Ωραία που είναι η Ζάκυνθος


Γεια σου, φίλε μου πιτσιρίκο, όταν έχω αϋπνίες, είσαι η καλύτερη παρέα για να μοιραστώ κάποια πράγματα. Όπως και εσύ σωστά είπες, η περίοδος του κορωνοϊού και της καραντίνας ήταν μια κατάσταση που το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε ήταν να τα βρούμε με τον εαυτό μας και να αναλογιστούμε αν όλα αυτά τα πράγματα που κάναμε τόσο καιρό είχαν αξία.

Δεν μπορώ να πω ότι έπεσα απ’ τα σύννεφα, γιατί ήμουν και λίγο ψυλλιασμένος από πριν , αλλά αυτό που επιβεβαίωσα στον εαυτό μου είναι ότι τα πιο απλά πράγματα έχουν την μεγαλύτερη αξία.

Λίγοι και καλοί φίλοι, μια βόλτα στην φύση, να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου…

Τώρα κάποιοι θα σκέφτονται τι μ@λακίες λέει αυτός, εδώ δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δουλειά αύριο και τα χρέη μας πνίγουν.

Παιδιά απαιτήστε το! Δεν γίνεται συνέχεια να γκρινιάζουμε και να μην κάνουμε τίποτα, κάντε τα πουτάvα όλα και ας πεινάσουμε στο τέλος· τουλάχιστον θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Μην έχετε την νοοτροπία του δούλου, το σύστημα σας χρειάζεται έτσι ακριβώς.

Οι μήνες που θα έρθουν δυστυχώς θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι· όταν θα σκάσει και η “φούσκα” του τουρισμού, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Στην αρχή μας έχωσαν μέσα στα σπίτια μας -άλλο που δεν ήθελαν οι Ελληνάρες- και μας το πούλησαν σαν νίκη και τώρα υπερήφανοι μας λένε ότι, αφού σας σώσαμε, μπορείτε να γυρίσετε στην καθημερινότητα,

Με τα τάδε πρωτόκολλα και αν κολλήσετε κορονοϊό ή πέσει έξω η επιχείρηση, θα φταίτε εσείς.

(Μαζί τα φάγαμε).

Ε ρε ξύλο που θέλουν, δεν το συνεχίζω άλλο γιατί θα πω πράγματα που δεν πρέπει.

Πουτάvα όλα, ρε.

Εδώ στην Ζάκυνθο τα πράγματα είναι σε μια αβεβαιότητα, οι πιο “απελπισμένοι”, για να μην πω βλάκες, νομίζουν ότι θα ανοίξουν σε λίγο καιρό που θα ξεκινήσουν οι πτήσεις και τα πράγματα θα είναι όπως πριν, και ότι δεν θα χάσουν τον τζίρο του τριμήνου (Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος).

Για τον κορονοϊό δεν το συζητάμε, όλοι αυτοί που φωνάζαν “κάτσε μέσα”, τώρα περιμένουν πώς και πώς να δουλέψουν· το χαστούκι έρχεται και θα είναι μεγάλο.

Το μοναδικό καλό σε όλη την ιστορία είναι ότι υπάρχουν εθελοντικές ομάδες και πάρα πολλοί πρόεδροι χωριών που προσπαθούν να καθαρίσουν τον τόπο και να κάνουν το νησί μας λίγο πιο ωραίο.

Εύχομαι σιγά σιγά να αλλάξουμε νοοτροπία και να γίνουμε καλύτεροι· το νησί έχει πάρει το λάθος δρόμο και έχουμε εστιάσει στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

Σου στέλνω την αγάπη μου, πιτσιρίκο

Γιάννης

(Φίλε Γιάννη, πέρσι τον Αύγουστο στη Ζάκυνθο, ήμουν ένα απόγευμα με τον παιδικό μου φίλο -είμαστε φίλοι από εφτά χρονών και ματώναμε μαζί τα γόνατά μας παίζοντας μπάλα- και, ως συνήθως, με πείραζε για τα πολιτικά θέματα και μου έλεγε, μεταξύ άλλων, πως ο Μητσοτάκης θα τα φτιάξει όλα. Τότε, ξαφνικά, δεν ξέρω πώς μου την έδωσε, και του λέω “κάτσε, να τα ηχογραφήσω αυτά που λες, και να τα ακούσουμε σε ένα χρόνο από σήμερα”. Τον ηχογράφησα λοιπόν και δεν χρειάστηκε να περάσει χρόνος. Του το έστειλα τον περασμένο μήνα, για να ακούσει τι έλεγε. Τώρα, πριν από λίγες μέρες, μιλούσαμε στο τηλέφωνο και έβριζε τον Μητσοτάκη. Και του λέω εγώ “Λίγα τα λόγια σου για τον Μητσοτάκη. Από τη μέρα που έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος, εμένα μου πάνε όλα καλά”. Τον έστειλα. Αυτός ο φίλος μου έχει ένα μικρό ξενοδοχείο στην θάλασσα. Πέρσι, μεταξύ άλλων, μου είχε πει “ρε φίλε, πόσο θα ήθελα ένα καλοκαίρι να μην έρθουν οι τουρίστες, και να μπορέσω να αράξω και να το ευχαριστηθώ, όπως παλιά”. Να που έγινε. Αλλά δεν ξέρω αν του αρέσει τώρα. Πάντως, ο μπαγάσας ο φίλος μου, είναι να μην κάνει ευχή. Γιάννη, δεν πάει άλλο η κατάσταση στη Ζάκυνθο και στα άλλα νησιά της Ελλάδας. Ασχημύναμε τη χώρα μας, καταστρέφοντας αυτό που μας φέρνει ψωμί και πλούτο. Τρομερή η απληστία των ανθρώπων. Και φέτος θα κάθονται μόνοι τους και θα βλέπουν την ασχήμια που έφτιαξαν για να έρχονται οι τουρίστες που δεν θα έρθουν. Αυτό το μοντέλο τουρισμού τελείωσε. Και αν οι άνθρωποι και οι υπεύθυνοι του Τουρισμού δεν το αντιληφθούν, θα έχουμε δράματα. Ακούω που μιλάνε για την επόμενη χρονιά και πιστεύουν πως όλα θα είναι όπως πριν, και σκέφτομαι πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Πάντως, μαθαίνω πως φέτος όλοι άρχισαν να φυτεύουν ξανά ντομάτες και άλλα κηπευτικά στη Ζάκυνθο. Καλό είναι αυτό. Γιατί τεμπέλιασαν οι συμπατριώτες μας με τον τουρισμό και το εύκολο χρήμα. Και όταν τεμπελιάζει το σώμα, τεμπελιάζει και το μυαλό. Το δικαίωμα στην τεμπελιά πρέπει να το κερδίσεις. Και δεν είναι όλα φράγκα στη ζωή. Οι Ζακυνθινοί το ήξεραν καλά αυτό αλλά το ξέχασαν. Ευκαιρία να το θυμηθούν. Πάντως, Γιάννη, είμαι πολύ συγκινημένος που φέτος, μετά από 35 χρόνια, θα κάνω ξανά μπάνιο στο Λαγανά. Γιατί με τις συμμορίες τουριστών που έρχονταν, δεν πήγαινα. Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ για το βίντεο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.