Κίνηση πανικού και ομολογία ανικανότητας η καραντίνα

Πολλοί είναι αυτοί, Πιτσιρίκο, που φοβούνται ότι με το άνοιγμα των συνόρων και στους Βρετανούς τουρίστες θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ωστόσο στην Αγγλία κατάφεραν από τον Μάιο και μετά να μειώνουν στο μισό τα κρούσματα κάθε 8-9 μέρες και να είναι πλέον 13 ανά 10.000 κατοίκους με ρυθμό αναπαραγωγής (R) 0,57· δηλαδή, χρειάζονται δύο άτομα για να μεταδώσουν τον ιό σε άλλο ένα.

Αυτά αναφέρει έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύει το Reuters και η οποία ανατρέπει και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης που τοπoθετούν τον R μεταξύ 0,7 και 0,9.

Όταν ο συγκεκριμένος δείκτης R είναι κάτω από το 1, η επιδημία φθίνει, διότι ο ιός δυσκολεύεται να αναπαραχθεί.

“Η συνολική μέση συμπεριφορά μας ήταν πολύ αποτελεσματική όσον αφορά τη μείωση της μετάδοσης του ιού” αναφέρει ο Steven Riley, καθηγητής Δυναμικής Μολυσματικών Ασθενειών από το Imperial College του Λονδίνου.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε συμμετείχαν 120 χιλιάδες εθελοντές στους οποίους έγιναν τεστ, και διαπιστώθηκε ότι οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να βρεθούν θετικοί και για αυτό πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις, έστω και αν τα συμπτώματά τους είναι πολύ πιο ήπια από αυτά των ηλικιωμένων.

Άνθρωποι με ασιατική καταγωγή είναι επίσης πιο πιθανό να βρεθούν θετικοί, ενώ η έρευνα έδειξε επίσης ότι στη Νήσο Wight, νότια της Αγγλίας, ο δείκτης R μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα αυτά είναι μία ακόμα ένδειξη ότι κινδυνεύουμε πολύ λιγότερο από τους Βρετανούς και τους Σουηδούς τουρίστες από ό,τι από τους Σέρβους για παράδειγμα.

Γενικότερα σε όλη την κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη η επιδημία είναι σε μεγάλη ύφεση, ενώ στα Βαλκάνια σε έξαρση.

Το δείχνουν και οι αριθμοί πλέον, αφού σε έναν ημερήσιο απολογισμό για τη Βρετανία είχα διαβάσει πρόσφατα για 350 κρούσματα και 21 θανάτους.

Δηλαδή, νούμερα σχεδόν ίσα με της Σερβίας, που έχει, όμως, το 1/10 του πληθυσμού της Βρετανίας και κάνει και το 1/10 των τεστ ημερησίως.

Από την άλλη, στη Σκωτία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε μέρα είναι μετρημένα στα δάχτυλα πια, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της πρωθυπουργού Nicola Sturgeon.

Θετική ήταν και η τοποθέτηση του Ηλία Μόσιαλου ότι και 200-300 κρούσματα να δούμε κάποια μέρα δεν θα πρέπει να τρομάξουμε και να οδηγηθούμε σε νέα καραντίνα.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics υποστήριξε επίσης σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ότι, αν οι τουρίστες έρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει τον κορωνοϊό, η πιθανότητα διασποράς είναι πολύ μικρή.

Σχετικά με το δεύτερο κύμα, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στην ΕΕ θα έχει μεγάλες διαστάσεις.

“Δεν θα είναι το κλασικό δεύτερο κύμα που βλέπουμε με τη γρίπη, η οποία υποχωρεί την άνοιξη και επανέρχεται το φθινόπωρο.

Σε ορισμένες χώρες ήρθε αρκετά νωρίτερα, γιατί χαλάρωσε η τήρηση των μέτρων.

Αυτό βλέπουμε στο Ισραήλ, στη Β. Μακεδονία, στη Σερβία, στη Μολδαβία και σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας.

Αντιθέτως, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ -σχεδόν σε όλες- η πανδημία είναι υπό έλεγχο, με τοπικές εξάρσεις.

Δεν έχουμε δει ανησυχητικές τάσεις, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, που να μας ανησυχούν αυτή τη στιγμή, ότι σε επίπεδο ΕΕ θα δούμε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού».

