Η ανοσία της αγέλης στον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι δείχνουν τα τεστ αντισωμάτων

Πιτσιρίκο, άνθρωποι που τα τεστ δείχνουν ότι δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα για τον κορωνοϊό, μπορεί να έχουν τελικά κάποια ανοσία, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, για κάθε άτομο που έχει αντισώματα Υ, τα οποία είναι σαν βλήματα που εξουδετερώνουν τον ιό πριν εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού, υπάρχουν άλλα δύο άτομα με κύτταρα Τ, που δεν αφήνουν τον κορωνοϊό να πολλαπλασιαστεί, σκοτώνοντας τα κύτταρα που έχει ήδη μολύνει.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, όμως, δεν είναι σίγουρο αν απλά προστατεύουν έναν άνθρωπο από τη νόσο Covid 19, ή αποτρέπουν και τη μετάδοση του ιού σε κάποιον άλλον.

Ανεξάρτητα από αυτό, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό απ’ ό,τι δείχνουν τα τεστ αντισωμάτων, που έγιναν για παράδειγμα σε 200 αιμοδότες στη Σουηδία και ανίχνευσαν και τους δύο τύπους Υ και Τ.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης και χρειάζονται κι άλλες αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν τα κύτταρα Τ, που εντοπίζονται και σε φορείς με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, απλά τους προστατεύουν από τη νόσο Covid 19, αλλά δεν τους εμποδίζουν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Όπως τα αντισώματα-πρωτεϊνες Υ που εξουδετερώνουν σε πρώτη φάση τον ιό, έτσι και τα κύτταρα Τ είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας και έχουν μνήμη.

Δηλαδή, από τη στιγμή που θα αναγνωρίσουν έναν συγκεκριμένο ιό, σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα και μαζί και αυτόν.

Μάλιστα, το φάρμακο ιντερλευκίνη 7 πολλαπλασιάζει τα κύτταρα Τ, ακριβώς για να βοηθήσει τους ασθενείς να καταπολεμήσουν την Covid 19.

Σε έρευνα που έγινε μεταξύ 60 σοβαρά ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σχεδόν καθόλου κύτταρα Τ.

Αντίθετα, σε άλλη έρευνα στη Σουηδία, όσο χειρότερη ήταν η κλινική εικόνα, τόσο περισσότερα ήταν τα αντισώματα Υ και τα κύτταρα Τ.

Επειδή, όμως, ήταν περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στις μελέτες θα πρέπει να γίνουν κι άλλες, καθώς τα κύτταρα Τ είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκα και εντοπίζονται μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια και με μία περίπλοκη διαδικασία που καθιστά τα μαζικά τεστ μη εφικτά, τουλάχιστον για την ώρα.

Επί της ουσίας, αν αποδειχτεί ότι και τα κύτταρα Τ εξασφαλίζουν ανοσία, αυτή θα είναι τελικά τριπλάσια απ’ ό,τι δείχνουν τα τεστ αντισωμάτων, από τη στιγμή που για κάθε άτομο με αντισώματα Υ, υπάρχουν άλλα δύο άτομα με κύτταρα Τ.

Ανεξάρτητα από αυτό, αποδεικνύεται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το ανοσοποιητικό -είτε σε πρώτη, είτε σε δεύτερη φάση- αντιμετωπίζει με επιτυχία τον κορωνοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας παγκόσμιος πανικός διότι η θνητότητα φαντάζει μεγάλη διαιρώντας τα θύματα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που είναι, ωστόσο, ένα κλάσμα των πραγματικών κρουσμάτων.

Δυστυχώς, δεν έχει καταστεί εφικτή η – έστω και κατά προσέγγιση- εκτίμηση της πραγματικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, άρα και της πραγματικής απειλής που συνιστά.

Το αποτέλεσμα είναι μία μεσαιωνική αντιμετώπιση της επιδημίας σε τέτοιο βαθμό που ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Παπούα Νέα Γουινέα Glen Mola συνέστησε στις γυναίκες να μην μένουν έγκυες για 1-2 χρόνια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Κι αυτό, διότι, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι έγκυες δεν γίνονται δεκτές για προγεννητικούς ελέγχους στις κλινικές.

Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση μίας 20χρονης γυναίκας που έπασχε από προεκλαμψία, μία σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης (υπέρταση μαζί με λευκωματουρία), με συνέπεια να χάσει μάλλον μόνιμα την όρασή της, αλλά και το παιδί της.

Η άτυχη γυναίκα δεν έγινε δεκτή, ούτε όταν κατέρρευσε έξω από την κλινική, εξαιτίας του μεσαιωνικού lockdown.

“Ο φόβος για την Covid 19 της στέρησε την όρασή της και το παιδί της” κατήγγειλε ο καθηγητής Mola, την ίδια στιγμή που lockdown έχει επιβληθεί και στο στρατόπεδο Murray στην πρωτεύουσα Port Moresby, επειδή δύο αξιωματικοί, ένας από την Παπούα Νέα Γουινέα και ένας από την Αυστραλία, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Γίνονται εκτεταμένα τεστ στο στρατόπεδο, ενώ φαντάροι, αξιωματικοί και πολίτες τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Κάποιοι κάτοικοι διαμαρτύρονται, ωστόσο, ότι η ζωή στο στρατόπεδο συνεχίζεται όπως πριν, χωρίς ελέγχους, ότι οι μαθητές πάνε κανονικά στο σχολείο και υπάρχει υποτίμηση του κινδύνου.

Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα την τελευταία εβδομάδα στο νησιωτικό σύμπλεγμα, όπου συνολικά έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό 10 χιλιάδες άνθρωποι και έχουν βρεθεί θετικοί 300, μέσω των τεστ αντισωμάτων.

Στην πρωτεύουσα Port Μoresby έγιναν επίσης τεστ σε 2 χιλιάδες ανθρώπους και διαπιστώθηκε ότι 40 είχαν περάσει την Covid 19.

Mε βάση τα τεστ αντισωμάτων, συνολικά η ανοσία βρίσκεται στο 2% με 3%, αφού η επιδημία ελέγχθηκε σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, οι αρχές της νησιωτικής χώρας προειδοποιούν ενάντια στον εφησυχασμό.

Ζητώντας από τον κόσμο να μείνει σπίτι αν έχει πόνους στο σώμα, βήχα ή πυρετό.

Και φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα όσα έπαθαν Μελανήσιοι γείτονες.

Τουλάχιστον είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος να μεταδώσουν τα κατοικίδια τον κορωνοϊό στους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στη συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ στη Γενεύη ειπώθηκε ότι ακόμα και τίγρεις, άλλα αιλουροειδή, αλλά και κουνάβια έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης από τα κατοικίδια είναι πολύ μικρός, έσπευσε να βάλει τέλος στις ανησυχίες που υπήρχαν ο ΠΟΥ.

Και ευτυχώς, διότι αν έλεγε το αντίθετο θα είχαμε κύμα εγκατάλειψης άτυχων ζώων.

Γιατί συνήθως ο φόβος είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό κίνδυνο.

Το Reuters γράφει επίσης για τα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καραντίνα, ενώ φιλοξενεί και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις “δραματικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020”.

Μεταξύ άλλων, το κράτος θα επεκτείνει μέτρα φοροελαφρύνσεων, θα καλύψει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μέχρι τον Οκτώβριο και θα προσφέρει ρευστότητα στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα βγήκε από μία δεκαετή κρίση χρέους το 2018 και ήλπιζε για μεγάλη ανάπτυξη το 2020, αλλά η καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε τον Μάρτιο για την ανάσχεση της επιδημίας του κορωνοϊού ανέτρεψε αυτές τις προσδοκίες.

Πλέον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8% με 10%, πριν ανακάμψει και πάλι το 2021, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ανεργία ήταν 16,2% και ο Μητσοτάκης είπε ότι η αποτροπή μίας ραγδαίας αύξησής της είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Όλα καλά είναι, λοιπόν, τελικά.

Και η θάλασσα μία χαρά, με μία (αραχνο)δράκαινα, που σε αντίθεση με τη χθεσινή (γραμμο)δράκαινα έχει άσπρο αντί για μαύρο κεφάλι, να κάνει τη διαφορά.

Η κοινή δράκαινα είναι αυτή που εικονίζεται με το υποείδος της γλώσσας, τη χωματίδα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα πέσει τέτοια πείνα που κανείς δεν θα ασχολείται με τον κορωνοϊό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.