Ιδιοκτησία

Γεια σας πιτσιρίκια,
Όπως είχαμε πει και παλιότερα υπάρχουν τρεις αλήθειες:
Η προσωπική, η πολιτική/κοινωνική/θρησκευτική και η αντικειμενική.

Συνήθως, στους πιο τυχερούς και δεκτικούς απο εμάς, η τελευταία μας αποκαλύπτεται, αφού πρώτα κάνει τις άλλες δυο να μοιάζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων κρύα ανέκδοτα.

Η πρώτη εικόνα της Γης που βλέπει ένα παιδί στο σχολείο είναι αυτή με τις πολύχρωμες περιοχές.

Απο τα πρώτα μας χρόνια μαθαίνουμε για το νόημα της ιδιοκτησίας.

Με λίγα λόγια σε ποιόν ανήκει κάθε κομμάτι του πλανήτη μας.

Στην συνέχεια, μαθαίνουμε για την σημασία της ιδιοκτησίας και πληροφορούμαστε πως η ανθρώπινη ζωή είναι λιγότερο σημαντική απο την ιδιοκτησία.

Η ιδιοκτησία πρέπει να προστατευτεί με κάθε τίμημα.

Βέβαια, για να σκοτωθείς με τον απέναντι πρέπει τουλάχιστον να έχεις την ψευδαίσθηση οτι είσαι και εσύ μέσα στους ιδιοκτήτες.

Αλλιώς τι νόημα θα εχει η θυσία σου;

Η αντικειμενική εικόνα της Γης δεν έχει καμία σχέση με τους πολιτικούς χάρτες και δυστυχώς διδάσκεται στα παιδιά πολύ αργότερα.

Εκεί, προφανώς, δεν υπάρχουν γραμμές και κουκκίδες αλλά νερό, γη και ουρανός.

Αν το καλοσκεφτείτε, είμαστε εγκλωβισμένοι σε ενα ανθρώπινο δημιούργημα που βασίζεται στην ιδιοκτησία όχι μόνο της γης αλλά των πάντων.

Τους ανήκει η φύση, τους ανήκουν τα ζώα, τους ανήκουν άλλοι άνθρωποι.

Σε μια παρέα, πριν από μερικές μέρες, συζητούσαμε για το Βασικό Εισόδημα και πώς πραγματικά θα ελευθερώσει τον άνθρωπο, υλικά αλλά και πνευματικά.

Κάποιοι αντέδρασαν, λέγοντας ότι οι Jeff Bezos, Bill Gates κτλ δεν μας χρωστάνε τίποτε, άρα δεν οφείλουν να δώσουν τίποτα απο τα υπερ-κέρδη τους.

Οι συγκεκριμένοι μπορούν να ταυτιστούν πάρα πολύ εύκολα με την οικονομική ελίτ -τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του πλανήτη-, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται πολύ χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.

Επειδή έχουν κληρονομιά ενα εξοχικό στην τροπική Λούτσα, μπορούν να μπουν εύκολα στην θέση ένος ζάμπλουτου που θα δυσανασχετήσει επειδή θα δώσει μέρος της υπερ-περιουσίας του, χωρίς μάλιστα να επηρεαστεί καθόλου το βιοτικό του επίπεδο.

Αρνείται, όμως, να δεχθεί οτι αυτός και τα παιδιά του είναι πιο κοντά σε έναν άστεγο της Ομόνοιας, ή σε ένα μετανάστη που πνίγεται μεσοπέλαγα.

Εδώ θα χρειαστεί ο εθνικός μας ψυχίατρος να μας δώσει κάποια επιστημονική εξήγηση.

Βέβαια, ο Πλάτωνας, με την σπηλιά του, είχε περιγράψει ακριβώς αυτήν την κατάσταση.

Σίγουρα, η γνώση μπορεί να σου δείξει την έξοδο απο την σπηλιά και τον δρόμο προς τον πραγματικό κόσμο και την αντικειμενική αλήθεια.

Αλλα δεν φτάνει μόνο η γνώση. Χρειάζεται και θάρρος για να αφήσεις την σπηλιά.

Αυτό μας λείπει.

Με αγάπη,

Γιώργος

(Αγαπητέ φίλε, από μικρός κατάλαβα πως η ιδιοκτησία είναι φυλακή. Επίσης, η ιδιοκτησία είναι καταστροφή. Και του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Πάντα εντυπωσιάζομαι με το πόσοι άνθρωποι λένε διάφορα επαναστατικά και προοδευτικά αλλά είναι γαντζωμένοι στην ιδιοκτησία. Μέχρι να πεθάνουν. Φυσικά, κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει μια στέγη για όσο ζει -που να μην την αφήνει κληρονομιά, όμως-, όπως πρέπει να έχει καλυμμένες και τις βασικές του ανάγκες. Σε ό,τι αφορά την παρέα που συζητούσατε για το Βασικό Εισόδημα, είναι γεμάτος ο κόσμος από τέτοιους ανθρώπους. Δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι θα πρέπει να φορολογείται γενναία ο τεράστιος πλούτος, όπως συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες. Εγώ πια δεν συζητάω με τέτοιους ανθρώπους. Τους αφήνω εκεί στην ιδιοκτησία τους και πάω βόλτα. Το έχω γράψει πολλές φορές πως οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι δούλοι, δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Οπότε, δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζουν συνέχεια και αισθάνονται αδικημένοι. Αφού έκαναν τις επιλογές τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.