Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν πάνω από 20 εκ. κρούσματα, δηλαδή, δεκαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα

Πιτσιρίκο, ο επικεφαλής Σουηδός λοιμωξιολόγος Anders Tegnell επιμένει ακόμα ότι η καραντίνα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρά τις απειλές που έχει δεχτεί για τη ζωή του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεν έχει επίσης καμία πρόθεση να παραιτηθεί -όπως του ζητάει η αντιπολίτευση και χαρακτηρίζει “πείραμα” την καραντίνα και όχι το σουηδικό μοντέλο, που βασίστηκε στη βούληση των πολιτών να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους, κρατώντας τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά ανοιχτά.

Από τον Μάρτιο του 2020 η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και οι 5.000 νεκροί από επιπλοκές της Covid 19 είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

Οι υποστηρικτές του Tegnell θεωρούν ότι είχε μία προχωρημένη προσέγγιση μπροστά σε μία αναπόφευκτη τραγωδία, έχουν χαράξει τη μορφή του σε σαπούνια και ξύλα και του έστειλαν τόσα πολλά λουλούδια -διότι ασχολείται με την κηπευτική- που το τοπικό ανθοπωλείο δεν μπορούσε να εκτελέσει τις παραγγελίες.

Στον αντίποδα, οι Σοσιαλδημοκράτες κάνουν λόγο για “σφαγή” των ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό και ζητούν την παραίτησή του, ενώ η αστυνομία ερευνά και πολλές απειλές για τη ζωή του.

Ο Tegnell παραδέχτηκε ότι είναι δραματικός ο απολογισμός των θανάτων από την Covid 19, αλλά επιμένει ότι λίγες αποδείξεις υπάρχουν ότι ήταν απόρροια της μη εφαρμογής καραντίνας και θεωρεί βασικές αιτίες την κατάσταση στα γηροκομεία, ένα αποκεντρωμένο σύστημα υγείας και τα πολλά ταξίδια.

Ο 64χρονος Σουηδός επιδημιολόγος που στο παρελθόν είχε ηγηθεί αποστολών για την αντιμετώπιση του Έμπολα -παρεμπιπτόντως ανακοινώθηκε το τέλος της επιδημίας στο Κονγκό χθες- στην Αφρική, ανταποδίδει τα βέλη στους επικριτές του, λέγοντας ότι εστιάζουν ελάχιστα στις συνέπειες της καραντίνας.

“Είναι εντυπωσιακό ότι έχουμε συζητήσει ελάχιστα στη Σουηδία για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η καραντίνα σε πολλές χώρες, όπως στην ενδοοικογενειακή βία, σε μαθητές με σοβαρά προβλήματα και σε πολλά άλλα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τώρα.

Ο ρυθμός θανάτων στη Σουηδία μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με τις αρχές Απριλίου, ενώ o Tegnell υποστηρίζει και ότι χώρες που εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία είχαν πολλά περισσότερα θύματα.

Αναρωτιέται, επίσης, αν οι άλλες σκανδιναβικές χώρες χρειαζόταν τελικά να εφαρμόσουν αυστηρή καραντίνα, ωστόσο, η άποψή του παραμένει μειοψηφική, ο καθηγητής ιολογίας της Δανίας Allan Raundrup Thomsen τον κατηγορεί για αποτυχημένη στρατηγική και προς το παρόν οι Σουηδοί τουρίστες δεν γίνονται σε άλλες χώρες δεκτοί.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα κάνουν όλες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες, που κατηγορούν τη Σουηδία, αν η επιδημία παρουσιάσει ξανά έξαρση στη γηραιά ήπειρο; Καραντίνα και πάλι;

Μάλιστα, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ανησυχητική την αύξηση των κρουσμάτων σε 30 ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες και προειδοποιεί ότι αν αυτή η ανοδική τάση συνεχιστεί θα βρεθούν και πάλι υπό πίεση τα συστήματα υγείας, όπως αναφέρει η Liberation.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ καθημερινά καταγράφονται πλέον 20 χιλιάδες κρούσματα στην Ευρώπη και 700 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων, πάντως, να οφείλεται στα πολλά περισσότερα τεστ που γίνονται πλέον στα αεροδρόμια, από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα.

Για τον ίδιο λόγο εντοπίζονται πλέον και πολλοί νέοι με κορωνοϊό, καθώς άνθρωποι μικρότερων ηλικιών που νόσησαν τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν χρειάστηκε να πάνε στα νοσοκομεία, όπου γίνονταν ως επί το πλείστον τα τεστ τον χειμώνα και την άνοιξη, δεν καταγράφονταν τότε ως κρούσματα.

Μακάρι να ήταν αναρίθμητα τον χειμώνα και την άνοιξη τα κρούσματα και να πλησιάζουμε τώρα σε μία ανοσία της αγέλης.

Ανεξάρτητα επίσης από το πόσο κρατούν τα αντισώματα, το ανοσοποιητικό έχει την ικανότητα να θυμάται έναν ιό όταν τον έχει αντιμετωπίσει έστω μία φορά. Και τον αντιμετωπίζει την επόμενη πολύ πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, λέγεται ότι οι κορωνοϊοί έχουν την ιδιότητα να χαλάνε το μνημονικό του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να μην τους θυμάται.

