Ο κορωνοϊός αποτελείωσε το μπάσκετ

Για να είμαι δίκαιος, Πιτσιρίκο, ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Σύψας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασαν αρνητικά τον συνωστισμό στη φιέστα του Ολυμπιακού, για την οποία έγραψα χθες.

Παρεμπιπτόντως, αναβλήθηκε ο τελικός κυπέλλου, γιατί δεν τα βρήκαν με το γήπεδο που θα τον φιλοξενήσει, αλλά το ποδόσφαιρο κουτσά, στραβά παίζεται εν μέσω κορωνοϊού.

Αυτό που έχει εξαφανιστεί είναι το μπάσκετ.

Όχι μόνο στην Ελλάδα -που η επιδημία μάλλον ήταν μία βολική δικαιολογία για να σταματήσουν ανύπαρκτες και ζημιογόνες έτσι κι αλλιώς διοργανώσεις- αλλά και παγκοσμίως.

Ούτε το ΝΒΑ θα αρχίσει ξανά στα τέλη Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, από τη στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση στις ΗΠΑ.

Και η ευρωλίγκα είναι επίσης στον αέρα, ακόμα και για την προσεχή σεζόν, διότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι είδους περιοριστικά μέτρα θα ληφθούν πάλι.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το μπάσκετ -ειδικά στην Ελλάδα- ήταν βαριά άρρωστο και πριν τον κορωνοϊό, που απλά του έδωσε τη χαριστική βολή.

Νέοι παίκτες δεν βγαίνουν, ομάδες διαλύονται και υποβιβάζονται οικειοθελώς, ενώ άλλες κάνουν απλά αγγαρεία, παίρνοντας ξένους β’ και γ’ διαλογής και αγωνίζονται χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάποιο στόχο, διότι ο τρόπος που είναι δομημένο το άθλημα τους τον αφαιρεί.

Ακόμα και εξαιρετική πορεία να κάνει κάποια χρονιά μία ομάδα, δεν θα βγει στην ευρωλίγκα, αφού οι θέσεις που δικαιούται η Ελλάδα είναι καπαρωμένες με εγγυημένα συμβόλαια από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Οι άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι της πλάκας, με μηδαμινή προβολή και οι συμμετέχουσες ομάδες μάλλον μπαίνουν και μέσα.

Ακόμα και το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει στην ουρά έχει χαθεί, αφού ομάδες που σώζονται, πέφτουν μετά οικειοθελώς -ενίοτε πουλώντας και τη θέση τους για το επόμενο πρωτάθλημα – ενώ άλλες που υποβιβάζονται αγωνιστικά, τελικά μένουν στην κατηγορία μέσω συγχωνεύσεων ή εξαγοράς.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας του φίλαθλου κόσμου, και τα κλειστά γυμναστήρια ήταν άδεια και πριν τον κορωνοϊό.

Το γεγονός ότι το μπάσκετ παίζεται σε κλειστό χώρο είναι ένα ακόμα μειονέκτημα στην εποχή του κορωνοϊού, ειδικά αν υπάρξει κάποια έξαρση από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε και αρχίζει η νέα σεζόν κανονικά.

Από τη στιγμή που ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ αποφάσισαν χωρίς δεύτερη σκέψη την άνοιξη να μην ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, πώς θα σημάνουν την επανέναρξή τους το φθινόπωρο, αν η κατάσταση είναι χειρότερη;

Το μόνο θετικό είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί λόγω της συνύπαρξης του με άλλους εποχικούς ιούς.

Τουλάχιστον αυτό έγινε πέρσι, με τον ρινοϊό ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και εμφανίζεται Οκτώβριο-Νοέμβριο, να καθυστερεί τη διασπορά της γρίπης μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη.

Δηλαδή, πρώτα τελειώνει ο ρινοϊός και μετά αρχίζει η γρίπη.

Και όταν τελειώνει και αυτή, εμφανίζεται ο συγκυτιακός ιός.

Μένει να αποδειχτεί, λοιπόν, πώς θα αλληλεπιδράσουν όλοι αυτοί οι ιοί τη χειμερινή περίοδο.

