Ο χάρτης του βυθού και οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων του κορωνοϊού

Πιτσιρίκο, ένας μικρός σκαρμός, συγγενικό είδος της δράκαινας, άρπαξε μία αθερίνα από το πολυάριθμο κοπάδι, που έχει γιαλώσει εδώ και μέρες στο Θυμάρι.

Πετάχτηκε τόσο αστραπιαία από τον βυθό, που αρκέστηκα σε μία μακρινή φωτό.

Πολύ καλύτερη ήταν εκείνη που έβγαλα με ένα γαϊτανούρι, συγγενικό είδος του γύλου, να παίζει με μία καλόγρια πάνω από μία ποσειδωνία.

Παρεμπιπτόντως, το 1/5 του βυθού των ωκεανών έχει πλέον χαρτογραφηθεί, έναντι του 6% το 2017, όταν άρχισε η συγκεκριμένη προσπάθεια, που ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2030, όπως μεταδίδει το BBC.

Πριν από έναν χρόνο, είχε χαρτογραφηθεί το 15% του πυθμένα των ωκεανών, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 19% και σε 14,5 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία έκταση διπλάσια από την Αυστραλία.

Παρ’ όλα αυτά, το 81% του βυθού παραμένει αχαρτογράφητο· πρόκειται για μία έκταση διπλάσια του πλανήτη Άρη και μία μεγάλη πρόκληση για την προσεχή δεκαετία.

Οι χάρτες του βυθού είναι απαραίτητοι τόσο για τη ναυσιπλοϊα, όσο και για την τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών.

Είναι επίσης σημαντικοί για τη διαχείριση και διατήρηση των αλιευμάτων, διότι η υποθαλάσσια ζωή συγκεντρώνεται κυρίως γύρω από υποβρύχια βουνά και κάθε ένα εξ αυτών είναι ένα κομβικό κέντρο βιοποικιλότητας.

Επιπρόσθετα, η μορφολογία του πυθμένα επηρεάζει τη συμπεριφορά των ωκεάνιων ρευμάτων και την ανάμιξη των υδάτων.

Έτσι, είναι απαραίτητη η γνώση του ανάγλυφου στον βυθό για να βελτιωθεί και η πρόγνωση από τα μοντέλα της μελλοντικής κλιματικής αλλαγής, καθώς οι ωκεανοί παίζουν ρόλο στη μετακίνηση της ζέστης στον πλανήτη.

Και αν κάποιος θέλει να κατανοήσει πώς αυξάνεται η στάθμη των θαλασσών, είναι “must” οι χάρτες του βυθού.

Για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα της χαρτογράφησης πολύτιμες είναι και οι πληροφορίες από τα σόναρ μεγάλων, αλλά και μικρότερων σκαφών.

Μία πολύ αποτελεσματική στρατηγική ακολουθεί και η British Antarctic Survey (ΒΑS), που επιχειρεί στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, απλά συλλέγοντας πληροφορίες από τη ρότα πολλών πλοίων.

Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα αποτελεί ο βαθυμετρικός χάρτης του Περάσματος Drake (ανάμεσα στη Νότια Αμερική και στην Ανταρκτική), που φτιάχτηκε από πολλά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία “χτένισαν” τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Η τεχνολογία είναι επίσης απαραίτητη και ένας στόλος από ρομποτικά σκάφη επιφανείας, που θα ονομάζεται “Αρμάδα” κατασκευάζεται από την αμερικάνικη – βρετανική εταιρία Ocean Infinity, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλού κόστους μη επανδρωμένα σκάφη είναι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 ο χάρτης.

Κοντά στις ακτές η δουλειά γίνεται γρήγορα αλλά, σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, το θέμα γίνεται περίπλοκο και καθαρά επιστημονικό.

Και χρειάζονται συνεργασίες με κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, ακαδημαϊκούς, φιλάνθρωπους (χρηματοδότες – χορηγούς εννοεί) και πολίτες επιστήμονες για να φτιαχτεί ένας χάρτης των ωκεανών θεμελιώδης για την ανθρωπότητα.

Για την ανθρωπότητα που έχει εξερευνήσει τις άκρες του ηλιακού μας συστήματος και τα βάθη των ωκεανών, αλλά δεν έχει καταφέρει να ακόμα να καλύψει βασικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και το αγαθό της ελευθερίας, ελέω κορωνοϊού και στη Χάγη της Ολλανδίας η αστυνομία συνέλαβε περίπου 400 άτομα που διαδήλωναν κατά των περιοριστικών μέτρων και ζητούσαν την κατάργηση της κοινωνικής απόστασης του 1,5μ., όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι, ενώ αρκετοί φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν “σταματήστε την καραντίνα”.

Η διαδήλωση δεν είχε πάρει έγκριση από τις αρχές, τελικά η αστυνομία επέτρεψε μία σύντομη διαμαρτυρία και προχώρησε στις προσαγωγές, όταν οι συμμετέχοντες, τους οποίους χαρακτήρισε “μπαχαλάκηδες και γνωστούς χούλιγκαν των γηπέδων που ήθελαν απλά να διαταράξουν την τάξη”, δεν έφευγαν.

Συνελήφθη, εξάλλου, και το διακεκριμένο μέλος των Pussy Riot Pyotr Verzilov στη Ρωσία από την αντιτρομοκρατική, όπως αναφέρει ο Guardian.

H ιστοσελίδα Mediazona, που ανήκει στον Verzilov αναφέρει ότι έγινε έφοδος στο διαμέρισμά του από άτομα που έσπασαν την πόρτα του.

Ο Verzilov είχε κάνει αίσθηση στον τελικό του Μουντιάλ το 2018 στη Μόσχα, όταν μπήκε στο γήπεδο με άλλους τρεις ακτιβιστές των Pussy Riot για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία.