Μακάρι να επιβεβαιωθεί ο Ηλίας Μόσιαλος, που χαρακτήρισε και θαύμα την περίπτωση του Βιετνάμ, όπου δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος σχετιζόμενος με τον κορωνοϊό και πολύ καλές τις προσπάθειες που έγιναν σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, αλλά επισήμανε και ότι “ο ιός δεν εξαλείφθηκε τον Μάιο, απλά καταφέραμε να τον συμπιέσουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα”.

Και τώρα θα τα καταφέρουμε, να προσθέσω, αφού είναι πλέον προφανές ότι το κλίμα και ο καθαρός αέρας της Ελλάδας, με πολύ λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παίζουν τελικά τον ρόλο τους.

Αυτό το αναζωογονητικό βοριαδάκι που καθαρίζει την ατμόσφαιρα και τα κρυστάλλινα νερά.

Το απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Αν και την Πέμπτη γύρισε πρόσκαιρα σε νοτιά.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να τη σκαπουλάρει και πάλι.

Αλλά και στο απευκταίο σενάριο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, η καραντίνα είναι κίνηση πανικού και ομολογία ανικανότητας, για μία ασθένεια όπως η Covid 19 με τόσο χαμηλή θνητότητα.

Με τους νέους να την περνάνε ελαφρά και με τα περισσότερα παιδιά να μην αρρωσταίνουν καν, τη στιγμή που με τη γρίπη γεμίζει κάθε χειμώνα το Παίδων.

Όσο για τον διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, αρκετοί είναι τουρίστες με ελαφρά συμπτώματα, που απλά τους απομονώνουν εκεί. Δηλαδή, αν ήταν στην πατρίδα τους, θα έμεναν στο σπίτι τους.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή γιατρού για τα παιδιά οικογένειας τουριστών που βρέθηκαν θετικά, καθώς είπε ότι ουσιαστικά τα φιλοξενούμε στο νοσοκομείο.

Αυτή που δεν χαμπαριάζει από κορωνοϊό, τον οποίο τίναξε σαν μυγάκι από πάνω της σε περίπου δύο μήνες, η Κίνα, επέστρεψε στην ανάπτυξη, καθώς η οικονομία της μεγεθύνθηκε κατά +3,2% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2020, όπως μεταδίδει το BBC.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν, μάλιστα, μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι ειδικοί και έδειξε ότι μία ανάκαμψη τύπου V είναι τελικά εφικτή.

Κι αυτό διότι η μείωση του κινέζικου ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 6,8%, η μεγαλύτερη από τότε που τηρούνται αρχεία.

Η Κίνα πήρε μία σειρά μέτρων για να τονώσει την οικονομία της μετά την καραντίνα -όπως φοροαπαλλαγές- και κατάφερε να δώσει ώθηση ειδικά στον βιομηχανικό κλάδο.

Ο μοναδικός τομέας που δεν έχει έρθει ακόμα η ανάκαμψη είναι αυτός των λιανικών πωλήσεων.

Η καταναλωτική δαπάνη είναι ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ Covid εποχή, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη διστακτικότητα του κόσμου για ταξίδια, φαγητό έξω και υπηρεσίες αναψυχής.

Είναι και ο λόγος που πολλοί αναλυτές μοιάζουν απρόθυμοι να μιλήσουν από τώρα για ανάκαμψη τύπου V.

Και η ίδια η Κίνα, άλλωστε, για πρώτη φορά από το 1990, δεν έθεσε στόχο για το ΑΕΠ της για το 2020.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6%.

Τελικά, το μόνο που θα αλλάξει ο κορωνοϊός είναι ότι θα επιταχύνει την ανάδειξη της Κίνας ως κορυφαίας δύναμης στον πλανήτη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι πολύ εύκολο να αποφασίσει μια κυβέρνηση να τους κλείσει όλους μέσα στα σπίτια. Το δύσκολο -και το ζητούμενο- είναι να έχει ένα πλάνο για μετά. Ανεπαρκή σχεδόν όλα τα κράτη στο να αντιμετωπίσουν με τα συστήματα Υγείας την πανδημία, ανεπαρκείς και οι πολιτικοί στο να αντιληφθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στις κοινωνίες, και να δώσουν λύσεις. Τουλάχιστον, κάποιοι από εμάς μπορούμε να χαιρόμαστε την θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.