Η Airbus θα καταργήσει 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο

Πιτσιρίκο, το πόσο καταστροφική ήταν η αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποδεικνύεται και από την είδηση ότι η Airbus θα καταργήσει 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11% του προσωπικού της σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει η Liberation.

Η εταιρία δεν αποκλείει και περαιτέρω απολύσεις εξαιτίας της κρίσης χωρίς προηγούμενο, που προκάλεσε στον κλάδο της αεροπορίας η Covid 19.

Περίπου 5.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν στη Γερμανία, 5.000 στη Γαλλία, 1.700 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 900 στην Ισπανία και 1.300 σε άλλες χώρες του κόσμου.

Η δραστηριότητα στην εμπορική αεροπορία έχει μειωθεί κατά 40% τους τελευταίους μήνες.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία και καθημερινή επαφή με τα συνδικάτα, προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις του παραπάνω πλάνου της, υιοθετώντας και μέτρα εθελούσιας εξόδου, πρόωρης συνταξιοδότησης και μερικής ανεργίας μεγάλης διάρκειας.

Η American Airlines υποστηρίζει από την πλευρά της ότι έχει 8.000 επιπλέον αεροσυνοδούς και μπορεί να μειώσει το προσωπικό της μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, καθώς έχει επίσης πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

H εταιρία θα μειώσει το πλήρωμά της για διεθνή και υπερατλαντικά ταξίδια στο ελάχιστο δυνατό συν μία αεροσυνοδό από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα σταματήσει και η χρηματοδοτική βοήθεια της κυβέρνησης προς τις αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να βάλουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας πολλούς υπαλλήλους τους, αν και το απεύχονται.

“Αν και οι ταξιδιώτες με αεροπλάνα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, η αλήθεια είναι ότι αυτή η πανδημία άλλαξε τη δουλειά μας για πάντα” δήλωσε σχετικά η αντιπρόεδρος των American Airlines Jill Surdek.

H εταιρία προσπαθεί να μειώσει την ανάγκη για την υπαγωγή υπαλλήλων της σε καθεστώς αναστολής εργασίας και αναμένει ότι θα έχει 10% με 20% πλεονάζον προσωπικό τον Ιούλιο του 2021.

Η ανταγωνιστική της JetBlue και οι πιλότοι του συνδικάτου έφτασαν σε συμφωνία για να αποφύγουν την εθελοντική αναστολή εργασίας μέχρι την Πρωτομαγιά του 2021.

Η American Airlines θεωρεί επίσης θα έχει μειωμένη δυνατότητα για διεθνείς πτήσεις κατά 25% το καλοκαίρι του 2021 σε σχέση με αυτό του 2019.

“H Covid 19 μας υποχρεώνει να επανεκτιμήσουμε το δίκτυο μας” ανέφερε ο διευθυντής Eσόδων Vasu Raja, προσθέτοντας ότι η εταιρία θα έχει ένα πολύ μικρότερο διεθνές δίκτυο του χρόνου.

Τον Μάρτιο του 2020 είχε προχωρήσει σταδιακά σε αναστολή σχεδόν όλων των διεθνών της πτήσεων, καθώς επλήγη από τη μειωμένη ζήτηση και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Παρεμπιπτόντως, μου έκαναν και θερμομέτρηση στην εφορία που είχα πάει να καταθέσω μία χειρόγραφη δήλωση για θανόντα.

Με τσίμπησε κι ένα κουνούπι στο προαύλιο, αλλά τι να πουν και οι άνθρωποι που τους δάγκωσε θαλάσσια χελώνα σε μία παραλία περίπου τρία χιλιόμετρα από το Θυμάρι και χρειάστηκε να διακομιστούν και στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η αλήθεια είναι ότι το δάγκωμά της είναι πολύ ισχυρό, αλλά πολύ σπάνια θα επιτεθεί σε άνθρωπο.

Μόνο κατά το ζευγάρωμα ή αν βγαίνει για να γεννήσει τα αυγά της στην αμμουδιά.

Από τις καμιά δεκαριά φορές που έχω δει θαλάσσιες χελώνες μόνο σε ένα περιστατικό που ήταν δύο μαζί, μου φάνηκε η πιο μεγαλόσωμη να ενοχλείται από την παρουσία μου και κινήθηκε – νωχελικά, πάντως – προς το μέρος μου.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι χελώνες δεν είχαν καμία επιθετική διάθεση και μάλιστα είχα αγγίξει και το κέλυφος μίας.

Θαλάσσια χελώνα εμφανίστηκε και την Πέμπτη στο Θυμάρι, αλλά την είδε μόνο ένας άλλος κύριος, με συνέπεια να αρκεστώ στις κλασικές φωτογραφίες με μία (γραμμο)δράκαινα να ξεχωρίζει από τον σωρό και τα μελανούρια και τις καλόγριες να κάνουν τα καθιερωμένα παιχνίδια τους ανεβαίνοντας στον αφρό.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το πάρτι του μαζικού τουρισμού και των ατελείωτων μετακινήσεων από χώρα σε χώρα -όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια- έχει τελειώσει. Για πολλούς λόγους. Όσες φορές έχω δει θαλάσσια χελώνα -η τελευταία φορά πριν από από μερικές μέρες- μοιάζει πολύ φοβισμένη και εξαφανίζεται. Μάλλον οι χελώνες με βρίσκουν τεράστιο και με φοβούνται. Μόνο μια φορά κολυμπούσε η χελώνα δίπλα μου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.