“Η ανθρωπότητα μπορεί ακόμα να πετύχει”


Πιτσιρίκο, η Greta Thunberg υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο BBC ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει και για την κλιματική αλλαγή το ίδιο άμεσα, όπως έκανε με τον κορωνοϊό.

Η νεαρή Σουηδέζα θεωρεί ότι “τα σχέδια πράσινης ανάκαμψης” δεν είναι αρκετά και ότι ο πλανήτης έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα δικαιώματα των μαύρων.

“Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς, διότι δεν γίνεται να κρύβουμε αυτές τις ανισότητες κάτω από το χαλάκι” ανέφερε η Thunberg.

H ίδια περιέγραψε τις εμπειρίες που αποκόμισε τον τελευταίο χρόνο, όταν διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοπλοϊκό για να εκθέσει τους προβληματισμούς της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου όλοι οι ηγέτες ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί της και μάλιστα η Angela Merkel τη ρώτησε αν μπορούσε να δημοσιεύσει μία φωτογραφία, που έβγαλαν, στα social media.

Η κοπέλα από τη Σουηδία είχε κάνει αίσθηση τότε, όταν είπε ότι “άνθρωποι πεθαίνουν, κι εσείς μιλάτε μόνο για χρήματα και παραμύθια για την οικονομική ανάπτυξη”.

Τα είπε έξω από τα δόντια, διότι ένιωσε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία της.

Αλλά δεν αισθάνθηκε ότι ήταν ώρα για πανηγύρια, ούτε όταν είδε στο μετρό επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο της πολλούς να διαβάζουν την ομιλία της στα κινητά τους.

Κι αυτό διότι είχε εισπράξει τον κυνισμό των πολιτικών ηγετών και είχε διαπιστώσει ότι η γνώση και η κατανόησή τους είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι ο κόσμος ίσως πιστεύει.

Η Thunberg θεωρεί ότι ελάχιστα έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και αλλού για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ότι το μόνο θετικό από την πανδημία είναι ότι έδειξε πώς πρέπει να είναι η αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων.

Βρίσκει επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί τονίζουν πλέον τη σημασία του να ακούνε τους επιστήμονες και τους ειδικούς.

“Ξαφνικά άνθρωποι που έχουν εξουσία λένε ότι θα κάνουν τα πάντα, διότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη” λέει η Thunberg που ελπίζει ότι θα αναληφθεί δράση για ανθρώπους που πεθαίνουν από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η ίδια δεν είναι αισιόδοξη όσον αφορά τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και ότι θα βρεθεί λύση για την οικολογική κρίση με τα οικονομικά συστήματα που κυριαρχούν σήμερα.

Η Τhunberg ταξίδεψε μαζί με τον πατέρα της με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που της δάνεισε ο Arnold Schwarzenegger, στην Καλιφόρνια, όπου είδε την κοινότητα Paradise, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2018 και έμεινε έκπληκτη από το πόσο εξαρτημένες είναι από τη βιομηχανία του άνθρακα οι ΗΠΑ.

Αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες της έκαναν μεγάλη εντύπωση, καθώς μίλησε με φτωχούς μαύρους, ισπανόφωνους και ιθαγενείς και τη σόκαρε το γεγονός ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό τους.

Δηλώνει επίσης ότι εμπνεύστηκε από το κίνημα “Οι ζωές των μαύρων μετρούν” και από όσους διαδηλώνουν στις ΗΠΑ για τις ανισότητες, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημάδι ότι η φωνή των ανθρώπων αρχίζει να ακούγεται, αλλά και πως καταλαβαίνουν ότι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις.

Για αυτό η Greta Thunberg ελπίζει ότι “η ανθρωπότητα μπορεί ακόμα να πετύχει”.

Το ευρωκοινοβούλιο στήριξε, εξάλλου, με ψήφισμά του το κίνημα “Οι ζωές των μαύρων μετρούν” ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, όπως επισημαίνει η Liberation.

Το ίδιο ψήφισμα -το οποίο έλαβε 493 θετικές ψήφους, ενώ 104 ευρωβουλευτές το καταψήφισαν και 67 απείχαν αναφέρει επίσης ότι η μεταχείριση των σκλάβων ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Καταδίκασε, εξάλλου, τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και υπερασπίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας ο Donald Trump στην ομιλία του σε κλειστό γυμναστήριο 19 χιλιάδων θέσεων της Οκλαχόμα, το οποίο δεν γέμισε, σύμφωνα με το Reuters.

O Αμερικάνος πρόεδρος που είχε προεξοφλήσει ότι η πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση μετά από μήνες θα ήταν επική, κατηγόρησε και τα ΜΜΕ, επειδή αποθάρρυναν τον κόσμο από το να παρευρεθεί στην ΒΟΚ Center Arena της Οκλαχόμα, αλλά και την κακή συμπεριφορά των διαδηλωτών που βρίσκονταν απέξω.

Ο Trump προσπάθησε μέσω αυτής της συγκέντρωσης να ανακτήσει το χαμένο μομέντουμ, καθώς δέχεται κριτική τόσο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όσο και για τη δολοφονία του Αφροαμερικάνου George Floyd από την αστυνομία.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος κατηγορήθηκε και για το ότι επέλεξε την Tulsa, το μέρος όπου είχαν δολοφονηθεί πάρα πολλοί Αφροαμερικάνοι σε ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα ρατσιστικής βίας πριν από 100 χρόνια.

