Η ΑΟΖ και η θαλάσσια ζωή των Γκαλαπάγκος

Συναγερμό σήμανε, Πιτσιρίκο, το Εκουαδόρ μετά τον εντοπισμό κινέζικου αλιευτικού στόλου περίπου 200 μίλια από τις ακτές των νησιών Γκαλαπάγκος, όπως αναφέρει ο Guardian.

Περίπου 260 αλιευτικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διεθνή ύδατα, ακριβώς έξω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των 188 μιλίων, γύρω από τα νησιά, αλλά και μόνο η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα.

“Το μέγεθος και η επιθετικότητα του στόλου είναι μία απειλή για τα θαλάσσια είδη στα Γκαλαπάγκος” εξήγησε στον Guardian, η Yolanda Kakabadse, υπουργός Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ, στο οποίο ανήκουν τυπικά τα νησιά, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή.

Η Kakabadse και ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κίτο, Roque Sevilla, άρχισαν ήδη να εκπονούν ένα σχέδιο προστασίας των Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται 563 μίλια ανοιχτά του Εκουαδόρ.

Κινέζικα αλιευτικά έρχονται κάθε χρόνο στη θάλασσα των Γκαλαπάγκος, τα οποία έχουν ανακηρυχθεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1978, αλλά φέτος ο στόλος τους ήταν μεγαλύτερος από ποτέ.

Σύμφωνα με τον Sevilla, γίνονται ήδη προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για να φύγει ο στόλος.

“Η ανεξέλεγκτη αλιεία των Κινέζων ακριβώς στην άκρη της προστατευόμενης ζώνης καταστρέφει τις προσπάθειες του Ισημερινού να προστατέψει τη θαλάσσια ζωή στα Γκαλαπάγκος” εξήγησε ο ίδιος.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των μεταναστευτικών ειδών.

Στο Θαλάσσιο Καταφύγιο των Γκαλαπάγκος υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καρχαριών, συμπεριλαμβανομένων και των φαλαινοκαρχαριών και των σφυροκέφαλων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η Kakabadse ανέφερε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί η ΑΟΖ στα 350 μίλια γύρω από τα νησιά, έτσι ώστε να ενωθεί με αυτή του Ισημερινού, μην αφήνοντας διεθνή ύδατα ενδιάμεσα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κινέζικος στόλος των αλιευτικών.

Το Εκουαδόρ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μεγάλο διάδρομο θαλάσσιων καταφυγίων στον Ειρηνικό σε συνεργασία με την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά και την Κολομβία, έτσι ώστε να σφραγίσει σημαντικές περιοχές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Lenin Moreno χαρακτήρισε το αρχιπέλαγος ως “μία από τις πλουσιότερες αλιευτικές περιοχές και ένα φυτώριο ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη”.

Τα Γκαλαπάγκος είναι γνωστά, διότι φιλοξενούν φυτά και ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ περιγράφει το αρχιπέλαγος, το οποίο επισκέπτονται 250 χιλιάδες τουρίστες τον χρόνο ως “ένα ζωντανό μουσείο και μία έκθεση για την εξέλιξη των ειδών”.

Το πολεμικό ναυτικό του Εκουαδόρ παρακολουθεί τις κινήσεις των κινέζικων αλιευτικών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως εκείνο του 2017, όταν ένα κινέζικο πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει 300 τόνους ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών.

Απογοητευμένος από την παρουσία του μεγάλου κινέζικου στόλου δήλωσε ο John Hourston, εκπρόσωπος της Blue Planet Society, που δραστηριοποιείται ενάντια στην υπεραλίευση.

Kαι από τα εξωτικά νησιά Γκαλαπάγκος να περάσουμε στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας με τις υπέροχες ακτές Κολώνες και Περιστέρια, που έχουν επίσης πληθώρα θαλάσσιων ειδών.

Όπως φαίνεται και από τις υποβρύχιες φωτογραφίες με το χταποδάκι που αφήσαμε ελεύθερο, τις ζαργάνες και τα μελανούρια που κυνηγούσαν κοπάδια αθερίνας, τα κεφαλόπουλα που είχαν πάρει στο κατόπι γόνο μαυρολίτσας χωρίς, ωστόσο, επιθετικές διαθέσεις.

