Οι Βρετανοί ξανάρχονται

Είτε τους αγαπάει κανείς, είτε τους μισεί, οι Βρετανοί τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα, γράφει, Πιτσιρίκο, ο Guardian, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι “οι Έλληνες είναι πολύ χαρούμενοι για την επιστροφή των Βρετανών”.

“Πάντα απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μας από το Ηνωμένο Βασίλειο” ανέφερε επίσης ο Θεοχάρης στο Skynews, καθώς οι πτήσεις από τη Βρετανία που είχαν ανασταλεί από τον Μάρτιο, άρχισαν και πάλι από την Τετάρτη 15/7.

Ο μοναδικός Βρετανός που ταξίδεψε νωρίτερα στην Ελλάδα ήταν ο Stanley Johnson, πατέρας του πρωθυπουργού Boris.

Τις πρώτες 24 ώρες μετά την επανέναρξη των πτήσεων 1.200 Βρετανοί έφτασαν στην Ελλάδα και μέχρι την Παρασκευή 17/7 είχαν προσγειωθεί 200 αεροπλάνα από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας.

Στη Ζάκυνθο και άλλα νησιά του Ιονίου -που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον βρετανικό τουρισμό- η ανακούφιση ήταν μεγάλη.

Κι ενώ άλλες χρονιές τέτοια εποχή οι ιστορίες με μεθυσμένες ακολασίες και κακές συμπεριφορές των Βρετανών επισκίαζαν τις τοπικές ειδήσεις, φέτος “τους περιμένουμε με ανυπομονησία” όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Λαγανά, μίας περιοχής που έχει συνδεθεί με το νεανικό ξεσάλωμα.

“Πάντα ήμασταν σημείο αναφοράς για τους Άγγλους, αν και μερικοί από αυτούς πίνουν, μόνο το 60% των ξενοδοχείων μας είναι ανοιχτά, αλλά μόλις άρχισαν να έρχονται” συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.

Οι Βρετανοί είναι η πιο επικερδής τουριστική αγορά για την Ελλάδα, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.

Η απουσία τους θα μπορούσε να κοστίσει 2,56 δισ. ευρώ σε μία βιομηχανία η οποία συνεισφέρει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.

Με έναν στους πέντε Έλληνες να εξαρτάται από τον τουρισμό, η θέα των Βρετανών σηματοδοτεί μία επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζεται και με τρόμο.

Το να καταφθάνουν άνθρωποι από μία χώρα με τόσο πολλά κρούσματα και τόσο πολλά θύματα έχει προκαλέσει φόβους για εισαγωγή του κορωνοϊού στα ελληνικά νησιά που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από την πανδημία μέχρι στιγμής.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι εκδρομείς από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν μαζικά τεστ για τον ιό στα αεροδρόμια.

Τα ελληνικά ΜΜΕ γράφουν ότι έγιναν διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε πάνω από 6.000 Βρετανούς τουρίστες μέσα σε μία εβδομάδα και τα αποτελέσματα θα κρίνουν αν τα ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά για τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αν ο αριθμός και το ποσοστό όσων βρεθούν θετικοί παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα -και συγκεκριμένα σε κάτω από 30 με 40 κρούσματα- τότε η βρετανική τουριστική αγορά θα παραμείνει ανοιχτή.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, υπολογίζοντας ότι το κόστος από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη από τον τουρισμό σε μία χρονιά που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό χαμένη.

Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, που είναι 500 από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν από 41 σε 83.

Για μία χώρα με σχεδόν 4.000 κρούσματα και 194 θανάτους, αυτό ήταν αρκετό για να εκφράσουν οι επιδημιολόγοι τις ανησυχίες τους.

“Αν υπάρξουν πολλοί θετικοί στον κορωνοϊό Βρετανοί, δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο οι επιστήμονες να κλείσουν ξανά τα σύνορα για επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, διότι ένα μεγάλο ποσοστό θα έβαζε σε κίνδυνο και τον ελληνικό πληθυσμό και τον τουρισμό και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό” δήλωσε ο δόκτωρ Ανδρέας Μεντής, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ και μέλος της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Προτείνοντας μόνο αστυνομικά μέτρα, σε μία σχεδόν αστυνομοκρατούμενη χώρα έτσι κι αλλιώς πια.

Παρεμπιπτόντως, ούτε ένας Βρετανός τουρίστας δεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μεταξύ των πρώτων 3.000 που ελέγχθηκαν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεωρεί προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων, καθώς χρεώνονταν στην Covid 19 και θάνατοι που συνέβησαν μήνες μετά την αποθεραπεία ασθενών και από άλλα αίτια, ακόμα και από τροχαία.

Αυτή την είδηση για τη Βρετανία δεν θα τη διαβάσετε, βέβαια, πουθενά, στα επιχορηγούμενα με τα λεφτά των φορολογούμενων ελληνικά ΜΜΕ.

Ούτε θα γίνει, επίσης, κάποιο σχόλιο για το ότι συνιστά μεγάλη αντίφαση το γεγονός ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών στα πλοία -άρα, και ο συνωστισμός με τον οποίο μας έχουν ζαλίσει- διότι το επιτρέπει, λέει, η επιδημιολογική κατάσταση.

