“Καλή ιδέα η χρήση μάσκας, αλλά ας την αφήσουμε στην κρίση των πολιτών”

Πιτσιρίκο, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας θα δανειστούν 95 δισ. ευρώ για να ανταπεξέλθουν στο σοκ από την κρίση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το συγκεκριμένο δάνειο έρχεται να προστεθεί στα 218 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η γερμανική κυβέρνηση για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% το 2020, εξαιτίας των lockdowns.

Το Der Spiegel, που αποκάλυψε το θέμα, αναφέρει επίσης ότι τα χρέη των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας ανέρχονταν σε 580 δισ. ευρώ, πριν αποφασιστεί να δανειστούν αυτά τα 95 δισ. ευρώ.

Να μείνουμε, όμως, στη Γερμανία, καθώς ιερόδουλες διαδήλωσαν στο Αμβούργο, ζητώντας να ανοίξουν και πάλι μετά από μήνες οι οίκοι ανοχής, που είχαν κλείσει για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ να έχουν ανοίξει ξανά στη Γερμανία, όπου η πορvεία είναι νόμιμη, οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σeξ υποστηρίζουν ότι έχουν αποκλειστεί από την πηγή του εισοδήματός τους, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν κάποιο μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

“Το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου ζητάει τη βοήθειά σας” έγραφε ένα σημείωμα που κρατούσε μία γυναίκα έξω από έναν οίκο ανοχής στη γειτονιά Herbertstrasse, όπου τα κόκκινα φωτάκια άναψαν ξανά μετά τον Μάρτιο, όταν και η περιοχή είχε βυθιστεί στο σκοτάδι.

Μερικές διαδηλώτριες φορούσαν θεατρικές μάσκες και άλλες έπαιζαν βιολί στη γειτονιά Reeperbahn, που φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή.

Ο Οργανισμός Εργαζομένων στη Βιομηχανία του Σeξ που οργάνωσε τη διαδήλωση, υποστήριξε ότι με το να μένουν κλειστοί οι οίκοι ανοχής, κάποιες κοπέλες καταλήγουν στους δρόμους, κάτι που είναι παράνομο, επικίνδυνο, αλλά και πολύ πιο ανθυγιεινό.

Ανέφερε επίσης ότι οι οίκοι ανοχής μπορούν πολύ εύκολα να ενσωματώσουν τους κανόνες ασφαλείας, που έχουν υιοθετηθεί από άλλες βιομηχανίες, όπως οι προστατευτικές μάσκες, ο αερισμός των χώρων και η καταγραφή των στοιχείων των πελατών.

“Η πορvεία δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από άλλες δραστηριότητες που προϋποθέτουν τη σωματική επαφή, όπως το μασάζ, η επίσκεψη σε αισθητικό, ο χορός και ορισμένα σπορ” ανέφερε ο Οργανισμός.

“Η υγιεινή είναι μέρος της δουλειάς στην πορvεία”.

Να περάσουμε, όμως, και στη Βρετανία, όπου υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τις προστατευτικές μάσκες.

Καλή ιδέα η χρήση μάσκας, αλλά πρέπει να την αφήσουμε στην κρίση των πολιτών, υποστηρίζει ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας Michael Gove, ενώ οι Εργατικοί θέλουν να γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική, όπως αναφέρει το Skynews.

Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης των Συντηρητικών είναι να ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας ή άλλων καλυμμάτων προσώπου στους κλειστούς χώρους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο, ο Gove επισημαίνει ότι “είναι σημαντικό να δείχνουμε και σεβασμό στους ανθρώπους”.

Το σχόλιό του έγινε μετά τη δήλωση του Boris Johnson ότι “μπορεί η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική στα μαγαζιά, διότι θα ήθελα να φοράει όλος ο κόσμος εξαιτίας της Covid 19”.

Mιλώντας, όμως, στο Skynews, o Gove υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως οι μάσκες πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές.

“Νομίζω ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες σε κλειστούς χώρους ειδικά στα μαγαζιά, αλλά δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι η μάσκα τον κάνει άτρωτο”.

“Υπάρχουν περιπτώσεις που μία σαφής εντολή φέρνει αποτέλεσμα, ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να φερθούμε στους Βρετανούς πολίτες με τον σεβασμό που η νοημοσύνη τους και η κρίση τους αξίζει” ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας.

“Σε εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζεται να φοράει κανείς μάσκα, αλλά σε εσωτερικούς που δεν αερίζονται και σωστά είναι σίγουρα μία καλή ιδέα η χρήση της” εξήγησε ο Gove.

“Στα μέσα μαζικής μεταφοράς για παράδειγμα θα πρέπει να φορούν οι επιβάτες μάσκες για να προστατεύουν και ο ένας τον άλλον, ενώ ενθαρρύνουμε τη χρήση της και σε μαγαζιά, αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε και με σεβασμό τους ανθρώπους” συνέχισε ο ίδιος.

Η σκιώδης υπουργός των Εργατικών Lucy Powell εξήγησε ότι ότι το κόμμα της στηρίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μαγαζιά γιατί είναι ένας τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Και αν για να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές, τότε οι Εργατικοί θα στήριζαν το μέτρο, σύμφωνα με την Powell, που ζητάει περισσότερη σαφήνεια από την κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα και να μην φοβάται ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ.

Παρεμπιπτόντως, η ίδια και ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer επικρίθηκαν επειδή πήγαν σε μία παμπ και ένα αποστακτήριο χωρίς μάσκα, αλλά δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι δεν ήταν υποχρεωτική.

