Επιστροφή στη νέα χρεοκοπία

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Μια και σε λίγες ώρες θα συμπληρώσεις 10 μπάνια, πάρε επετειακό κείμενο χαχα. Να γράψουμε και κάτι για την Ελλάδα, κρίμα είναι.

Πέραν της πλάκας, καλό καλοκαίρι -το καλοκαίρι ξεκινάει με το πρώτο μπάνιο, αλλιώς δεν είναι καλοκαίρι-, μάλιστα προσπαθώ να στο ευχηθώ εδώ και μια βδομάδα, αλλά όλο ξεχνάω.

Τώρα, δεν ξέρω για πόσους θα είναι καλό το καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, η ακόλουθη εικόνα δείχνει την …επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Βέβαια, ο Κούλης μίλησε για επανεκκίνηση, δεν μίλησε για επανάκαμψη.

Μην πολυλογώ, όμως. Τα σενάρια του υπουργείου για τον ελληνικό τουρισμό είναι τρία.

Από τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τουρισμού το 2019, το 2020 θα συρρικνωθεί κάπου ανάμεσα στα 12, 14 και 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ας μην αμφισβητήσουμε την διαχρονική αισιοδοξία των οικονομικών σεναρίων, ειδικά εκείνων των ελληνικών υπουργείων. Ας πούμε ότι έτσι θα ‘ναι.

Επίσης, ο τουρισμός αποτελεί κάπου το 11% του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά έμμεσα το 1/3, στην χειρότερη το 25% της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται απ’ αυτόν (συγκεκριμένα 25,5-31%).

Παίρνουμε το καλό σενάριο και αυτόματα έχουμε ύφεση 3% μόνο από την απώλεια των 6 δισεκατομμυρίων στον τουρισμό.

Προσθέτουμε και την απώλεια αρκετών έμμεσων εσόδων και λογικά μιλάμε για ύφεση 7-8% για φέτος. Μόνο από τον Τουρισμό, στο καλό σενάριο και με υπερβολικά αισιόδοξες απώλειες στα έμμεσα έσοδα.

Χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση την μείωση στην κατανάλωση, την ζημιά στον κλάδο των καταστημάτων και την γενικότερη κατάσταση στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία.

Με λίγα λόγια, μια ρεαλιστική προσέγγιση θα εκτιμούσε ύφεση 15-20%. Και ευχαριστώ να λέτε, αν είναι μόνο τόση. Και οι ηλίθιοι υπόσχονται πλεόνασμα στους δανειστές του χρόνου. Δυο-δυο θα πέφτουν τα μνημόνια, οσονούπω.

Και το χειρότερο -στην παραπάνω εικόνα- είναι ότι τα επίπεδα του 2019 στον τουρισμό δεν θα τα δείτε ούτε το 2024.

Με λίγα λόγια, τα νησιά του Αιγαίου δεν απειλούνται από τους Τούρκους. Απειλούνται να αδειάσουν από κατοίκους, αφού δεν είναι δα και μυστικό ότι πάρα πολλά ελληνικά νησιά στηρίζονται αποκλειστικά στον Τουρισμό.

Δεν μιλάμε για «κρισούλα» αυτή τη φορά, αφού το κραχ είναι παγκόσμιο. Μιλάμε για μια ωραία δεκαετία, που θα κάνει την προηγούμενη να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Τουλάχιστον θα έχει Master Chef.

Και κάποιοι ψάχνουν τα 20 εκατομμύρια που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ μέσα στην καραντίνα και δεν αναρωτιούνται γιατί δόθηκαν.

Και ακόμα και τώρα δεν το βλέπουν. Δεν θα το βλέπουν ούτε όταν θα έρχονται οι Τούρκοι commandos με τα φουσκωτά.

Ότι η Ελλάδα, που ποτέ δεν πεθαίνει, ξανά προς τη (δεύτερη του 21ου αιώνα) χρεοκοπία τραβά. Ολοταχώς και με σπασμένα φρένα.

