Περί τουρισμού

Χαίρε Πιτσιρίκο.
Διάβαζα τι έγραψε ο Πέτρος και παρ’ ό,τι συμφωνώ σε πολλά (το ξαναγράφω: συμφωνώ σε πολλά) στο σημείο 4 που γράφει για τον τουρισμό, …σκάλωσα. Είπα, να τ’ αφήσω, αλλά δεν…

Γράφει λοιπόν πως ο τουρισμός «…“καταργεί” κάθε άλλη δημιουργική δραστηριότητα.»

Ε, δεν είναι έτσι. Ή, καλύτερα, δεν είναι παντού/για πάντα, έτσι, ό,τι κι αν θεωρεί ο καθένας σαν δημιουργική δραστηριότητα.

Είχα δουλέψει σε τουριστικά μέρη (ΚΑΙ σαν γραναζάκι της τουριστικής βιομηχανίας για ένα φεγγάρι) και καταλαβαίνω τι εννοεί ο φίλος (και λίγα λέει) αλλά και πάλι δεν μεταδίδεται η πλήρης εικόνα.

Σε έναν σωρό τουριστικά μέρη προκειμένου να ανεβεί επίπεδο η ποιότητα του σερβιριζόμενου τουριστικού προϊόντος, και μικρά φεστιβάλ διοργανώνονται (π.χ. https://animasyros.gr/el / https://lesvosfoodfest.com/ / Sani Festival showcases Music, Performing Art, Dance and Theatre from local and global performers | Halkidiki Greece | Sani Resort) , και λογιών-λογιών καλλιτεχνικά δρώμενα, κι εκθέσεις, κι αναβιώσεις εθίμων.

Μπορούμε να συζητήσουμε για την ποιότητα, το κιτς, την αρπαχτή, το μαύρο χρήμα που πιθανόν να εμπλέκονται κάπου, για το ό,τι όλα αυτά δεν είναι ο κανόνας, για την ανάγκη να στηριχθούν και τους βέλτιστους τρόπους να γίνει κάτι τέτοιο κ.λπ., αλλά νομίζω πως αναμφισβήτητα όλα αυτά είναι κάτι δημιουργικό.

Ναι, κι εγώ πιστεύω -το ξέρω γιατί το έχω δει- πως κάποια καλά μυαλά χάνονται και κάποια άλλα δεν φτάνουν καν στο μισό των δυνατοτήτων τους -όποιες κι αν είναι αυτές- γιατί είναι τεράστιος πειρασμός το εύκολο χρήμα.

Πατέρας, δεν έστειλε τον γιο στο Λύκειο για να τον έχει βοηθό στην οικοδομή «για 200 χρόνια θα χτίζεται εδώ, δεν χρειάζεσαι σπουδές» -η …τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

Παλικάρι στα 20 δήλωνε farmer (sic) κι όχι αγρότης γιατί η …μυρωδιά της αγροτιάς σε τουριστικό μέρος, όσο κι αν αποδίδει, είναι τελείως ..αντικαβλέ για τον ντόπιο γυναικείο πληθυσμό.

Ο άριστος στο Λύκειο, από τους λίγους που έφυγε για σπουδές από το νησί, ήταν ο «καημένος» που δεν είχε ο μπαμπάς ενοικιαζόμενα, οπότε, αν δεν ήθελε να μείνει γκαρσόνι, έπρεπε να αναγκαστεί να σπουδάσει· «ο άλλος έρχεται εδώ για διακοπές απ’ του διαόλου τη μάνα, κι εγώ θα φύγω να σπουδάσω;».

Ξέρω κι άλλες ιστορίες, αλλά νομίζω το νόημα το έπιασες.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι όμως όλα τα μυαλά για σπουδές, δεν είναι όλοι ταλαντούχοι, όμως όλοι πρέπει να ζήσουν.

Αν δεν υπήρχε ο τουρισμός, ή ο τουρισμός μας ήταν εξολοκλήρου στα χέρια οργανωμένων μεγάλων συμφερόντων και πολυεθνικών, πολλά νησιά θα είχαν ερημώσει από ντόπιους με όλα τα στραβά που συνεπάγονται, πολλοί θα είχαν καταφύγει στην παρανομία (δεν εννοώ τη φοροδιαφυγή) κι άλλοι στο έγκλημα –όπως παντού στην υφήλιο-, γιατί δεν είναι πια όλοι στιλάκι «μάνα θα πάω στα καράβια».

Συμφωνώ με τον Πέτρο πως καμιά χώρα δεν πήγε μπροστά από τους barristas, τις κομμώτριες, τις μανικιουρίστες, τους dj, τους ντελιβεράδες, τους σουβλατζήδες και λοιπές παρόμοιες εργατικές/ επιχειρηματικές …δυνάμεις.

