Κάποτε φταίγαμε διότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, τώρα φταίμε απλά γιατί ζούμε

Πιτσιρίκο, η Σερβία απαγόρευσε τελικά τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν στις 21:00, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η απόφαση για lockdown στο Βελιγράδι το Σαββατοκύριακο 11-12/7 ανακλήθηκε και επίσημα, παρά το γεγονός ότι θα ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ana Brnabic, η οποία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον.

Ο πρόεδρος Αleksandar Vucic αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της Σερβίας.

Ούτε αυτό ήταν, όμως, αρκετό για τους διαδηλωτές που αυτή τη φορά έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις.

“Δεν χρειαζόμαστε τη βία, αλλά διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην καταπίεση” ανέφεραν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές, ενώ η Brnabic τους κατηγόρησε ότι με τέτοιες συγκεντρώσεις βάζουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, εκτός κι αν φορούν μάσκες και διαδηλώνουν ειρηνικά.

Αυτή τη φορά και οι πάνοπλοι αστυνομικοί, παρεμπιπτόντως, έμειναν παραταγμένοι πίσω από το κοινοβούλιο στο Βελιγράδι και μακριά από τους διαδηλωτές.

“Όσο είναι ήσυχοι, κι εμείς απολαμβάνουμε το απόγευμα” υποστήριξε ένας αστυνομικός.

Πάντως, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του Vucic, κι ενώ αρχικά οι κινητοποιήσεις τους είχαν να κάνουν με το πλήγμα στην οικονομία από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, τελικά εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Οι επικριτές της κυβέρνησης την κατηγορούν επειδή επέτρεψε να διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες με κόσμο στις εξέδρες, θρησκευτικές εκδηλώσεις και φυσικά οι εκλογές στις 21 Ιουνίου, με συνέπεια να αυξηθούν τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί από την πλευρά της για έλλειψη πειθαρχίας στα υγειονομικά μέτρα τους πολίτες και ειδικά τους θαμώνες των νυχτερινών κέντρων.

Ελλάς, Σερβία, συμμαχία, δηλαδή, αφού και η δική μας κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν οφείλεται στις χιλιάδες αφίξεις τουριστών η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά στο γεγονός ότι εμείς οι πολίτες έχουμε χαλαρώσει.

Και δυστυχώς, υπάρχει μία σημαντική μερίδα πολιτών, που θα πιστέψει -και αυτό- το παραμύθι.

Κάποτε φταίγαμε διότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, τώρα φταίμε απλά γιατί ζούμε.

Να δούμε, παρεμπιπτόντως, τι μέτρα θα σκαρφιστούν πάλι από Δευτέρα τα κυβερνητικά τζιμάνια.

Ουσιαστικά με τον κορωνοϊό, συνέβη παγκοσμίως αυτό που λέγαμε στο ναυτικό. Έπηξε το σύστημα. ‘

Η έπηξαν τα πιλάφια, όπως αποκαλούσαμε τότε χαϊδευτικά τους (υπ)αξιωματικούς, όταν έπαιρναν αποφάσεις δυσανάλογες με τη σημασία ενός γεγονότος.

Για παράδειγμα, αναμενόταν στο πλοίο επίσκεψη διοικητή, μπορεί να σε έβαζαν να το βάψεις ολόκληρο την παραμονή.

Θυμάμαι μια φορά που βάφαμε τις πλευρές του πλοίου με ρολό μέσα από ένα μικρό φουσκωτό.

Τελικά, το λύσαμε με τον άλλο ναύτη και πήγαμε και βαρκάδα μέσα στον ναύσταθμο της Σούδας.

Δεν μπορούσαμε, όμως, να γυρίσουμε και βούτηξα για να σπρώξω.

Το πρόβλημα ήταν ότι συνέχισα να βάφω και μετά στην υπηρεσία ξηράς της Αττικής.

Ακόμα κι ένα σιδερένιο φυλάκιο ύψους 20 μέτρων, στο οποίο ζωγραφίζαμε και σχέδια παραλλαγής.

Και τότε ήταν καλοκαίρι και φύσαγε μελτέμι.

Όπως και την Παρασκευή στις Κολώνες, της Σαλαμίνας τη βραχώδη ακτή.

Με κρυστάλλινα νερά με τον βοριά, αλλά όπως πάντα και με σκουπίδια στη δαντελένια ακρογιαλιά, ακόμα και στα βράχια από όπου ρίχνουμε με το κεφάλι βουτιά.

Και όπως (πολύ) παλιά, βίσωνες θα βόσκουν ελεύθεροι στα δάση της Βρετανίας ξανά, σε ένα πρότζεκτ 1 εκ. στερλινών επανένταξής τους στην άγρια φύση, όπως αναφέρει το Skynews.

Πρόκειται για τέσσερις βίσωνες που αυτή τη στιγμή ζουν σε αγρόκτημα στο Κεντ, με τους αρσενικούς να ζυγίζουν πάνω από έναν τόνο, αλλά να είναι ακίνδυνοι, εκτός κι αν βρεθείς στον δρόμο τους.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μεγάλα θηλαστικά θα βοηθήσουν ολόκληρο το οικοσύστημα, ανοίγοντας ξέφωτα φωτός με τα δέντρα που θα ρίχνουν στο έδαφος και δημιουργώντας με τον ίδιο τρόπο τροφή για έντομα (σφήκες), ακόμα και για σαύρες.

Οι βίσωνες θα βρίσκονται σε μία περιοχή 1.200 στρεμμάτων, όπου θα ενταχθούν και άλογα πόνι, για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.

Ο ευρωπαϊκός βίσωνας είναι ο πιο κοντινός συγγενής του αρχαίου προγόνου του, που κάποτε όργωνε τα δάση της Βρετανίας, στα οποία οι επιστήμονες θέλουν να δώσουν κάτι από την παλιά, χαμένη τους αίγλη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βλέπω να έρχεται το χάος και αυτό είναι πολύ χαρμόσυνο, γιατί μόνο το χάος μπορεί να δώσει λύσεις, όπως φαίνεται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.