Και πολύ φτωχότερη -υπό όλες τις έννοιες- σε σχέση με την πρώτη.

Αγκαζέ με όλους εκείνους που την χρεοκόπησαν, γιατί χωρίς τεχνογνωσία δεν πας μακριά.

Η επέλαση του κορονοϊού στην Ελλάδα -ουσιαστικά δεν τον πέρασε αλλά αυτά τα έχει πει και ο πίτσι- μάλλον είναι το καλό σενάριο.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.Τα είπε όλα. Ταιριάζει και για τις ΗΠΑ:
«Νομίζω ότι η περίοδος της καραντίνας, είναι μία περίοδος που μας οδηγεί σε ωρίμανση γιατί πολλοί άνθρωποι –ελπίζω κι εύχομαι- θα κατάλαβαν ότι όλα αυτά τα σχέδια για δουλειές, business, καριέρες κλπ, είναι πίπες και δεν είναι και καθόλου δημιουργικά. Αυτό θα το ένιωσαν οι άνθρωποι -σκληρά βέβαια γιατί μας κλείδωσαν με το ζόρι-, αλλά επειδή πρέπει πάντα να βγαίνει κάτι θετικό, θα το ένιωσαν ιδιαίτερα οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουνε χόμπι. Οι άνθρωποι που δεν έχουν χόμπι και δεν είχαν πράγματα να σκέφτονται πέρα από αυτά που βλέπουμε, πέρα από το μηνιάτικο, το αμάξι, και τέτοια, πρέπει να πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα τώρα στην καραντίνα. Και μάλλον έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν και τόσα πολλά ναρκωτικά. Ελπίζω αυτό να είναι ένα σημάδι για όλους αυτούς, για να δουν ότι η ζωή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας πουλάει ο καπιταλισμός. Απολύτως καμία σχέση. Αυτό δεν είναι ζωή. Αυτό είναι σαν τα ποντικάκια που τους κάνουν πειράματα με τη ρόδα, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει τίποτα δημιουργικό αυτό το πράγμα. Ελπίζω να βοήθησε μερικούς να το καταλάβουν. Aπό τις οικονομικές σχέσεις, κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική διαφορά είναι ο ελεύθερος χρόνος. Ελεύθερος χρόνος στον καπιταλισμό, δεν υφίσταται. Μπορεί να θεωρηθείς μέχρι και αντικοινωνικός άμα ξύνεσαι, ενώ είναι το φυσιολογικό. Όλα τα ζώα στη φύση, κάνουν κάτι μέχρι να φάνε. Μετά, ξύνονται. Κι εμείς ζώα είμαστε, απλά έχουμε και μυαλό.» Χριστόφορος Ζαραλίκος.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, επειδή είμαι στα νησιά, να σε διαβεβαιώσω πως οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή για τον Ιούλιο, και το θέμα τώρα είναι να μην επεκταθούν σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά. Ελπίζουν όλοι εδώ σε έναν κάπως καλό Αύγουστο, και βασικά ελπίζουν να μην χαθεί και η επόμενη χρονιά γιατί πολλοί θα καταστραφούν. Άρη, το έκανα νωρίς το πρωί το δέκατο μπάνιο. Επειδή έχω χάσει έδαφος -με την καραντίνα και την απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά- κάνω τρία μπάνια τη μέρα. Και, βέβαια, κάνω μπάνια και για εσένα. Άρη, γράφε. Σε εσένα βασίζομαι γιατί ο Ηλίας κωλoβαράει στην Ελβετία, ο Κώστας στο Άμστερνταμ, ο Βασίλης έχει νικηθεί από το καλοκαίρι και τη Σοράγια, η Ελένη από τη Χάγη μας ξέχασε, ο Γρηγόρης μάλλον έχασε το κέφι του στο Λονδίνο, ο Δημήτρης Βαλαβάνης έγινε πλούσιος στην διάρκεια της καραντίνας, και, γενικά, τους βλέπω σχεδόν όλους κάπως απόμακρους. Οπότε, Άρη:

Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.