Η ίδια επιδημιολογική κατάσταση που επέβαλε τη χρήση μάσκας.

Εντάξει, δεν είμαστε οι μόνοι. Υποχρεωτικές έγιναν οι μάσκες και στη Μελβούρνη και προβλέπεται και πρόστιμο 200 αυστραλιανά δολάρια (140 δολ.) σε όσους δεν τις φορούν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνολικά, στην πολιτεία Βικτώρια, που έχει μπει σε μερικό lockdown από τις 9 Ιουλίου, καταγράφηκαν 363 κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή 19/7, έναντι 217 το Σάββατο 18/7.

“Θα φοράμε μάσκες στη Βικτώρια και σε άλλα μέρη της χώρας για μεγάλο διάστημα” διεμήνυσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Daniel Andrews.

“Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον άκρως μολυσματικό ιό και οι μάσκες είναι κάτι απλό και το μόνο θέμα είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μόλις 11.800 κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, ένα κλάσμα όσων έχουν εντοπιστεί σε άλλες χώρες, ακόμα και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά μία έξαρση του ιού στη Βικτώρια ανάγκασε τις αρχές να πάρουν αυστηρότερα μέτρα.

“Η μετάδοση στην κοινότητα συνιστά μία πρόκληση” ανέφερε ο υπουργός Υγείας της νησιωτικής χώρας Greg Hunt, προσθέτοντας ότι η Covid 19 από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι την Κυριακή 19/7, είναι η μεγαλύτερη απειλή.

Η Βικτώρια, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 38 θάνατοι, από τους 122 σε όλη την Αυστραλία, έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας, όπου η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου εντοπίστηκαν 18 κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή 19/7, έχουν γίνει επίσης και πάλι πιο αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

“Ζητάμε από τον κόσμο να αποφεύγει τα μη απαραίτητα ταξίδια και τις συναθροίσεις” δήλωσε ο αναπληρωτής αξιωματούχος υγείας Jeremy McAnulty.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η μετάδοση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια και μέσω των κοινωνικών συναθροίσεων” πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου 60 άτομα στο Σίδνεϊ κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 δολαρίων έκαστο, αφού παρευρέθηκαν σε ένα πάρτι το Σάββατο 18/7 το βράδυ, παραβιάζοντας τον κανόνα που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων σε ένα σπίτι.

Η μάσκα, πάντως, πάει πολύ στον Νίκο Χαρδαλιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κούκλοι είναι και οι δύο.

Παρεμπιπτόντως, “εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι” πάει να γίνει η δουλειά στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, οι ελπίδες ότι η πρόταση του προέδρου της Συνόδου Charles Michel να μειωθούν από 500 σε 450 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις και να είναι 300 δισ. ευρώ τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγούσε σε συμφωνία τους ηγέτες της ΕΕ εξανεμίστηκαν γρήγορα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι αυτό διότι η Σουηδία αξιώνει να μειωθεί σε 155 δισ. ευρώ το ποσό των επιδοτήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πλευρές.

Κάτι που σημαίνει ότι το πακέτο τόνωσης των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού θα ήταν πολύ αδύναμο με ένα τόσο μικρό ποσό.

Σημειωτέον, ότι αρχικά ήταν να δοθούν τα 750 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων, μετά προτάθηκε να δοθούν ως επιδοτήσεις 500 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ ως δάνεια, για να έρθει στη συνέχεια η ακόμα πιο συμβιβαστική πρόταση του Charles Michel, που δεν έπεισε, όμως, από ό,τι φαίνεται τη Σουηδία, αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Η Σουηδία, η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστρία θέλουν δάνεια και όχι επιδοτήσεις στις υπερχρεωμένες χώρες της Μεσογείου, αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο για το πώς θα δαπανηθούν τα ποσά που θα δοθούν.

Ό,τι κι αν γίνει τελικά, από τη στιγμή που κάποιο ποσό θα δοθεί με τη μορφή δανείων, αυτό σημαίνει μνημόνιο. Γιατί δάνειο χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχει. Έχουμε, λοιπόν, και μνημόνιο και κορωνοϊό και τον κακό μας τον καιρό.

Aφού την Κυριακή είχε σκουπιδάκια με δυτικό (άνεμο).

Περισυνέλεξα, πάντως, και δύο ακόμα κελύφη από κάβουρα – αράχνη και ένα ακόμα από άλλο είδος από τον βυθό.

Ήταν liocarcinus corrugatus ή portunus hastatus, καθώς δεν έβγαλα άκρη ούτε ανατρέχοντας στον εξαιρετικό του naturagraeca.com οδηγό.

To δεύτερο είδος είναι συγγενικό του μπλε κάβουρα, διότι το τελευταίο ζεύγος ποδιών του είναι σαν πτερύγια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ό,τι και να γίνει, η θάλασσα ήταν υπέροχη σήμερα. Και είναι εκεί για να μας γιατρέψει όλους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.