Ο Trump που έχει κατηγορηθεί για τη στρατιωτική απάντησή του στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλες τις ΗΠΑ, κατηγόρησε από την πλευρά του όσους συμμετέχουν σε αυτές ότι “προσπαθούν να αμαυρώσουν την ιστορία μας, καταστρέφουν τα όμορφα μνημεία μας, αποκαθηλώνουν αγάλματα και στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε δεν συμμορφώνεται με τα αιτήματά τους για απόλυτο έλεγχο, αλλά εμείς δεν θα συμμορφωθούμε”.

Ο Trump, που υπολείπεται του Biden στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, υπερασπίστηκε και την αντιμετώπιση της Covid 19, υποστηρίζοντας ότι τα εκατομμύρια κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, οφείλονται απλά στο γεγονός ότι γίνονται πάρα πολλά τεστ.

Και λίγες ώρες πριν την ομιλία του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έξι διοργανωτές της προεκλογικής συγκέντρωσης, ενώ ελάχιστοι από το κοινό φορούσαν μάσκες.

Η Οκλαχόμα έχει αύξηση των κρουσμάτων του ιού τις τελευταίες μέρες, αλλά ένας 46χρονος που παρακολούθησε την ομιλία Trump έκανε λόγο για fake news, ρωτώντας παράλληλα και γιατί οι Δημοκρατικοί δεν ανησυχούν εξίσου για τους ανθρώπους που πεθαίνουν από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο Trump παραδέχτηκε ότι δεν ήταν και ό,τι καλύτερο που μίλησε σε μία μισογεμάτη αρένα, με τους υπεύθυνους της προεκλογικής του εκστρατείας να υποστηρίζουν ότι πριν τη συγκέντρωση η ζήτηση ξεπερνούσε κατά πολύ τη χωρητικότητά της.

Πρόσθεσαν δε, ότι έξω από την αίθουσα σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ 30 περίπου διαδηλωτών του κινήματος “Οι ζωές των μαύρων μετρούν” και οπαδών του Trump.

O ρεπόρτερ του Reuters μετέδωσε, πάντως, ότι κανένας δεν εμπόδισε όσους ήθελαν να μπουν στο κλειστό γυμναστήριο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Αμερικάνου προέδρου.

Ο Trump προειδοποίησε και ότι, αν δεν επανεκλεγεί οι Αμερικάνοι, θα βιώσουν χάος, που επικρατεί ήδη στις πόλεις που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.

“Οταν βλέπεις όλους αυτούς τους τρελούς στους δρόμους, είναι καλό να έχεις όπλο” ανέφερε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί το δικαίωμα των Αμερικάνων στην οπλοκατοχή.

Μία γυναίκα που φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” συνελήφθη από την αστυνομία, επειδή δεν αποχωρούσε από την αρένα.

Μία μικρή ομάδα οπλισμένων ανδρών ήταν, εξάλλου, έξω από την αρένα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Ένας από αυτούς είπε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονταν εκεί για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων.

Ο ρατσιστικός διχασμός της χώρας παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του Trump και η αντίδρασή του με το δόγμα “νόμος και τάξη” τον έχει φέρει σε σύγκρουση με πολλούς Αμερικάνους.

Eκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με τον Trump έχουν και χιλιάδες Γάλλοι, που με το σύνθημα “κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος” συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους και να τους δοθεί μία κατοικία, όπως αναφέρει η Liberation.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Παρίσι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που έκαναν αρκετές συλλογικότητες και 300 στην Γκρενόμπλ, 250 στη Ρεν, 220 στο Μονπελιέ και καμιά εκατοστή στο Στρασβούργο.

Δίπλα σε μερικούς μετανάστες βούτηξα την Κυριακή σε μία βραχώδη ακτή.

Είχα και τύψεις γιατί βρήκα ένα μικρό σπουργίτι που δεν πετούσε ακόμα καλά και μάλλον είχε πέσει από τη φωλιά.

Αλλά δεν το παρέδωσα στην Anima, όπως τον μαυροτσιροβάκο τις προάλλες, και οι τύψεις μου μεγάλωσαν, όταν διαπίστωσα ότι ήταν μέχρι τις 15:00 ανοιχτά.

Έπαιξε ρόλο και ότι το πουλάκι ήταν ζωηρό και γρήγορο και απλά πετούσε πολύ χαμηλά, ενώ, όταν πήγα να το πλησιάσω, κατέφθασε ένα μεγαλύτερο σπουργίτι και σαν να μάλωνε το μικρό και να του έλεγε να κάτσει στην άκρη.

Το παρήγορο ήταν ο ότι γκρίζος γάτος της γειτονιάς κοιμόταν για τα καλά και δεν θα βγει παγανιά πριν σουρουπώσει για τα καλά.

Πριν έρθει και με βάση το ηλιοστάσιο το καλοκαίρι πια. Και ο ήλιος ταξιδεύει πάνω από το απέραντο γαλάζιο, όπως παλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω τι θα πετύχει η ανθρωπότητα -και ο μεσσιανισμός μου με εγκατέλειψε οριστικά, όταν ήμουν 4 με 5 χρόνια μεγαλύτερος από την Γκρέτα- αλλά σήμερα ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι. Καλό καλοκαίρι!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.