Ο κορωνοϊός ενώνει Κίνα και Χονγκ Κονγκ για να κατακτήσουν τον κόσμο

Πιτσιρίκο, στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από τη Δευτέρα 13/7 τα σχολεία μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ανακοινώθηκαν 38 την Παρασκευή 10/7 και 42 την Πέμπτη 9/7, εκ των οποίων τα 32 αφορούσαν εγχώρια μετάδοση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στον ασιατικό οικονομικό κόμβο, τα περισσότερα σχολεία παρέμειναν κλειστά τον περισσότερο καιρό από το ξέσπασμα της επιδημίας και γίνονταν μόνο διαδικτυακά μαθήματα.

Πολλά διεθνή σχολεία έχουν επίσης κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταγραφεί 1.404 κρούσματα κορωνοϊού και εφτά θάνατοι από τον Ιανουάριο του 2020.

Ωστόσο, αρκετά από τα τελευταία κρούσματα αφορούσαν κυρίως μαθητές και γονείς.

“Οι γονείς μου ανησυχούν για την ξαφνική αύξηση της εγχώριας μετάδοσης” ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα ενός 12χρονου παιδιού.

Η αναστολή των μαθημάτων έρχεται, πάντως, τη στιγμή που υπάρχει δυσαρέσκεια σε εκπαιδευτικούς και γονείς για τη διαδικτυακή διδασκαλία.

Πάνω από τα 2/3 των γονέων -ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης- πιστεύουν ότι παιδιά τους έχουν δυσκολίες στη μάθηση από το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα του Φεβρουαρίου 2020.

Μία άλλη έρευνα μεταξύ 600 μαθητών από χαμηλόμισθες οικογένειες έδειξε, εξάλλου, ότι το 70% δεν είχε υπολογιστή και το 28% δεν έχει ευρυζωνική σύνδεση.

Σε 1-2 βδομάδες, πάντως, τα σχολεία θα έκλειναν έτσι κι αλλιώς για τις καλοκαιρινές διακοπές, οπότε δεν χάθηκε και σημαντική διδακτική ύλη, όπως επισήμανε και ένας 14χρονος μαθητής.

Η ουσία είναι, βέβαια, ότι και στο Χονγκ Κονγκ, όπως και στις περισσότερες ασιατικές χώρες, τα καταφέρνουν καλύτερα με τον κορωνοϊό.

Να και κάτι που ενώνει Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Και το ερώτημα παραμένει, βέβαια. Πώς γίνεται και στην Ασία -με εξαίρεση την Ινδία- να μην έχουν πλέον καθόλου θύματα -μηδέν κυριολεκτικά- από τον Covid 19 και στην Αμερική να πέφτει ο κόσμος σαν τις μύγες;

Πώς γίνεται στην Κίνα να ανακοινώνουν 2 (εισαγόμενα) κρούσματα το Σάββατο 11/7 -επί τη ευκαιρία είχα γράψει ότι θα τον κάνει και πάλι μία χαψιά τον κορωνοϊό, όταν ξέσπασε η νέα εστία στην αγορά νωπών τροφίμων του Πεκίνου- και στις ΗΠΑ σχεδόν 70 χιλιάδες;

Κάποιοι λένε ψέματα ή μπορεί και όλοι να λένε τη μισή αλήθεια.

Προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι γενικότερα τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Απλά, λόγω της δυτικής προπαγάνδας -θύματα της οποίας είμαστε όλοι και ανεξαρτήτως της άποψης για τη ζωή και την κοινωνία και της μόρφωσης του καθενός- αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, όπως αυτοί τον παρουσιάζουν.

Αν όλοι λένε την αλήθεια, τότε αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι μετά τον κορωνοϊό η Κίνα θα καταπιεί και τον κόσμο όλο.

Ειδικά από τη στιγμή που Αμερικάνοι θα αρχίσουν οσονούπω να τρώγονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Για του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς 25% σε καλλυντικά, τσάντες και άλλα προϊόντα που εισάγει από τη Γαλλία, συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολ., όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι ΗΠΑ θέλουν έτσι να απαντήσουν στην πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις ψηφιακές εταιρίες τους για τα κέρδη που αποκομίζουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Trump δεν ανακοίνωσε από πότε θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, άλλωστε, και η Γαλλία δεν προχώρησε στην είσπραξη του φόρου 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες (αναβαλλόμενος φόρος).

Η Γαλλία και άλλες χώρες βλέπουν τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών ως έναν τρόπο να αντλήσουν έσοδα από τις δραστηριότητες του Facebook, της Google και της Apple, οι oποίες αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη από τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές, αλλά δεν συνεισφέρουν ανάλογα σε αυτές.

