξίδεψε ο ιός χιλιάδες μίλια μέσω κατεψυγμένων προϊόντων.

Η Κίνα απελευθέρωσε, εξάλλου, 10 Ινδούς στρατιώτες, που είχαν συλληφθεί κατά το σοβαρό συνοριακό επεισόδιο, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε άλλους 20, όπως αναφέρει ο Guardian.

H συμφωνία για την απελευθέρωσή τους επιτεύχθηκε μετά από συνομιλίες που είχαν συνταγματάρχες των δύο στρατών κι ενώ Ινδία και Κίνα αλληλοκατηγορούνται για το πιο πολύνεκρο επεισόδιο στη διαμάχη που έχουν εδώ και 50 χρόνια για τη συνοριακή γραμμή στα Ιμαλάια, η οποία είχε οδηγήσει και σε πόλεμο το 1962.

Χιλιάδες παρευρέθηκαν, εξάλλου, στις κηδείες των Ινδών στρατιωτών, καλώντας για μποϋκοτάζ στα κινέζικα προϊόντα και καίγοντας αφίσες του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και σημαίες της Κίνας.

Άλλοι 18 Ινδοί στρατιώτες υποφέρουν από σοβαρά τραύματα, ενώ απώλειες είχε και η Κίνα, που δεν ανακοίνωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία της, ενώ η Κίνα την κατηγορεί για προμελετημένη επίθεση, που διαταράσσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τουλάχιστον άφησα σε καλά χέρια τον μαυροτσιροβάκο, που σώσαμε χθες από τις γάτες τις θρυλικές.

Συγκεκριμένα, στην Anima, που περιθάλπει κάθε χρόνο 2 με 3 χιλιάδες άγρια ζώα στην Ελλάδα.

“Για τη ζωή και την ελευθερία”, όπως γράφουν και τα φυλλάδιά της.

Παρεμπιπτόντως, το άγριο πουλάκι ήταν όντως ένα από τα πέντε είδη μαυροτσιροβάκου που ζουν στη χώρα μας, ενώ το κέλυφος του κάβουρα που βρήκα αργότερα στα θολά από τον νοτιά νερά ανήκει στο είδος Calappa granulata, απ’ ό,τι είδα στα κιτάπια μου.

Δηλαδή, στον χρήσιμο οδηγό naturagraeca.com για πάρα πολλά πλάσματα της στεριάς και της θάλασσας.

Ναι, και για τις καλόγριες, που δεν υπάρχει διαύγεια στη θάλασσα, βγάζουν ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή, κάνοντας κοντράστ πάνω από τις ποσειδωνίες, έτσι όπως κολυμπούν όλες μαζί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η θάλασσα θα μας σώσει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.