Μία απόδειξη, εξάλλου, ότι τα κρούσματα τον χειμώνα και την άνοιξη πρέπει να ήταν αμέτρητα, αποτελεί και η εκτίμηση του αμερικάνικου CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων) ότι ίσως να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό 20 εκ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, δηλαδή, σχεδόν δεκαπλάσιοι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H εκτίμηση βασίζεται σε τεστ αντισωμάτων που έγιναν στον γενικό πληθυσμό και αν είναι αληθής τότε αυτό σημαίνει ότι η θνητότητα από την Covid 19 είναι πολύ χαμηλότερη και συγκεκριμένα 0,6%, αφού τα θύματα στις ΗΠΑ είναι 120 χιλιάδες.

Η εκτίμηση έρχεται επίσης τη στιγμή που κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο ιός ανιχνεύεται πλέον σε όλο και περισσότερους νέους (ο λόγος είναι τα πολλά περισσότερα τεστ για τα οποία έγραφα παραπάνω) που χωρίς συμπτώματα δεν γνωρίζουν, όμως, ότι τον έχουν.

Μάλιστα, στη Φλόριντα και στο Τέξας τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν ανθρώπους κάτω των 35 ετών και το CDC έχει στείλει 40 κλιμάκια για να αντιμετωπίσουν τις επιδημίες εκεί.

Μακάρι να είναι ακόμα περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού σε μία τέτοια περίπτωση και ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται και η θνητότητα θα είναι πολύ μικρότερη.

Και πιθανότατα τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια των επιβεβαιωμένων, διότι δεν γίνεται ο ιός να είναι πολύ μεταδοτικός – σύμφωνα με τους επιστήμονες – και να έχει νοσήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Είναι αντιφατικό αυτό.

Ειδικά από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η καραντίνα εφαρμόστηκε καθυστερημένα σχεδόν παντού τον Μάρτιο, ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν από τον Δεκέμβριο.

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται και από τη μετάθεση της ημερομηνίας του πρώτου θανάτου στην Κολομβία από τις 21 Μαρτίου στις 15 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.654 θάνατοι στη λατινοαμερικάνικη χώρα, εκ των οποίων το 40% στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, το 23% στην επαρχία Valle de Cauca και το 10% στην Bolivar.

H οικονομία της Κολομβίας που έχει ήδη πληγεί από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020 λόγω των μέτρων καραντίνας, η οποία επεκτάθηκε ως τις 15 Ιουλίου.

Η λύση σε όλα αυτά είναι το βασικό εισόδημα για το οποίο έχεις γράψει εδώ και πολλά χρόνια, Πιτσιρίκο.

Ελπίζω η συγκυρία να επιταχύνει τη θεσμοθέτησή του.

Το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν ξέρει τι είναι το βασικό εισόδημα με κάνει, πάντως, λίγο απαισιόδοξο, από την άποψη ότι μαθαίνουμε ό,τι η ελίτ θέλει.

Και μάλλον, αυτό που η ελίτ θέλει είναι ανθρώπους φτωχούς, υποταγμένους, αμόρφωτους, φοβισμένους και δυστυχισμένους.

Για να τους εξουσιάζει πιο εύκολα, όπως έκαναν κάποτε οι βασιλιάδες με τους υπηκόους τους.

Το βασικό εισόδημα είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν πραγματικά ελεύθεροι οι άνθρωποι.

Αλλά θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καταλαβαίνω τις διαφωνίες για την επιλογή της Σουηδίας αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Σουηδία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που δεν ξέχασε πως υπάρχουν κάποια …πράγματα, όπως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Το λάθος της Σουηδίας -όπως και άλλων βόρειων χωρών, τουλάχιστον στην αρχή- είναι πως δεν εκτίμησαν καθόλου καλά την κατάσταση στα γηροκομεία, όπου χρειαζόταν εξαιρετική προσοχή και τήρηση αυστηρών κανόνων, γιατί στα γηροκομεία είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Τώρα, με τον τουρισμό να ανοίγει -ακόμα και για χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιταλία-, δεν ξέρω ποιος και γιατί κατηγορεί τη Σουηδία. Το lockdown θα ήταν μια λογική επιλογή, αν στο διάστημα του lockdown μπορούσε να βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο. Αυτό ήταν αδύνατο, όπως είναι αδύνατο να κρατήσεις σε καραντίνα τους πολίτες μιας χώρας για πολλούς μήνες ή για ένα με δυο χρόνια. Το διαπιστώνουμε τώρα. Και βέβαια, έχει δίκιο ο Σουηδός λοιμοξιωλόγος πως η καραντίνα έχει συνέπειες. Μια ιδέα πήραμε στην Ελλάδα από την τεράστια αύξηση κατανάλωσης ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων στην διάρκεια της καραντίνας, όπως φάνηκε από την ανάλυση των αποβλήτων της Ψυττάλειας. Καταλαβαίνω τον πανικό των κυβερνήσεων, όπως καταλαβαίνω και πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για μια πανδημία. Αλλά η δουλειά των πολιτικών είναι να δίνουν λύσεις. Επίσης, η ζωή συνεχίζεται γιατί, αν δεν συνεχιστεί, ο ιός θα είναι το μικρότερο πρόβλημα της κοινωνίας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.