Δημοκρατικός ο Michael Gove, την ίδια στιγμή που η Le Monde προειδοποιεί ότι η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις ευρωπαϊκές άμεσες επενδύσεις ίσως οδηγήσει τα Βαλκάνια σε βαθιά ύφεση, μία κατάσταση που θα μπορούσε να πλήξει και τη δημοκρατία, καθώς η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή.

Kι όλα αυτά, ενώ θα ήταν η μεγάλη χρονιά της Αλβανίας φέτος.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Vacances Albanie πανηγύριζε την αύξηση κατά 15% των κρατήσεων, ενώ μετά τη Μαδέρα και τη Λιλ το ετήσιο συνέδριο των ταξιδιωτικών πρακτόρων ήταν προγραμματισμένο για τα Τίρανα στα τέλη Μάη.

Δεκάδες ξενοδοχεία, μάλιστα, είχαν ανακαινίσει τα δωμάτιά τους για να υποδεχτούν τους 300 συμμετέχοντες.

“Τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν, αλλά όλα καταστράφηκαν με την πανδημία” λέει ο υπεύθυνος του πρακτορείου Vacances Albanie, Berenger Thibaut, το οποίο δέχτηκε ακυρώσεις από όλα σχεδόν τα γκρουπ τουριστών.

“Αρκετές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου εξαρτώνται από εμάς, είναι σκληρό” συμπληρώνει ο ίδιος, που πλέον ελπίζει να μην ακυρωθούν και οι κρατήσεις για το 2021, διότι πάρα πολλοί δεν θα αντέξουν.

Στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία -που ο τουρισμός συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ τους- οι επιπτώσεις από τον περιορισμό των μετακινήσεων ήταν συντριπτικές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κροατία στις 10 Ιουλίου, ο αριθμός των επισκεπτών που έφτασαν στη χώρα τον Μάιο ήταν μειωμένος κατά 96% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Και η ύφεση φέρνει δυστυχία σε όλη την περιοχή, την ίδια στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και η Σερβία καταγράφει περίπου 300 ημερησίως κατά μέσο όρο.

“Το έτσι κι αλλιώς υπανάπτυκτο σύστημα υγείας μας καταρρέει σαν να είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα” παραδέχεται η Αleksandra Tomanic, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα Βαλκάνια.

Στα μέσα Μαρτίου, οι βαλκανικές χώρες πήραν δρακόντεια μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, η Αλβανία επέβαλε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, στρατιωτικές περιπολίες γίνονταν στη Σερβία, ενώ στο Μαυροβούνιο δημοσιεύονταν τα ονόματα όσων ήταν σε καραντίνα.

Υπήρξε μία κατάρρευση της κίνησης για όσο διάστημα ήταν κλειστά τα σύνορα, αλλά από τις 18 Μάη -οπότε και άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου- αυξάνεται σταδιακά η κινητικότητα.

Το 2018 το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παραχωρήθηκε στη Vinci Airports, με τον γαλλικό όμιλο να επενδύει 300 εκ. ευρώ και να ποντάρει στην άνοδο της Σερβίας ως περιφερειακής πλατφόρμας.

Παρεμπιπτόντως, απαράδεκτο ήταν το γεγονός ότι έστειλαν πίσω στην πατρίδα τους 87 Σέρβους τουρίστες, αν και βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Και απόλυτα δικαιολογημένα τα έχωσε μία Σέρβα τουρίστρια που έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση.

Επί τη ευκαιρία, μήπως θα έπρεπε να βγαίνουν λιγότερο στην τηλεόραση οι λοιμωξιολόγοι;

Από μόνοι τους, διότι κυβερνώντες και καναλάρχες άλλο που δεν θέλουν να τους βγάζουν στο γυαλί για να φοβίζουν τον κόσμο.

Από σεβασμό στην επιστήμη τους πρέπει να το κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, διότι η θέση τους είναι στα εργαστήρια και τις κλινικές και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα να προκαλούν περισσότερο στρες στον αγχωμένο -έτσι κι αλλιώς- κόσμο.

Το άγχος σκοτώνει. Πολύ περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Και τηλεόραση να μην βλέπεις, οι λοιμωξιολόγοι είναι παντού, στα σάιτ, στα ραδιόφωνα και με ύφος χιλίων καρδιναλίων όλοι αυτοί οι καλοταϊσμένοι από το σύστημα λένε σε ανθρώπους που περιμένουν να βγάλουν ένα πενιχρό μεροκάματο -από τα πανηγύρια, για παράδειγμα- ότι θα πρέπει να το στερηθούν κι αυτό.

Και ποιος θα τους εξασφαλίσει τα προς το ζην; Οι λοιμωξιολόγοι;

Γίνομαι επιθετικός, αλλά έχω και το ελαφρυντικό ότι χάλασε πάλι η υποβρύχια μηχανή.

Και μάζευα πάλι σκουπίδια και άδεια κοχύλια στην αγαπημένη μου ακτή.

Στη φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά μία γυαλιστερή (το μπεζ), ένα μικρό κυδώνι (το κρεμ), ένα κέλυφος αχινού (το πράσινο), μία τελίνα (το άσπρο δίθυρο) και ένα παπαγαλάκι ή μεθύστρα (το καφέ – άσπρο δίθυρο).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω ποια είναι η λύση αλλά μάλλον δεν είμαι ο μόνος που θεωρεί πως τα μέτρα για τον κορωνοϊό δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Η δουλειά των πολιτικών είναι να δίνουν λύσεις και όχι να κάνουν αναλύσεις. Και η λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν είναι να φτωχοποιηθούν, να πεινάσουν και να δυστυχήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.