Η χούντα δεν τελείωσε το 73/74

Γυρνάμε πίσω λοιπόν. Πώς αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων που κατέθεσε στην βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ο Κούλης, με έναν τρόπο εντελώς ανόητο και γελοίο, προσπαθεί να μιμηθεί τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, όταν προσπάθησε να το παίξει δημοκράτης ακολουθώντας τις συμβουλές των Αμερικανών συμβούλων του.

Θα επιχειρούσε να αντικαταστήσει τα τανκς με τον νόμο και, αφού ο νόμος ήταν σκληρός όπως τα τανκς, ο λαός θα υπάκουε υποτίθεται στον νόμο με τον ίδιο τρόπο που φοβόταν τα τανκς.

Δύο χρόνια μετά του έσκασε το Πολυτεχνείο και τότε ο νόμος δεν ήταν αρκετός, χρειάστηκε ξανά τα τανκς.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν και το σινάφι του γνωρίζουν καλά τόσο εκείνα που έρχονται όσο κι αυτα που έχουν δεσμευθεί να αποδεχτούν.

Κι εκείνα που έρχονται είναι μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που θα οδηγήσει σε μια δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.

Κι αυτά που έχουν ήδη αποδεχθεί είναι μια συνολική διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά εις βάρος των λεγόμενων εθνικών συμφερόντων.

Δεν νομίζω λοιπόν να μην περιμένουν αντιδράσεις από το πόπολο μέσα στους επόμενους μήνες.

Περιμένουν και μάλιστα πολλές, για αυτό και αρχίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους από τώρα.

Αγορές εξοπλισμού για τις δυνάμεις καταστολής και ταυτόχρονα θωράκιση του κράτους με το αναγκαίο νομικό υπόβαθρο.

Θα τα χρησιμοποιήσουν και τα δύο. Και για κάποιο διάστημα αρκετά αποδοτικά.

Το πρόβλημα, όμως, του Παπαδόπουλου θα γίνει κάποια στιγμή και πρόβλημα του Μητσοτάκη.

Από ένα σημείο και μετά, όσοι θα βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν θα είναι λιγότερο φοβισμένοι και περισσότερο αποφασισμένοι από όσο υπολογίζει σήμερα η κυβέρνηση.

Και θα γράφουν τον νόμο στα αρxίδια τους.

Χωρίς να το έχουν σχεδιάσει, θα βρεθούν απέναντι σε εκείνους που δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα. Κι αυτό δεν θα είναι μονο πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης.

Και πού το ξέρεις ότι αυτό θα συμβεί, ίσως ρωτήσει κάποιος.

Ε λοιπόν δεν το ξέρω. Σκέφτομαι μονάχα με βάση τις πιθανότητες από τις ιστορίες του παρελθόντος.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλα τα αντιδημοκρατικά ψηφίσματα και μέτρα θα περάσουν χωρίς να ακουστεί τουφέκια.

Είναι, επίσης, σίγουρο ότι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν δυναμικά δεν θα έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς “να δούμε το φλυτζάνι και να ρωτήσουμε τον ωροσκόπο τους” επαναστάτες.

Το αληθινό ερώτημα είναι το πόσοι θα είναι κι αν θα μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Στο μεταξύ, ας προσπαθήσουμε να δούμε την κατάσταση όπως είναι.

Και φυσικά, να σταματήσουμε το μεταξύ μας δούλεμα ότι ζούμε σε ένα δημοκρατικό σύστημα όπου οι πολίτες έχουν λόγο.

Στα χαλαρά του, το σύστημα εξουσίας είναι ήπια ολιγαρχικό, στα ζόρια του σκληρά απολυταρχικό.

Κι εμείς, ελάχιστες φορές επί τα εκτός. Τις περισσότερες επί τα εντός και επί τα αυτά.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, για να υπάρξει αντίδραση από την ελληνική κοινωνία, θα πρέπει επιτέλους να αντιδράσουν οι νέοι άνθρωποι. Όπως τους βλέπω, παθητικούς, σε αφασία και ικανοποιημένους με το τίποτα, δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανό. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις, η ανάγκη αλλάζει τους ανθρώπους και τους κάνει να αποκτούν συνείδηση. Και βέβαια, αντίδραση πια δεν μπορεί να είναι μόνο οι διαδηλώσεις, που ξέρουμε πως -από μόνες τους- δεν έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται, παράλληλα, και μια στάση πληρωμών. Επίσης, χρειάζεται ένα κεντρικό αίτημα. Δυστυχώς, αυτό δεν θα είναι το να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ας είναι τουλάχιστον το Βασικό Εισόδημα. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.