Κι αναγνωρίζω πως το να βγάζει μια κομμώτρια 10€ σε ένα τέταρτο συχνά μαύρα από τα 19, είναι πρόκληση/άδικο για έναν γιατρό που έφαγε τα καλύτερά του χρόνια πάνω από βιβλία -ζορίζοντας όλη την οικογένεια- και του απομένουν, πάνω – κάτω τα ίδια, φυσικά ΑΝ (ξανά: ΑΝ) πάει με τον σταυρό στο χέρι (μην παρεξηγηθώ στο ελάχιστο: κι εμένα μου γυρνά το μάτι με πάρα μα πάρα πολλούς από αυτούς, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι – πολλοί-λίγοι, άλλη ιστορία- στους οποίους αναφέρομαι).

Όμως πολλοί και πολλές που έχουν σουβλακερί -πέρα το ό,τι ξεσκίζονται στη δουλειά από πρωί μέχρι αργά το βράδυ- μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους (κάποια από αυτά ή τα εγγόνια τους μπορεί να ανακαλύψουν κάποτε την Ενοποίηση των Θεμελιωδών Δυνάμεων) και να απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου που τους γέννησε, δίχως να αναγκάζονται να γίνουν οικονομικοί μετανάστες όπως κάποιοι από τους προπαππούδες τους. Δεν είναι και λίγο.

Και μην ξεχνιόμαστε: Κι αν κάποιοι το …παραχέζουν, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν τα στέλνουν στα …Cayman όπως κάποιο άλλοι ..πυλώνες της Οικονομίας.

Δεν έγραψα για να υπερασπιστώ το λαμόγιο που χρεώνει αντί για ένα ευρώ δέκα ευρώ και βλέπει τον τουρίστα, εγχώριο κι αλλοδαπό σαν 5€ και φοροδιαφεύγει, ούτε για τη γερμανική ξενοδοχειακή αλυσίδα παρακλάδι -της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας -παρακλάδι της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το τοπικό αεροδρόμιο όπου όλα είναι φτιαγμένα από γερμανικές εταιρείες και πληρώνει τον βασικό κι ό,τι προκύψει από tips.

Ούτε παραβλέπω τις πολλές φορές ισοπεδωτικές συνέπειες τής δίχως σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ούτε όμως παραβλέπω πως δίχως τον τουρισμό, επί βαριάς οικονομικής κρίσης, μπορεί και να πέθαινε κόσμος από πείνα στους δρόμους -εντάξει κάποιοι βλέπουν μια χαμένη ευκαιρία για …επανάσταση.

Απλώς, ξέρω πως είναι ζήτημα κουλτούρας, αγάπης στον τόπο σου και στην τελική, καθενός ξεχωριστά.

Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που, όσο τους παίρνει, δεν αφήνουν να ρημάξουν οι πεζούλες (π.χ. στα Κυκλαδονήσια), οι δαμασκηνιές (π.χ. στη Σκόπελο) ή οι συκιές (π.χ. στην Κύμη).

Συμφωνώ με τα χίλια με τον Πέτρο που ανέφερε τους αγρότες ειδικά στα τουριστικά/ ακριτικά μέρη και ναι, για κάτι τέτοια πρέπει όντως να υπάρξει εθνικό σχέδιο όπως υπάρχει σε άλλες χώρες· για παράδειγμα, στη Σουηδία, προκειμένου να διασωθεί ό,τι παραδοσιακό υπάρχει σε κατασκευαστικό/τεχνικό knowhow, υπάρχει μάθημα κατασκευών, από εργόχειρο, μέχρι παραδοσιακών μουσικών οργάνων).

Ε, ας υπάρξει αντίστοιχο για κατασκευή/ συντήρηση πεζούλας και στέρνας.

Να είστε καλά κι εσύ κι ο Πέτρος.

Αθανάσιος

(Αγαπητέ φίλε, αποδεικνύεται τώρα πως ήταν μεγάλο λάθος να εξαρτάται η Ελλάδα τόσο πολύ από τον τουρισμό. Και φυσικά, αυτό ισχύει και για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι αυτό για την “ολλανδική ασθένεια”. Από την άλλη, ο κορωνοϊός μπορεί να σώσει κάποια κομμάτια της χώρας που τα έχουμε ξεσκίσει. Εμένα με τρομάζει η απληστία των ανθρώπων στα νησιά, που απλά μαζεύουν φράγκα, χωρίς να κάνουν κάτι για τον τόπο τους. Επίσης, αν καταστρέψουμε τα νησιά μας, μετά δεν θα έχουν τουρίστες. Χρειάζονται όρια αριθμού τουριστών, όρια δόμησης κλπ. Θεωρώ πως δεν θα γίνει τίποτε από όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω είμαι δίπλα σε νησιώτες που μιλάνε για τους τουρίστες. Καμία ελπίδα. Όσο για τα Φεστιβάλ, σας ζητώ συγγνώμη αλλά τα βρίσκω θλιβερά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό. Ο “πολιτισμός” μας είναι αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας. Δείτε την Αθήνα από ψηλά, κοιτάξτε τι έχουν κάνει στη Σαντορίνη, και θα δείτε τον πολιτισμό μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.