Ο ΟΗΕ προτείνει προσωρινό βασικό εισόδημα για τα 2,7 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών

Digital Camera

Πιτσιρίκο, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Veran, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει δωρεάν 40 εκατομμύρια μάσκες στα 7 εκ. πιο φτωχών πολιτών της χώρας, όπως αναφέρει η Liberation.

H αποστολή των μασκών θα γίνει, μάλιστα, άμεσα τις επόμενες μέρες και οι πολίτες θα προστατευτούν με αυτές για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σύμφωνα επίσης με τον Veran, η ασφάλεια ασθενείας θα καλύψει 100% το κόστος για 2 εκ. χειρουργικές μάσκες για τους πιο ευάλωτους Γάλλους πολίτες, όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους.

Στην Ελλάδα μπορεί και να έβαζαν τον κόσμο να πληρώσει τις μάσκες τα διπλά.

Άλλωστε, μας βάζουν και μεγαλύτερο πρόστιμο (150 ευρώ) για τη μη χρήση τους -όπου είναι υποχρεωτικές- από ό,τι στη Γαλλία (135 ευρώ), παρά το γεγονός ότι έχουμε το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Στην Ελλάδα το κράτος είναι εχθρός του πολίτη δυστυχώς.

Ο πολίτης αντιμετωπίζεται με μία αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Χαρδαλιάς βγήκε από το αμάξι για να ζητήσει τον λόγο από ηλικιωμένο, ο οποίος χτυπούσε τα τζάμια του αυτοκινήτου της πολιτικής προστασίας σε πρόσφατη πυρκαγιά.

Κακώς, βέβαια, αλλά κακώς και ο Χαρδαλιάς έρχεται σε αντιπαράθεση για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με έναν πολίτη· η πρώτη ήταν με τη γυναίκα που του έριξε νερό και της έκανε μήνυση.

Κανονικά, ένας κρατικός λειτουργός δεν πρέπει να ασχολείται με το τι του λέει ο κάθε πολίτης σε στιγμές έντασης, αλλά να κοιτάζει μόνο τη δουλειά του και να διατηρεί την ψυχραιμία του.

Τι να περιμένεις, όμως, όταν γυναίκα λοιμωξιολόγος ζήτησε τις προάλλες να είναι πιο αυστηρός ο Χαρδαλιάς.

Ζήτησε, επίσης, να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα.

Κυβερνώντες, λοιμωξιολόγοι και δημοσιογράφοι θα πρέπει, όμως, να καταλάβουν ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν πιεστεί πάρα πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια και να σταματήσουν να τους κουνάνε το δάχτυλο.

Γιατί πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση αλλά μία σπάει. Και κάποτε έρχεται η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός από το κράτος προς τον πολίτη, φαίνεται και από την επίπληξη που δέχτηκε η Ελλάδα από την Κομισιόν για την παραβίαση δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, οκτώ αεροπορικές εταιρίες, οι Aegean, Air France, easyJet, KLM, Norwegian, Ryanair, TAP Portugal, Transavia, κατηγορήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Προστασία των Καταναλωτών ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των επιβατών και ειδικά εκείνο της αποζημίωσης σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης τους, όπως αναφέρει η Le Monde.

To Γραφείο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε την Κομισιόν και τα κράτη των αεροπορικών εταιριών, ζητώντας έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές των τελευταίων.

“Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αρκετές αεροπορικές εταιρίες στερούν από τους επιβάτες το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που η πτήση τους ακυρωθεί, λέγοντάς τους και ψέματα για τα δικαιώματά τους” ανέφερε η γενική διευθύντρια του Γραφείου Monique Goyens, προσθέτοντας και ότι έχουν γίνει χιλιάδες καταγγελίες.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών πρέπει να γίνονται σεβαστά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εμπορικής αεροπορίας.

Έτσι, η Κομισιόν ζήτησε από τη Γαλλία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία να υπερασπιστούν το δικαίωμα των επιβατών σε αποζημίωση αν ακυρωθεί η πτήση τους.

Η σχετική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει τις παραπάνω χώρες σε παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Nα περάσουμε, όμως, και σε ένα καλό νέο, που συνιστά και μερική δικαίωσή σου Πιτσιρίκο, καθώς με έκθεσή του ο ΟΗΕ εισηγήθηκε προσωρινό βασικό εισόδημα για τα 2,7 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών ανθρώπων του κόσμου, που ζουν σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι ώστε να μένουν σπίτι και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

H έκθεση αναφέρει ότι οι καταστάσεις άνευ προηγουμένου που έχουν προκύψει απαιτούν κοινωνικά και οικονομικά μέτρα και ένα προσωρινό βασικό εισόδημα για τους πιο φτωχούς ανθρώπους του κόσμου είναι μονόδρομος.

“Προγράμματα διάσωσης και πλάνα ανάκαμψης δεν μπορούν να εστιάζουν μόνο στις αγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις” δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ Achim Steiner.

O OHE προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει 265 εκ. ανθρώπους στην πείνα.

Και προτείνει το βασικό εισόδημα να δοθεί μέσω της επιστροφής δισ. δολ., που είχαν πληρώσει οι χώρες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τους.

Οι 20 ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου συμφώνησαν τον Απρίλιο για την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχότερων κρατών μέχρι το τέλος του 2020.

Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ζήτησε και ελάφρυνση χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες και για όσες έχουν ένα σχετικά χαμηλό ΑΕΠ.

Η εφαρμογή της απόφασης των G20 για αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους αποδεικνύεται, πάντως, προβληματική για την ώρα, καθώς μόνο 42 από τις 73 επιλέξιμες χώρες έχουν ανταποκριθεί, εξοικονομώντας 5,3 δισ. δολ. από τη μη πληρωμή δημόσιου χρέους, έναντι 12 δισ. δολ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Κατά τα άλλα, άσπρισε η θάλασσα από τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν τις τελευταίες μέρες.

Και ως συνήθως σε τέτοιες συνθήκες, τη στιγμή που σάλπες, μουρμούρες, κακαρέλοι και σαργοί έβοσκαν στον βυθό, κάμποσα μελανούρια, ακόμα περισσότερες καλόγριες και ένα γαϊτανούρι έκαναν τα χορευτικά τους στον αφρό.

Δεν ξέρω γιατί υπάρχει πάντα η συγκεκριμένη αναλογία στους αριθμούς τους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, απορώ που δεν έχει γίνει παγκόσμιο αίτημα από όλες τις κοινωνίες το Βασικό Εισόδημα. Τώρα είναι η ώρα. Βασικά, πάντα ήταν η ώρα αλλά τώρα φωνάζουν οι καταστάσεις πως το Βασικό Εισόδημα είναι απαραίτητο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.