Οι τουρίστες έχουν το δικαίωμα να κάνουν τα μπάνια τους στα κρυστάλλινα νερά μας

Πιτσιρίκο, η οικονομία της Αργεντινής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12% το 2020, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας πλήττουν την παραγωγή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας, που αναθεώρησε επί τα χείρω την ύφεση, καθώς πριν ένα μήνα είχε προβλέψει ότι θα φτάσει στο -9,4%.

Η Κεντρική Τράπεζα που βασίστηκε στις εκτιμήσεις 41 αναλυτών, υπολογίζει τον πληθωρισμό στο 40,7% και μία αύξηση των τιμών κατά 2%.

Θεωρεί, πάντως, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι παροδικές.

Αυτή η ζοφερή εικόνα για την οικονομία έρχεται τη στιγμή, που η Αργεντινή προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος 65 δισ. ευρώ, μετά την αθέτηση πληρωμών που επέλεξε νωρίτερα μέσα στο 2020 και ετοιμάζει την τελική της πρόταση προς τους πιστωτές εντός των επόμενων ημερών.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ισοτιμία του πέσο με το δολάριο θα διαμορφωθεί στα 88 πέσος για ένα δολάριο τον Δεκέμβριο του 2020 και στα 122,5 πέσος το δολάριο τον Δεκέμβριο του 2021.

Ψιλοπράγματα είναι, βέβαια, αυτά σε σχέση με όσα έχει περάσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες η Αργεντινή, που δεν μασάει ούτε από κορωνοϊό, ούτε από δημόσιο χρέος και πληθωρισμό.

Από την Αργεντινή να περάσουμε, όμως, στη Βραζιλία, όπου εγκρίθηκαν οι κλινικές δοκιμές κινέζικου εμβολίου για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μάλιστα, η συμφωνία με την κινέζικη Sinovac δεν περιλαμβάνει μόνο δοκιμές του εμβολίου, αλλά και τη μεταφορά τεχνολογίας για να το παρασκευάσει και η Βραζιλία.

Στις 29 Ιουνίου ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο Joao Doria ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ήδη 9.000 εθελοντές για τις δοκιμές του εμβολίου για την Covid 19, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε 12 ερευνητικά κέντρα έξι βραζιλιάνικων πολιτειών (Σάο Πάολο, Ρίο Ντε Τζανέριο Minas Gerais, Μπραζίλια, Rio Grande do Sul και Παρανά).

Η έγκριση ήρθε τη στιγμή που στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 1,5 εκ. κρούσματα και 63.174 θάνατοι.

Πάντως, ούτε το εμβόλιο θα σημαίνει ότι θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό, αν γίνει τελικά εποχικός και παρουσιάζει μεταλλάξεις.

Όπως συμβαίνει, άλλωστε, με τη γρίπη, που παρά το διαφορετικό εμβόλιο που παρασκευάζεται κάθε χρόνο, συνεχίζει ανεπηρέαστη τη δραστηριότητά της με πολύ μεγάλη εξάπλωση παγκοσμίως.

Σίγουρα, αν κάνει κάποιος το εμβόλιο για τη γρίπη, είναι σαφώς πιο προστατευμένος, ακόμα και αν νοήσει τελικά, θα περάσει την ασθένεια πιο ήπια, ωστόσο, πεθαίνουν κάθε χρόνο και άνθρωποι που ήταν εμβολιασμένοι.

Από την άλλη, ούτε χωρίς το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είμαστε καταδικασμένοι.

Άλλωστε, δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός, αφού αγνοούμε την πραγματική εξάπλωσή του.

Όσο περισσότερα είναι τα πραγματικά κρούσματα -διότι τα επιβεβαιωμένα είναι ένα κλάσμα τους- τόσο λιγότερο επικίνδυνος είναι και ο ιός.

Επειδή γίνονταν ελάχιστα τεστ τον χειμώνα και την άνοιξη, κυρίως σε όσους διακομίζονταν σε νοσοκομεία, δημιουργήθηκε μία ψευδεπίγραφη εικόνα μίας πολύ σοβαρής ασθένειας, κρίνοντας με βάση τα σοβαρά, αλλά πιθανότατα ελάχιστα σε σύγκριση με τα συνολικά περιστατικά.

Αντίστροφα, τώρα που έγιναν μέσα σε λίγες μέρες, όσα τεστ δεν είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες, φαντάζουν πολλά τα κρούσματα, ενώ στην πραγματικότητα ο ιός είναι σε ύφεση το καλοκαίρι.

Απλά, όσο περισσότερα τεστ κάνεις, τόσο περισσότερα κρούσματα θα εντοπίσεις.

Αναλογικά με τα πολλά πλέον τεστ που γίνονται, τα κρούσματα είναι στην πραγματικότητα ελάχιστα, δεδομένου ότι και σχεδόν τα πάντα είναι ανοιχτά πια.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τέτοιος φόβος για το άνοιγμα του τουρισμού.

Δηλαδή, αν ο κορωνοϊός αποδειχτεί τελικά πιο επικίνδυνος από τη γρίπη και δεν τον σταματήσει ή δεν βρεθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να μην ανοίξει ούτε του χρόνου ο τουρισμός;

Όσο μεταθέτεις κάτι για το μέλλον, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην το πραγματοποιήσεις ποτέ.

Αν και ποτέ επίσης δεν μου άρεσε ο μαζικός τουρισμός και ήμουν υπέρ του να μπουν κάποια όρια, δεν θα πρέπει να φτάσουμε και στο άλλο άκρο και να μην θέλουμε καθόλου τουρίστες.

Άλλωστε, άνθρωποι που ζουν σε χώρες χωρίς θάλασσα ή, σε χώρες που δεν προσφέρονται για κολύμπι, έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά μας.

Και τελικά, και με τον κορωνοϊό ισχύει ό,τι και με τα πάντα στη ζωή. Δεν γίνεται να μην πάρεις το ρίσκο κάποια στιγμή.

Δεν είναι και κανένα τρομερό ρίσκο εδώ που τα λέμε.

Τι να πουν και οι μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, αλλά και αυτοί που τους διασώζουν.

Για παράδειγμα, το Οcean Viking έχει διασώσει 180 μετανάστες και ζητά άμεσα να τους αποβιβάσει σε λιμάνι, καθώς κάποιοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, ενώ άλλοι έχουν γίνει απειλητικοί για το πλήρωμα, όπως αποκαλύπτει η Liberation.

“Εδώ και 24 ώρες η κατάσταση στο πλοίο έχει επιδεινωθεί και η ασφάλεια των 180 διασωθέντων και του πληρώματος βρίσκεται σε κίνδυνο” ανέφερε η οργάνωση SOS Mediterranee, στην οποία ανήκει το Ocean Viking.

Για αυτόν τον λόγο ζητάει άμεσα να επιτραπεί στο πλοίο, πάνω στο οποίο βρίσκεται και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, να δέσει σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο καθηγητής Νίκος Σύψας είπε πως πρώτη φορά γίνεται ένα τέτοιο πείραμα με άνοιγμα συνόρων σε περίοδο πανδημίας. Το αποτέλεσμα θα δείξει αν έπρεπε η Ελλάδα να ανοίξει φέτος τα σύνορά της για τους τουρίστες ή όχι. Ο Ιούλιος είναι πραγματικά ένας κρίσιμος μήνας. Μακάρι όλα να πάνε καλά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.