Από την περσινή εμπειρία, πάντως, όταν οι ιοί της γρίπης άρχισαν να υποχωρούν τον Μάρτιο – Απρίλιο, γιγαντώθηκε ο κορωνοϊός, που είχε εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο στην Κίνα και πιθανότατα και σε όλο τον πλανήτη – σίγουρα στη βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων.

Στο μεταξύ, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης -390 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό την μορφή επιδοτήσεων και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια- για να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ΕΕ τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, θα μειώσει πιθανότατα τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως μεταδίδει το Reuters.

To αρχικό πλάνο ήταν να δοθούν 37,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από το Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Τελικά, όμως, θα διατεθούν 17,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα έχουν μόνο οι χώρες, που θα δεσμευτούν ότι θα μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα ως το 2050.

Μία φωτογραφική διάταξη για την Πολωνία, που η οικονομία της βασίζεται πολύ στον άνθρακα και ήταν η μοναδική χώρα που αρνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 να δεσμευτεί για τον στόχο του 2050.

Η Πολωνία θα πάρει το μεγαλύτερο ποσό από τα 17,5 δισ. ευρώ.

Θα μειωθούν, εξάλλου, από 31 δισ. ευρώ σε 4 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν στο Ταμείο InvestEU, που σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι τα λεφτά που παίρνουν τα κράτη – μέλη κατευθύνονται στις πράσινες τεχνολογίες και όχι σε ρυπογόνες επενδύσεις.

Πολλοί θεωρούν, ωστόσο, ότι οι κοινοτικές δαπάνες για το κλίμα είναι κατά 40% μικρότερες από αυτές που απαιτούνταν για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβαρυνθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί, αλλά και και να χρειαστούν πρόσθετα μεταρρυθμιστικά μέτρα για να καλυφθεί το διευρυνόμενο επενδυτικό χάσμα.

Και να ήταν μόνο αυτά, καλά θα ήταν.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, οι καθαρές επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι 312 δισ. ευρώ και 78 δισ. ευρώ θα διατεθούν για ειδικούς σκοπούς, ενώ 360 δισ. ευρώ θα είναι τα δάνεια.

Επίσης, βασική προϋπόθεση για να πάρει μία χώρα κεφάλαια (το 2021, το 2022 και το 2023) είναι να υποβάλει σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά.

Δηλαδή, μνημόνιο;

Σύμφωνα, εξάλλου, με το τελικό κείμενο της συμφωνίας, θα δοθούν 2,1 δισ. ευρώ και όχι 4 δισ. ευρώ στο InvestEU.

Ξοδεύτηκαν πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στα ρηχά κινήθηκαν για άλλη μία φορά.

Εδώ, μόνη της η Greta Thunberg θα δώσει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις 1 εκ. ευρώ, που είναι το χρηματικό έπαθλο που θα λάβει για τη δράση της ενάντια στην κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, η 17χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία πήρε το βραβείο Gulbenkian, επειδή κατάφερε να κινητοποιήσει τη γενιά της για την κλιματική αλλαγή και δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει όλο το ποσό σε οργανισμούς που προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους, των οποίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από την κλιματική και οικολογική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες 100 χιλ. ευρώ θα δοθούν στην καμπάνια SOS Amazonia, που ξεκίνησε από την οργάνωση “Παρασκευές για το μέλλον της Βραζιλίας” με στόχο να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο.

Άλλες 100 χιλιάδες ευρώ θα δοθούν στο Ίδρυμα Stop Ecocide, που επιδιώκει να χαρακτηριστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος έγκλημα παγκοσμίως.

Το 1 εκ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει λάβει η Thunberg, η οποία έχει τιμηθεί και από τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά και με ένα σουηδικό βραβείο, το οποίο θεωρείται εναλλακτικό του Νόμπελ.

Η ίδια και άλλοι τρεις νέοι ζήτησαν από τους ηγέτες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μία επιστολή, την οποία υπέγραψαν 150 επιστήμονες και πολλές διασημότητες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα περάσει κάποια στιγμή ο κορωνοϊός. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.