Από το «λεφτά υπάρχουν» στο Καστελόριζο, μια NAVTEX δρόμος

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Βλέποντας τα 32 δισεκατομμύρια -τα μισά με παροχή δανείων- του Κούλη, που έγιναν 70 και μέχρι την Κυριακή θα φτάσουν τα 200, καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελλάδα ξαναζεί μέρες 2008.

Είναι να μην πανηγυρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ;

Εδώ με τα ταμεία άδεια τσέπωσαν καμιά 30 μύρια εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιου κραχ.

Και μας το χαλάνε οι παλιο-Τούρκοι.

Από το «λεφτά υπάρχουν» στο Καστελόριζο, μια NAVTEX δρόμος.

Από την Ηλεία στο Μάτι.

Από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το πρώτο μνημόνιο στο πέμπτο.

Τρία πράγματα μένουν πάντοτε σταθερά.

Το ΚΚΕ -που περιμένει να ωριμάσουν τα καρπούζια-, η ΝουΔούλα και το κακό το ριζικό μας.

Βέβαια, η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.

Την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη σαν φάρσα.

Και 2 Καραμανλήδες, 3 Παπανδρέου και 2 Μητσοτάκηδες μετά, είναι να αναρωτιέσαι αν οι Έλληνες μαθαίνουν έστω την προπαίδεια.

Οι κάτοικοι του Νότιου Αιγαίου -που στηρίζονται σε ποσοστό 97% από τον Τουρισμό- φαίνεται ότι θα υποδεχθούν Τούρκους commandos αντί για τουρίστες φέτος.

Δεν βαριέσαι.

Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι.

Άλλωστε, δεν τους τα χαρίζουμε τα νησιά.

Απλά, τους τα δανείζουμε.

Με τόκο.

Και όταν έρθει η ώρα να αποπληρωθεί το δάνειο, ας πούμε σε 99 χρόνια, θα έχουμε πάρει, μαζί με τα νησιά, την Πόλη και την Αγιά Σοφιά.

Αν και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό το μαρτυρικό Καστελόριζο θα μείνει στην ελληνική ιστορία για όλους τους λάθος λόγους, καταφέρνοντας να σηματοδοτήσει για άλλη μια φορά μια εθνική τραγωδία.

Μπορεί, όμως, ο οποιοσδήποτε να καταλάβει γιατί οι χρονικές συγκυρίες ευνοούν αφάνταστα την Τουρκία.

Μάλιστα, περισσότερο τρομάζει την Τουρκία ο κορονοϊός στους τουρίστες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Και η Τουρκία δεν είναι Ελλάδα.

Εντάξει, το παίρνω πίσω, Ελλάδα είναι μόνο η Ελλάδα και μόνο οι Έλληνες είναι Έλληνες.

Και φυσικά, όλοι τους περήφανοι που είναι Έλληνες. Αν και μετά την περηφάνια, συνήθως έρχεται η πτώση, νομοτελειακά, αλλά τζάμπα το ξαναγράφω γιατί το να είσαι Έλληνας είναι πιστοποιητικό αιώνιου πρωταθλητή· σαν τον Ολυμπιακό, δεν χάνεις ποτέ.

Και αν είσαι Έλληνας, δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα, εξ ου και οι Έλληνες περιμένουν υπομονετικά να συνωμοτήσει το σύμπαν για όλα, οπότε μην απορήσει κανείς αν οι Τούρκοι φτάσουν ως την Ακρόπολη· μην αγχώνεστε, πάντως, στην χειρότερη πάει για θερμό επεισόδιο, δεν είναι χαζοί οι Τούρκοι να τα βάλουν με τους δανειστές και τους ξένους …επενδυτές.

Και ακόμα και αν φτάσουν στην Ακρόπολη, οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα πανηγυρίζουν με τον «τουρκοφάγο Μωυσή» που έχασε μεν την μισή Ελλάδα, αλλά έσωσε τις Θερμοπύλες σαν άλλος Λεωνίδας.

Έχω πει πόσο μ’ αρέσει που όλοι οι Έλληνες βλέπουν στους εαυτούς τους τον Λεωνίδα, αλλά ποτέ τον Εφιάλτη;

Οπότε, δώσ’ τους πάλι καινούριες εθνικές φαντασιώσεις ανάμεσα σε σπασμένα αγάλματα και προτομές ηρώων.

Και για όλα τα δεινά θα φταίνε πάλι οι Τούρκοι.

Αν και ο Βάρναλης το είχε πει πολύ καλύτερα:

«Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;

Κανένα στόμα δεν το βρε και δεν το ‘πε ακόμα.

Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.

Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα όπου μας εύρει μας πατεί.

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»

Δεν θα είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία.

Και c’ est la vie, που λένε και οι Γάλλοι· στη Γαλλία, γιατί σιγά μην έρθουν στο Αιγαίο να κυνηγούν Τουρκαλάδες.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Τι πλάκα που έχει να συζητάνε παράλληλα αυτές τις μέρες στη Γαλλία και στην Τουρκία για περισσότερο έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή για περισσότερη λογοκρισία στο διαδικτύο. Κατά τ’ άλλα, η Τουρκία είναι αυταρχική χώρα και η Γαλλία δημοκρατική. Παντού φυσικά το ίδιο. Τα κράτη ουδέποτε ενδιαφέρονταν για τις πρακτικές ενός “δικτάτορα” (επίτηδες σε εισαγωγικά γιατί ο καθένας βαφτίζει όποιον θέλει, αλλά μπορεί να είναι και όλοι) και, ουσιαστικά, μόνο όταν βάλλονται τα συμφέροντά τους, όπως στη Λιβύη, τίθενται αντιμέτωπα δυο κράτη, τα οποία μονάχα επιφανειακά διαφέρουν. Κατά τ’ άλλα οι Γάλλοι -και οποιοσδήποτε άλλος, μην νομίζει κανένας ότι το θέμα είναι μόνο αυτοί- όλα αυτά που απεργάζονται οι Τούρκοι για διάφορες περιοχές γύρω τους, δεν τα έκαναν ποτέ, ούτε τα κάνουν, και η μισή Αφρική μιλάει γαλλικά ως σπάσιμο στους Τούρκους.

Υ.Γ.2 Αν και το κείμενο είναι σατιρικό -μέχρι να σκάσουν οι Τούρκοι στ’ αλήθεια στα ελληνικά παράλια- μεταξύ μας, πάντως, γελάγατε όταν σας έλεγαν κάποιοι μην ψηφίσετε τον Κούλη, γιατί είναι γκαντέμης και αναρωτιόσασταν κιόλας σατιρικά «ε και τι θα συμβεί;». Περιμένω από λεπτό σε λεπτό και την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, πάντα μου κάνουν εντύπωση οι άνθρωποι που νομίζουν πως οι επιλογές τους -επί δεκαετίες μάλιστα- δεν έχουν συνέπειες. Έχουν. Και αυτό οι Έλληνες θα το διαπιστώσουν με πολύ άσχημο τρόπο. Αλλά μάλλον τους αρέσει. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.