Η ενέργειά του είχε ως συνέπεια να καταδικαστεί σε 15 μέρες φυλάκιση, ενώ αργότερα αρρώστησε -εικάζεται ότι δηλητηριάστηκε- και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία.

Ούτε στη Γερμανία πάνε, όμως, καλά τα πράγματα, καθώς περίπου 200 άτομα από συνολικά 700 που έχουν μπει σε καραντίνα σε μπλοκ διαμερισμάτων στην πόλη Γκέτιγκεν συγκρούστηκαν με αστυνομικούς πετώντας τους κροτίδες, μπουκάλια και μεταλλικές ράβδους, όπως μεταδίδει το BBC.

Μάλιστα, τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί και χρειάστηκε να σταλούν ενισχύσεις για να περιφρουρηθεί η καραντίνα, που επιβλήθηκε, όταν δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και μέσα σε μία μέρα διαπιστώθηκε ότι συνολικά 120 είχαν προσβληθεί.

Αλλά και όσοι βρίσκονται αρνητικοί, υποχρεώνονται να κάνουν και δεύτερο τεστ, τη χρησιμότητα του οποίου δεν καταλαβαίνουν πολλοί ένοικοι του συγκροτήματος.


Έχουν επιστρατευτεί ακόμα και μεταφραστές για να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία με τους Ρουμάνους που μένουν στο μπλοκ, από το οποίο για να φύγει κάποιος μόνο με μάσκα, θα πρέπει να έχει βγει αρνητικός και στα δύο τεστ.

Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι μόλις 19-39 τετραγωνικά και πολλές οικογένειες έχουν τέσσερα παιδιά.

Σε 1.331 ανέρχονται, εξάλλου, τα κρούσματα του ιού σε σφαγεία στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου μπήκαν σε καραντίνα 6.500 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Κι εκεί έχουν επιστρατευτεί μεταφραστές, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Γίνονται, επίσης, προειδοποιήσεις για μεγάλο κίνδυνο πανδημίας, καθώς ο δείκτης R (reproduction – αναπαραγωγή), δηλαδή, ο αριθμός των ατόμων στα οποία μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένας φορέας, ανήλθε στο 2,88, ενώ ο μέσος όρος της εβδομάδας ήταν 2,03.

Το Ινστιτούτο Robert Koch αποδίδει αυτή την αύξηση στα τοπικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού.

Ξέσπασμα οργής είχαμε, όμως, και στη Στουτγκάρδη, όπου, με αφορμή έλεγχο για ναρκωτικά, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με περίπου 500 άτομα, με τη Le Monde να κάνει λόγο για σκηνές εμφυλίου και για βία χωρίς προηγούμενο.

Τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 20 άτομα συνελήφθησαν, ενώ έσπασαν από πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα που πετούσε το εξοργισμένο πλήθος, περιπολικά και τζαμαρίες 14 συνολικά μαγαζιών, μεταξύ των οποίων ένα κοσμηματοπωλείο, ένα φαστφουντάδικο και ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και έγινε και πλιάτσικο.

Τέτοια επεισόδια, τα οποία καταδίκασαν οι αρχές της Στουτγκάρδης, προαναγγέλλοντας και κυρώσεις, είναι σπάνια στη Γερμανία, ωστόσο, είχαν σημειωθεί και τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα σε μικρότερη έκταση και ένταση, με την αστυνομία να τα αποδίδει στο γεγονός ότι τα νυχτερινά μαγαζιά είναι κλειστά και οι νέοι δεν έχουν πού να εκτονωθούν.

Tην ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, τα μπουκωμένα με τα 20 εκ. ευρώ της κυβέρνησης ΜΜΕ εξακολουθούν να δαιμονοποιούν τα πάρτι, τις παραλίες και τις πλατείες, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η όποια συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλεται πλέον σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο, για την ακρίβεια, η πιο πρόσφατη.

Είναι επίσης απορίας άξιο, που εφτά μήνες μετά την εμφάνιση του ιού και στην Ευρώπη, καθώς εντοπίστηκε σε λύματα Δεκεμβρίου στο Μιλάνο και το Τορίνο, δεν έχει προσδιοριστεί ούτε κατά προσέγγιση η πραγματική εξάπλωσή του.

Και τα ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις και την επιστημονική κοινότητα συνεχίζουν να κάνουν λόγο για έναν πολύ θανατηφόρο ιό, χωρίς να γνωρίζουν την εξάπλωσή του, που όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μικρότερη θα είναι η θνητότητα.

Από τη μία λένε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικός, από την άλλη ότι έχει προσβληθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων από αυτόν.

Ακόμα και τα σφαγεία στη Γερμανία, για τα οποία έγραψα παραπάνω, να πάρουμε, όμως, ως παράδειγμα, το γεγονός ότι βρέθηκαν θετικοί 1.331 επί συνόλου 6.500 εργαζομένων δείχνει ότι προσβλήθηκε το 20% μέσα σε λίγες μέρες.

Αλλά όχι. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ΠΟΥ, κυβερνήσεις και επιδοτούμενους λοιμωξιολόγους από φαρμακευτικές ο κορωνοϊός είναι και πολύ φονικός και πολύ μεταδοτικός, αλλά έχουν νοσήσει ελάχιστοι από αυτόν.

Την καταιγίδα που πλησιάζει δεν βλέπουν όλοι αυτοί.

Όχι του κορωνοϊού, ούτε του αλλοπρόσαλλου -και το φετινό τρίτο στη σειρά καλοκαίρι- καιρού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είχε μια τρομερή μέρα στο Αιγαίο σήμερα. Ας χαρούμε τις όμορφες μέρες. Από τις άλλες χορτάσαμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.