Τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια με κομμένα φτερά

Πιτσιρίκο, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 700 εκ. δολ. για να βοηθήσει την Κολομβία στη μάχη της με τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το δάνειο θα δώσει τη δυνατότητα στην Κολομβία να ενισχύσει το σύστημα υγείας της, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες -λόγω της επιδημίας- ανάγκες, ενώ θα επιτρέψει να επεκταθούν σε περισσότερους πολίτες διάφορα κοινωνικά προγράμματα και να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και ρευστότητα οι επιχειρήσεις.

“Εργαζόμαστε ταχύτατα, έτσι ώστε η Κολομβία να μπορεί να υπολογίζει σε αυτούς τους πόρους που χρειάζεται σε εποχές δύσκολες για τον καθένα και ειδικά για τους πιο ευάλωτους” δήλωσε ο Ulrich Zachau, υπεύθυνος της Τράπεζας για την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

“Με αυτό το δάνειο ελπίζουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα της υγείας, στην οικονομία και, κυρίως, να προστατέψουμε τις ζωές και το βιοτικό επίπεδο των Κολομβιανών” πρόσθεσε ο ίδιος.

Με αυτό το πακέτο, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δανείσει πλέον 1,25 δισ. δολ. στην Κολομβία το πρώτο εξάμηνο του 2020 και έχει δώσει και 250 εκ. δολ. ως έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σημαντικά επιπλέον δάνεια αναμένονται στο δεύτερο μισό του έτους για πρότζεκτ υποδομών, όπως προανήγγειλε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η οικονομία της Κολομβίας έχει πληγεί από την καθολική καραντίνα και -παρά τη μερική άρση των μέτρων- αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 8,2%.

Το ΔΝΤ ενέκρινε από την πλευρά του δάνειο 5,2 δισ. δολ. 12μηνης διάρκειας για να βοηθήσει την Αίγυπτο να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή του, το Ταμείο ανέφερε ότι “το πρόγραμμα θα βοηθήσει τις αιγυπτιακές αρχές να διασφαλίσουν και τα επιτεύγματα των τεσσάρων προηγούμενων ετών, να στηρίξουν τις κοινωνικές δαπάνες και αυτές για την υγεία να κάνουν μία σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων”.

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα βγήκαν, δηλαδή, ξανά παγανιά και όλοι είναι πλέον με κομμένα φτερά.

H Delta Airlines προειδοποίησε 2.500 πιλότους ότι μπορεί να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας λόγω μείωσης των ανθρώπων που ταξιδεύουν πλέον, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Delta Airlines έφτασε, επίσης, σε μία συμφωνία με το συνδικάτο των πιλότων για το ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Η αεροπορική εταιρία προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας και να προσαρμόσει τον αριθμό του προσωπικού της στη μειωμένη πλέον ζήτηση.

Πριν από μία μέρα ενημέρωσε, ωστόσο, το προσωπικό της ότι τον Αύγουστο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 1.000 επιπλέον πτήσεις, αλλά όχι πολλές περισσότερες για το υπόλοιπο του 2020.

“Αν και είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να αυξάνονται οι πτήσεις, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθουν στα συνηθισμένα τους επίπεδα” ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Ed Bastian.

Γενικότερα, θα περάσει καιρός για να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή, όπως φαίνεται και από το ακόλουθο κείμενο του ΒΒC.

Με τη Σουηδία να αμφισβητεί τον ΠΟΥ, που την κατέταξε μεταξύ των 11 χωρών, οι οποίες έχουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Σουηδός λοιμωξιολόγος Anders Tegnell επισήμανε ότι τα αυξημένα νούμερα οφείλονται στα πολλά περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό που γίνονται.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι το ποσοστό των θετικών στον ιό παραμένει στο 12% με 13% όσων ελέγχονται στη σκανδιναβική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η Σουηδία έχει 155 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και μαζί με τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία, το Κόσοβο, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή.

Η Σουηδία, που δεν επέβαλε καραντίνα, άφησε ανοιχτά τα σχολεία και τα καφέ και απλά απαγόρευσε τις μεγάλες συναθροίσεις και έκανε συστάσεις στους πολίτες να κρατούν τις αποστάσεις, έχει καταγράψει 5.230 θανάτους από την αρχή της επιδημίας και 1.610 νέα κρούσματα την περασμένη Τετάρτη 24/6, τα περισσότερα σε μία μέρα μετά από πολύ καιρό.

O Tegnell επιμένει, ωστόσο, ότι αυτά οφείλονται στα περισσότερα τεστ που γίνονται και ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ έχουν μειωθεί -όπως και οι θάνατοι- και η Σουηδία έχει πλέον φυσιολογική θνησιμότητα για την εποχή.

Ο ΠΟΥ, αν και συμφωνεί ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τη Σουηδία, θεωρεί πως οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων -αλλά και των συνολικών κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους- παραμένουν υψηλοί.

Μάλιστα, η Δανία θα επιτρέπει από σήμερα Σάββατο 27/6 την είσοδο Σουηδών από περιοχές με 20 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, τη στιγμή που κατά μέσο όρο καταγράφονται 155 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Ο Tegnell εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τώρα που τα σύνορα ανοίγουν η Σουηδία χαρακτηρίζεται σαν χώρα υψηλού κινδύνου από τον ΠΟΥ, αλλά παραδέχεται ότι οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί.

Υπεραμύνεται, ωστόσο, της στρατηγικής που ακολουθήθηκε με τη μη επιβολή καραντίνας, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για το ποια τακτική ήταν τελικά η καλύτερη.

Η ΕΕ θα ανοίξει τα εξωτερικά σύνορά της την 1η Ιουλίου, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιοι κάτοικοι χωρών -εκτός της ζώνης του Σένγκεν- θα γίνονται δεκτοί.

Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο, ωστόσο, κάποιες χώρες δεν κάνουν αρκετά τεστ και δεν γνωρίζουν την πραγματική εξάπλωση του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ταξιδιώτες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να μην γίνονται δεκτοί στην ΕΕ, στην οποία θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν κάτοικοι από λίγες χώρες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έβαλε και η υποβρύχια μηχανή νερά.

Και βγήκαν θαμπές οι φωτογραφίες στα Περιστέρια της Σαλαμίνας, παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν μία χαρά.

Ακόμα και οι καλόγριες και η αθερίνα που πάντα βγάζουν ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή με το κοντράστ που κάνουν με το απέραντο γαλάζιο, βγήκαν χάλια αυτή τη φορά.

Τουλάχιστον οι γλάροι φαίνονται αρκετά καθαρά.

Έτσι όπως πετούσαν πάνω από τα κρυστάλλινα νερά ή ξαπόσταιναν στα νησάκια, το λημέρι τους καμιά εκατοστή μέτρα από την ακροθαλασσιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βλέπω να φτάνει το επόμενο καλοκαίρι και να μιλάμε ακόμα για κρούσματα και για ποσοστά. Θα έχουμε πεθάνει και θα λένε ακόμα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ας ζήσουμε λοιπόν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.