Τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα

Πιτσιρίκο, η κυβέρνηση του Περού απειλεί να επιτάξει εντός 48 ωρών τις ιδιωτικές κλινικές λόγω κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο λόγος είναι ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για το ποσό που θα πάρουν για την περίθαλψη ασθενών με Covid 19.

H διαμάχη ξέσπασε μετά από καταγγελίες για υπερβολικές χρεώσεις σε ασθενείς που είχαν την ανάγκη αναπνευστήρα ή έστω να νοσηλευτούν στην εντατική.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ αόριστον” διεμήνυσε ο πρόεδρος του Περού Martin Vizcarra, προσθέτοντας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ότι “με το Σύνταγμα και τον νόμο στο πλευρό μας θα το κάνουμε” (θα επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, δηλαδή).

Ο Vizcarra υποστήριξε ότι θα κάνει επίκληση ενός άρθρου του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να απαλλοτριώσει ιδιωτική περιουσία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οποιαδήποτε επίταξη θα κρατήσει, βέβαια, όσο η πανδημία.

Το τελεσίγραφο του Vizcarra προς τις ιδιωτικές κλινικές έρχεται 100 μέρες μετά την επιβολή καραντίνας στο Περού για τον περιορισμό της επιδημίας, ενώ η κρίση έχει πλήξει τόσο την οικονομία, όσο και το σύστημα υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο σύνδεσμος ιδιωτικών κλινικών του Περού δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο, μία μέρα πριν το τελεσίγραφο Vizcarra είχε υποστηρίξει ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή συμφωνίας, οφείλεται σε νομικούς και γραφειοκρατικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκρίσεις με την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση διπλασίασε από 800 σε 1.600 ευρώ την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για κάθε κρεβάτι εντατικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι θλιβερές.

Επίσης, δέσμευσε 30 εκ. ευρώ για τις ιδιωτικές δομές υγείας ως αποζημίωση για ελέγχους σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Στα αιτήματα που έγιναν τότε από την αντιπολίτευση για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, κάποια από τα μπουκωμένα με 20 εκ. ευρώ ιδιωτικά ΜΜΕ φιλοξενώντας και απόψεις κυβερνητικών στελεχών έγραφαν για τον “μύθο του ΣΥΡΙΖΑ”.

Φυσικά, αφού τι ξέρουν και στο Περού;

Άλλωστε, διαχειρίστηκαν και άσχημα απ’ ό,τι φαίνεται την κρίση του κορωνοϊού.

Στο Περού έχουν καταγραφεί 264.689 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.586 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και η χώρα έχει τον δεύτερο χειρότερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική -μετά τη Βραζιλία- και τον έβδομο σε όλο τον κόσμο.

Για να μην κατηγορώ, όμως, μόνο την ελληνική κυβέρνηση, παγκοσμίως η ελίτ θησαυρίζει και από την υγειονομική, όπως είχε συμβεί και με την οικονομική κρίση πριν από δέκα χρόνια.

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι για άλλη μία φορά.

Κάτι που έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα φυσικά.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν σχεδόν τα πάντα και βιώνουν και άσχημες καιρικές συνθήκες με πολλές βροχές και καταιγίδες σαν να μην έφταναν όλα αυτά.

Αφού η υπερθέρμανση στους πόλους έχει μέχρι στιγμής ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία σε περιοχές όπως η Σκανδιναβία και η Σιβηρία και να πολλαπλασιαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο.

Υπάρχουν, πάντως, και κάποιοι που είναι χαρούμενοι από όλα αυτά και δεν είναι άλλοι από τους πιγκουίνους της Αδελίας που ζουν στην Ανταρκτική και -σύμφωνα με τους επιστήμονες- φαίνονται πιο ευτυχισμένοι όταν υπάρχει λιγότερος θαλάσσιος πάγος, όπως αναφέρει το Skynews.

Kι αυτό διότι χωρίς τους πάγους μπορούν να κολυμπούν περισσότερο και να φτάνουν στα μέρη όπου τρέφονται ευκολότερα.

Οι πληθυσμοί των πιγκουίνων της Αδελίας αυξάνονται επίσης όταν δεν υπάρχουν πολλοί πάγοι και μειώνονται όταν η έκτασή τους εξαπλώνεται πολύ στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, τοποθετώντας ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης σε 175 πιγκουίνους.

“Μπορεί να είναι ταχύτατοι στη θάλασσα, αλλά είναι πολύ αργοί και αδέξιοι στην ξηρά” ανέφερε ερευνητής από το Εθνικό Ινστιτούτο Πολικής Έρευνας για τα πανέμορφα αυτά ζώα.

Οι πιγκουίνοι κολυμπούν με τετραπλάσια ταχύτητα από ό,τι περπατούν και φαίνεται να είναι πιο χαρούμενοι όταν δεν υπάρχει πάγος.

Αυτό συμβαίνει και επειδή δεν έχουν τόσο ανταγωνισμό με άλλα είδη πιγκουίνων για τα κριλ (είδος μικροσκοπικής γαρίδας), που είναι η βασική τροφή τους.

Χωρίς πάγους περισσότερο ηλιακό φως φτάνει στη θάλασσα αυξάνοντας το πλαγκτόν, με το οποίο τρέφονται τα κριλ.

Αυτό συμβαίνει, όμως, μόνο στο ηπειρωτικό κομμάτι της Ανταρκτικής και όχι στη χερσόνησό της όπου ζουν άλλα είδη πιγκουίνων τα οποία εξοικονομούν 15% ως 33% ενέργειας στα ταξίδια τους, όταν οι πάγοι είναι λίγοι.

Κάτι που τους βοηθάει στη διαδικασία της αναπαραγωγής τους.

Στην Ανταρκτική, πάντως, οι πάγοι επεκτείνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, σε αντίθεση με την Αρκτική που μειώνονται.

Αλλά και η Ανταρκτική θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, βιώνοντας μείωση των πάγων της, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα.

Αλλά μην το παίρνετε και τοις μετρητοίς αυτό.

Και για την Ελλάδα έλεγαν οι προβλέψεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ότι θα απειληθεί από ξηρασία και 30 χρόνια μετά η Κρήτη -που κινδύνευε περισσότερο- έκανε πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Και οι βροχές έχουν αυξηθεί πανελλαδικά, ακόμα και τα καλοκαίρια, ειδικά τα τρία τελευταία στη σειρά.

Πάντως, την Πέμπτη μύρισε καλοκαίρι για τα καλά.

Γύρισε σε βοριά, καθάρισαν τα νερά. Και τα μελανούρια ανέβαιναν μέχρι την επιφάνεια, όπως παλιά.

Μαζί με τις καλόγριες, τα γαϊτανούρια, την αθερίνα και μία ξέμπαρκη γόπα που έφτασε ως την ακροθαλασσιά.

Στην πραγματικότητα ήταν, όμως, τα τζιτζίκια που έκαναν τη διαφορά.

Για πρώτη φορά τα άκουσα φέτος το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι άργησαν χαρακτηριστικά.

Αλλά, τουλάχιστον, τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτό είναι ένα ακόμα υπέροχο καλοκαίρι. Για όποιον θέλει να το ζήσει. Για όποιον δεν τα θεωρεί όλα -και τα καλοκαίρια- δεδομένα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.