Φαντάσου να έρθουν και οι τουρίστες

Έτοιμη για την ανάπτυξη είναι η Ελλάδα, αφού ανοίγει σε λίγες μέρες ο τουρισμός για το ελληνικό καλοκαίρι που είναι state of mind but never mind.

Μέχρι να έρθουν οι τουρίστες, η κυβέρνηση μοιάζει να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Το λουκέτο στο μπαρ της Μυκόνου ήταν μια κίνηση πυγμής, για να καταλάβουν όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού τι τους περιμένει, αν κάνουν το λάθος να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως ο τουρισμός έχει πάει στον διάολο, οπότε ελπίζει να ρεφάρει τη χασούρα στα έσοδα του κράτους από τα πρόστιμα στα μαγαζιά.

Με ένα πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ σε κάθε τουριστική επιχείρηση θα εκτιναχτεί το ελατήριο της οικονομίας.

Παράλληλα με το πρόστιμο, χρήσιμο είναι και το λουκέτο, για να μην μπορούν να μπουν στα μπαρ οι τουρίστες και αρχίσουν να χορεύουν και να φασώνονται, και αυξηθούν τα κρούσματα και χάσουμε την πρωτιά για την οποία μας θαυμάζει όλος ο πλανήτης.

Ο συνωστισμός στα νησιά των Κυκλάδων είναι σίγουρος, ακόμα κι αν δεν έρθουν οι τουρίστες, αφού δεν ξέρω από πότε έχουν να πάνε τα στελέχη της κυβέρνησης στη Μύκονο και στην Σαντορίνη αλλά μπορώ να τους διαβεβαιώσω πως τα σοκάκια των νησιών παραμένουν σοκάκια -και δεν έχουν γίνει λεωφόροι-, οπότε με δέκα νοματαίους φρακάρει το σύμπαν.

Πάντως, ο συνωστισμός στο beach bar της Μυκόνου δεν ήταν τίποτα μπροστά στο συνωστισμό που γίνεται κάθε βράδυ στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου κανείς δεν έχει κολλήσει κορωνοϊό αλλά πολλές γυναίκες έμειναν έγκυες χωρίς να συνευρεθούν ερωτικά με κανέναν και θα τρέχουν σε εννιά μήνες με ένα κουτσούβελο αγκαλιά να κάνουν τεστ DNA για να βρουν τον μ@λάκα που τις γκάστρωσε, ενώ αυτές είχαν απλά βγει να πάρουν λίγο αέρα και να ξεσκάσουν από την κλεισούρα της καραντίνας.

Βέβαια, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι πεζόδρομος και δεν μπορείς να βάλεις πρόστιμο σε έναν δημόσιο χώρο -αυτές είναι οι ατέλειες του συστήματος- αλλά μπορεί αυτή η κυβέρνηση να το κάνει και αυτό.

Σε αντίθεση με ό,τι έγινε στο μπαρ της Μυκόνου, σε όλα τα άλλα μπαρ της χώρας, οι πελάτες κρατάνε δυο μέτρα απόσταση, ενώ πολλοί δεν πάνε καν στα μπαρ γιατί δεν έχουν μία.

Κανείς δεν έχει αντιληφθεί ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει σχέδιο για τον τουρισμό αλλά και για οτιδήποτε άλλο.

Από τη μια η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σποτ με έναν ερημίτη-ναυαγό σε μια παραλία -με τον Μητσοτάκη να λέει πως μπορεί ένας τουρίστας να βιώσει την εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού, …χωρίς να επισκεφτεί την Ελλάδα- και από την άλλη υποστηρίζει πως διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι από την φετινή πίτα του παγκόσμιου τουρισμού.

Με δεδομένο πως φέτος θα κάνουν τουρισμό κυρίως οι νέοι άνθρωποι -γιατί οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν θέλουν να τους βρει ο κορωνοϊός στη Μύκονο που έχει ένα νοσοκομείο μόνο για να δίνει ασπιρίνες-, πώς ακριβώς θέλει η κυβέρνηση να διασκεδάζουν οι νέοι, αν δεν μπορούν να πάνε στα μπαρ;

Πάντως, η χώρα μας είναι τέταρτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τα πιο καθαρά νερά
-και δεύτερη στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”- και, αν δεν έρθουν τουρίστες για δυο τρία χρόνια ακόμα, είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα έχει τις πιο καθαρές θάλασσες του κόσμου και τα μπαρμπούνια θα είναι πάρα πολύ χαρούμενα.

Παρατηρώντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας -με πολιτικούς και πολίτες να συμπεριφέρονται σαν αποβλακωμένοι μεθύστακες που έχουν χτυπήσει και ογδόντα απανωτούς μπάφους-, σκέφτομαι πως ο μόνος που μπορεί να ξυπνήσει τους Έλληνες και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη στη χώρα μας, είναι ο Ερντογάν.

Και ένας σεισμός οκτώ Ρίχτερ θα ήταν πολύ χρήσιμος τώρα.

(Όσο είναι ακόμα καιρός, ίσως θα πρέπει οι κυβερνώντες να σκεφτούν πως το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί για τον ελληνικό τουρισμό και μπορεί να γίνει κόλαση, αν ο κορωνοϊός γίνει πανδημία στα νησιά μας. Ήδη, πριν ανοίξουν και επίσημα οι πτήσεις, βλέπουμε πως τα κρούσματα από χώρες όπως η Γερμανία είναι πολλά. Ίσως η καλύτερη επιλογή που έχει η Ελλάδα φέτος είναι να μείνει κλειστή για τους ξένους τουρίστες -με εξαίρεση ίσως αυτούς που έχουν σπίτια στην Ελλάδα και υπάρχει εκεί ένα ηθικό θέμα- και να ετοιμαστεί για την επόμενη σεζόν. Στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, διευθέτηση δανείων και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, κίνητρα για να κάνουν όσοι Έλληνες μπορούν διακοπές και νέος σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει ποια είναι η πολιτική της στον τουρισμό, την …βαριά βιομηχανία της χώρας. Τις πολιτικές επιλογές δεν τις κάνουν οι επιδημιολόγοι, τις κάνουν οι πολιτικοί.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.