Αντίθετα, κάτι είχαν εντοπίσει στην άμμο του πυθμένα που αναδεύτηκε από μία καδένα (η αλυσίδα της άγκυρας) μερικοί κακαρέλοι, μία τσιπούρα, κάνα δύο σαργοί και μία μουρμούρα.

Στα αμμώδη κομμάτια του βυθού είχε και πολλές κατσούλες (παπαγαλάκια) και στα βραχώδη πέρκες και γαϊτανούρια.

Από τις μάσκες του βυθού να περάσουμε, όμως, σε αυτές του γιατρού.

Αφού από σήμερα θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους κλειστούς χώρους – πλην εκκλησιών – αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Θα δουλεύουν, δηλαδή, οι σερβιτόροι με τις ώρες κάτω από τον ήλιο και οι ψήστες και οι τυλιχτές στα σουβλατζίδικα φορώντας τη μάσκα για να τους επιβαρύνει και το χειρότερο χωρίς να τους προστατεύει κιόλας.

Πολύ απλά γιατί, αν υγρανθεί η μάσκα -μέσα σε λίγα λεπτά με 40 βαθμούς που θα έχει τις επόμενες μέρες-, πρέπει να αντικατασταθεί, αλλιώς θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Για αυτό έλεγε, άλλωστε, παλιότερα ο κ. Τσιόδρας για ψευδαίσθηση ασφάλειας και ότι η μάσκα μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη αν δεν γίνεται σωστή χρήση της.

Αλλά, δυστυχώς, αυτές είναι μέχρι στιγμής οι δύο απαντήσεις που είχε η επιστημονική κοινότητα για τον κορωνοϊό. Καραντίνα και μάσκες.

Και δεν είναι νέος ιός, όπως κατά κόρον λέγεται. Είναι ένας νέος τύπος κορωνοϊού. Και είναι συζητήσιμο πόσο επικίνδυνος είναι πραγματικά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Reuters, ανιχνεύτηκε σε λύματα στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή, σχεδόν ένα χρόνο πριν την “επίσημη” εμφάνισή του στην Ευρώπη.

Αν ισχύει αυτό, η επιστημονική κοινότητα κοιμόταν, μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι γίνεται οι Κινέζοι.

Όπως και οι οικονομολόγοι πιάστηκαν στον ύπνο πριν την κρίση του 2008.

Σοφότερους δεν μας έκαναν, πάντως, ούτε οι μεν, ούτε οι δε.

Το ότι όταν κυκλοφορεί μία (οποιαδήποτε) ίωση πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να κρατάμε αποστάσεις όσο αυτό είναι δυνατό και να μένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι, το γνώριζε όλος ο κόσμος και πριν τον κορωνοϊό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, υποχρειώνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες και τους τιμωρούν με πρόστιμα, για να μπορούν να κάνουν τουρισμό οι ξένοι. Γιατί δεν θέλει και πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κάποιος πως η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα -αλλά και στην Ισπανία αλλά και σε άλλες τουριστικές χώρες- οφείλεται στους τουρίστες. Τα περί ορφανών κρουσμάτων είναι ανοησίες. Δεν πέφτει από τον ουρανό ο ιός· όλοι ξέρουμε πια πώς μεταδίδεται. Καταλαβαίνω την ανάγκη των εσόδων από τον τουρισμό αλλά τώρα υπάρχει ο κίνδυνος και οι Έλληνες να πληγούν περισσότερο από τον κορωνοϊό, και ο τουρισμός να υποστεί τεράστιο πλήγμα, με συνέπειες και για την επόμενη χρονιά. Είναι εύκολο να τους κλείσεις όλους στα σπίτια τους, είναι δύσκολο να κάνεις σχέδιο για μετά. Η αποτυχία των πολιτικών -όχι μόνο στην Ελλάδα- είναι προφανής. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.