Χαρακτήρα αναβαλλόμενου φόρου θα έχει, εξάλλου, και η επιβολή των δασμών στα γαλλικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, που εξετάζουν αν θα κάνουν κάτι ανάλογο και με άλλες δέκα χώρες -ανάμεσά τους η Βρετανία, η Ινδία και η Τουρκία- επειδή και αυτές υιοθέτησαν τους ψηφιακούς φόρους.

Ο ΟΟΣΑ θέλει να βρει μία συμβιβαστική λύση για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς, αλλά οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin αιφνιδίασε τις ευρωπαϊκές χώρες όταν πρότεινε παύση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί λύση.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να προτείνουν τη δική τους λύση, αν οι συνομιλίες σε επίπεδο ΟΟΣΑ δεν καταλήξουν σε συμφωνία και κάλεσε τις ΗΠΑ να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Γαλλία εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο κεντρικό Παρίσι κατά του διορισμού του νέου υπουργού Εσωτερικών Gerald Darmanin, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για βιασμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

O 37χρονος Darmanin που αρνείται τις κατηγορίες είχε διατελέσει και υπουργός Προϋπολογισμού και ανέλαβε το νέο του χαρτοφυλάκιο, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση Macron.

Ζητώντας την άμεση παραίτησή του, οι γυναίκες ανέμιζαν πανό που έγραφαν “σεξιστική κυβέρνηση, φεμινιστική απάντηση”, ενώ αυτή ήταν η δεύτερη διαδήλωσή τους, μετά από εκείνη που είχε γίνει την περασμένη Τρίτη, έξω από το υπουργείο Eσωτερικών.

Πριν από δύο χρόνια ένας δικαστής έβαλε στο αρχείο την υπόθεση κατά του Darmanin, αλλά τον περασμένο μήνα το εφετείο του Παρισιού άνοιξε ξανά την έρευνα για την κατηγορία του βιασμού.

Κάτι που σημαίνει ότι το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν υπάρχουν στοιχεία για να διαταχθεί ποινική έρευνα εναντίον του.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η έρευνα ενάντια στον Darmanin δεν συνιστά λόγο για να μην γίνει ο διορισμός του στο υπουργείο.

Μικρός που είναι ο κόσμος τελικά.

Να, γιατί θα τον κάνει η Κίνα μια χαψιά.

Στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται, εξάλλου, στη Σερβία και έχουν πάρει και βίαιη τροπή, ένα άτομο μαχαιρώθηκε στο πόδι το βράδυ της Παρασκευής στο Βελιγράδι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι διαδηλωτές δεν κατηγορούν πλέον τον πρόεδρο Aleksandar Vucic μόνο για την οικονομική καταστροφή που έφερε η διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για ότι σκοπεύει να παραδώσει το Κόσοβο.

Εκείνος υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Τόσο ο Vucic, όσο και η πρωθυπουργός Ana Brnabic προειδοποιούν, εξάλλου, ότι οι διαδηλώσεις ενέχουν τον κίνδυνο για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού και πως τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει.

Ο Σέρβος πρόεδρος, τον οποίο πολλοί διαδηλωτές αποκαλούν και “κλέφτη”, αρνείται ότι κυβερνητικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων με κόσμο και εκλογών οδήγησαν σε έξαρση του ιού, όπως και ότι προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και απαντώντας στους επικριτές του αναφέρει ότι “δεν μπορείς να κατακτήσεις την εξουσία, χρησιμοποιώντας βία”.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Κάτι ανάλογο με τον τίτλο του τελευταίου σου podcast “Τους Έλληνες δεν τους πειράζει που η χώρα τους έγινε προτεκτοράτο, αλλά που η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί” ήμουν έτοιμος να απαντήσω χθες, Πιτσιρίκο, σε έναν φίλο που πήγε να μου ανοίξει συζήτηση για το θέμα. Αλλά τελικά του είπα ότι έχει δίκιο και συνέχισα την κουβέντα με ιστορίες από το απέραντο γαλάζιο.

(Αγαπητέ φίλε, δεν είμαι ειδικός αλλά οι Αμερικανοί είναι -σε μεγάλο ποσοστό- παχύσαρκοι, τρώνε σκουπίδια και έχουν υπέρταση και διαβήτη. Οπότε, μάλλον δεν έχουν και πολύ καλό ανοσοποιητικό. Και χωρίς τον κορωνοϊό, δεν βλέπεις συχνά χοντρούς ογδοντάρηδες. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια. Οι Ασιάτες, από την άλλη, είναι αδύνατοι. Επίσης, πειθαρχούν περισσότερο ως σύνολο, και έχουν και την εμπειρία των ιών που προηγήθηκαν. Αυτή είναι η εξήγηση που δίνω με το φτωχό μου μυαλό. Ας μας εξηγήσει κάποιος επιστήμονας γιατί στο Βιετνάμ των 95 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχαν ούτε ένα νεκρό. Ούτε έναν. Σημασία έχει να κάνουμε μπάνια στο απέραντο γαλάζιο. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σημασία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.