Πολιτιστική και κοινωνική ένδεια

Αγαπητέ πιτσιρίκο.
Μιας και παρακολουθώ καθημερινά στα δελτία ειδήσεων τις συνεντεύξεις των ιθυνόντων των φεστιβάλ για το σε ποσό καλά «χέρια» θα είναι ο πολιτισμός φέτος, να θυμίσω ότι στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φέτος θα έχουμε μόλις 17 ελληνικές παραγωγές και 300 εργαζόμενους, αντί για 1.400 που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ελέω κορονοϊού, πραγματικά λογικό, όμως πέρα από το ότι θα αποκλειστούν για άλλη μια φορά άνθρωποι που βιοπορίζονται αποκλειστικά από αυτό, θα δεχτούν άλλο ένα οικονομικό χτύπημα οι εργαζόμενοι και οι φορείς του πολιτισμού, μετά την μη χορήγηση επιδόματος στους περισσότερους.

Καποιοι πήραν το επίδομα των 800 από τον Μάρτιο, ενώ άλλοι, επειδή οι παραστάσεις τους διαρκούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο, έμειναν δίχως επίδομα.

Φέτος, στην Αθήνα, είχαμε σύνολο 2.000 παραστάσεις και τον Οκτώβριο «μέλλει» να είναι δύσκολος ο πολιτισμός.

Ενταξει, να σου πω την αλήθεια,,δεν περιμένω και τίποτε λιγότερο από δαύτους· σε μια ψευτο-συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κοινωνία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν να ζούμε, ο πολιτισμός δεν έχει χώρο.

Γιατι οι ηγεμόνες δεν έχουν πίστη στην τέχνη, στα γράμματα και στον πολιτισμό.

Δεν μπορεις αυτό που σε απορρίπτει να το αποδεχτείς και να το αγαπήσεις.

Το μόνο που συμβαίνει δυστυχώς με τον πολιτισμό είναι η εκμετάλλευση και η «εργαλειοποίησή» του από καθεστωτικούς φρονούντες, όπως ο Σαββοπουλος, για τα συμφέροντα της οποιαδήποτε κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η παράταξη δεν συμμερίζεται τον πολιτισμό.

Ακομα και ο Χατζιδάκις -που ήταν υποστηρικτής της- μισούσε να παραχωρήσει συναυλία στους «νεολαίους» της, γνωρίζοντας σε πολύ πρώιμα στάδια την κατάντια του κομματικού της «μορφώματος».

Οι συνέπειες της υγειονομικής και μεταγενέστερα της οικονομικής κρίσης θα «ακουμπήσουν» και τον πολιτισμό, ο οποίος μαζί με τους κατάλληλους πρεσβευτές του πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απέναντι από το «κατακάθι» των ΜΜΕ.

Βέβαια, να σου πω την αλήθεια, δεν περίμενα και τίποτα λιγότερο από την παράταξη του ιδρυτή της και πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος από τότε έδειξε πως οι όροι «συντηρητισμός» και «τέχνη» δεν συνάδουν, με την μη παροχή σύνταξης στους λογοτέχνες και στους εκπροσώπους της Νεοελληνικής Γραμματείας, υποτιμώντας τους και λέγοντάς τους να βρουν μια κανονική δουλειά.

Η αναδρομή στην ιστορία είναι καλό να γίνεται γιατί σαν λαός έχουμε κοντή μνήμη και ξεχνάμε πολύ εύκολα.

Μανώλης

(Αγαπητέ Μανώλη, οι δούλοι δεν έχουν πολιτισμό. Και δεν θεωρώ πολιτισμό τις επιδοτούμενες παραστάσεις και τα Φεστιβάλ, ούτε τα Ιδρύματα και τις Στέγες. Άσε που δεν ξεχνώ πως οι καλλιτέχνες της χώρας θυμήθηκαν πως η χώρα χρεοκόπησε και είχε Μνημόνια το …2016, και μαζεύτηκαν την Πρωταπριλιά του 2016 σε ένα θέατρο, για να διαμαρτυρηθούν για τον Βέλγο διευθυντή του Φεστιβάλ που θα τους έκοβε την επιχορήγηση. Ωραίοι καλλιτέχνες. Μετά τους δημοσιογράφους -που είναι ό,τι αθλιότερο υπάρχει- είναι οι “καλλιτέχνες”. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτές τις μέρες, οι καλλιτέχνες της χώρας έπρεπε να είναι στις πλατείες, να παίζουν για το κοινό, να βγάζουν καπελάκι για να ζήσουν, και να μην παρακαλάνε κανένα κράτος και κανένα υπουργείο. Αν οι καλλιτέχνες δεν έχουν κοινό να τους στηρίξει, δεν έχουν και λόγο ύπαρξης. Γέμισε η χώρα ψώνια και νάρκισσους που κωλοτρίβονται με την εκάστοτε εξουσία για να πάρουν την επιχορήγηση και, όταν ανοίγουν το στόμα τους να μιλήσουν για κάποιο κοινωνικό θέμα, πετάνε σκατά. Καλλιτέχνες που στηρίζουν τις κυβερνήσεις στις αποφάσεις που παίρνουν απέναντι στους πολίτες που είναι το κοινό των καλλιτεχνών. Καλλιτέχνες είναι αυτοί; Πού είναι το έργο τους; Γέμισε ο τόπος Λούληδες. Όλα δημόσιες σχέσεις. Μετριότητες με αυλές. Ποιοι θα έρθουν στις παραστάσεις, αν δεν έχουν να φάνε; Σκασίλα μας, εμείς θέλουμε την επιχορήγηση. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν αστός και φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του. Για κανένα θέμα. Δεν νομίζω πως ο Χατζιδάκις θα στήριζε τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Άδωνι, του Βορίδη αλλά και πολλών μεταμφιεσμένων χρυσαυγιτών. Μανώλη, ο πραγματικός καλλιτέχνης δεν περιμένει κανένα κόμμα και καμμία κυβέρνηση. Επίσης, ο πραγματικός καλλιτέχνης πεθαίνει με την απορία αν ήταν καλλιτέχνης. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.