Σαν τις σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό

Πιτσιρίκο, τη μεγαλύτερη μείωση από το 2001 που κρατούνται στοιχεία σημείωσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία τον Μάιο του 2020, καθώς υποχώρησαν κατά -16,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, όπως μεταδίδει το BBC.

Πιο αναλυτικά, μεγάλες ήταν οι μειώσεις των δαπανών για ξενοδοχεία, μεταφορές και φαγητό έξω, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν για κρέας, αλκοόλ και μάσκες.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά των επιπτώσεων της καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους αναλυτές να περιμένουν αργή ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, αφού αναμένεται να αυξηθούν και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, και οι μισθοί μειώθηκαν κατά 2,1% τον Μάιο του 2020 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούνιο του 2015.

Οι αμοιβές για υπερωρίες μειώθηκαν, επίσης, κατά 25,8% και για ένατο σερί μήνα, αλλά και περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τον Ιανουάριο του 2013.

Οι οικονομολόγοι περιμένουν συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά -20% το 2020, εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Και από τη στιγμή που η οικονομία της Ιαπωνίας έχει επηρεαστεί και από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πλέον, η Ιαπωνία διολισθαίνει στην ύφεση και με βάση τα επίσημα στοιχεία για πρώτη φορά σε 4,5 χρόνια, μετά και τη συρρίκνωση κατά -7,2% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019.

Στη Γαλλία περιμένουν, πάντως, ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 14 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο, σύμφωνα με τη Liberation.

O λόγος είναι η ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν τελικά λίγο καλύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν, με βάση μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Τον Ιούλιο, τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να συνεχίσουν να ομαλοποιούνται μετά τη διαταραχή των προηγούμενων μηνών, που προκλήθηκε από την επιδημία του κορωνοϊού και γονάτισε την παγκόσμια και τη γαλλική οικονομία.

Η ομαλοποίηση θα έρθει, πάντως, σε αργούς ρυθμούς, άλλωστε το ΑΕΠ έχει ήδη ανακάμψει μερικώς από τα μέτρα αποκλιμάκωσης τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Μέσα σε όλα, το 1/3 των Βρετανών δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 1.663 πολιτών, που φέρνει στη δημοσιότητα το Skynews.

Συγκεκριμένα, το 6% δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε το εμβόλιο, το 10% ότι μάλλον δεν θα εμβολιαζόταν και ένα 15% απάντησε ότι δεν ξέρει.

Στον αντίποδα, το 38% θα έκανε σίγουρα το εμβόλιο, ενώ πιθανότατα θα εμβολιαζόταν και ένα 31% – συνολικά 69%.

Με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν τα 3/4 του πληθυσμού για να εξαλειφθεί ο κορωνοϊός, τα ευρήματα της έρευνας συνιστούν μία απειλή στην προσπάθεια για τον περιορισμό της Covid 19.

Έρχονται, μάλιστα, σε μία στιγμή που η δημοφιλία αντιεμβολιαστικών ιστοσελίδων στα social media αυξάνεται με 7,7 εκατομμύρια περισσότερους χρήστες από τη μέρα που ξέσπασε η επιδημία.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ένας από τους λόγους που η ιλαρά επανήλθε στη Βρετανία και έκανε τον Boris Johnson να ζητάει από τους πολίτες να μην παρασύρονται από όσα διαβάζουν στο ίντερνετ για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Πάντως, 57 εκ. άνθρωποι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν, μάλιστα, πάνω από 400 λογαριασμοί στο Facebook, το Twitter, το ΥοuTube και το Instagram, που δημοσιεύουν θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι ο Bill Gates δημιούργησε την πανδημία του κορωνοϊού, πως τα εμβόλια προκαλούν τη νόσο Covid 19, αλλά και ότι οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια του κορωνοϊού μπορεί να καταστήσουν τις γυναίκες ανίκανες να κάνουν παιδιά.

Οι αρχές ζητούν πλέον να αναληφθούν πολιτικές ενάντια σε τέτοιες δημοσιεύσεις, αλλά το Facebook, το Twitter και το YouTube υπόσχονται μόνο να κάνουν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο στους χρήστες, αλλά όχι και να κατεβάσουν σελίδες και λογαριασμούς.

“Η ελπίδα μας για μία επιστροφή στην κανονική ζωή, εξαρτάται από το αν θα ανακαλυφθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά η ανεύθυνη απόφαση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέπουν τις δημοσιεύσεις αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας δυσχεραίνει την όλη προσπάθεια” λένε επιστήμονες.

“Η ταχεία διάδοση ψεύτικων πληροφοριών για τους εμβολιασμούς μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου” ανέφερε και από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών Jo Stevens, ζητώντας από τα social media και τους υπουργούς να κάνουν περισσότερα για να αναδείξουν τα θετικά των εμβολίων και να αντιμετωπίσουν τους επικίνδυνους μύθους.

Και εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι “η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, τα εμβόλια σώζουν ζωές και η παραπληροφόρηση είναι απαράδεκτη”.

Είπε, βέβαια, τη μισή αλήθεια, διότι τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές σε όλες τις περιπτώσεις.

Επίσης, το ότι χάρη στα εμβόλια εξαλείφθηκαν κάποιες ασθένειες, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί με όλες τις ασθένειες.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης, η οποία παρεμπιπτόντως είναι επίσης μία ιογενής λοίμωξη όπως και ο κορωνοϊός, είναι κατά 60% με 70% αποτελεσματικό, ποσοστό που πέφτει ακόμα και στο 40% κάποιες χρονιές, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν και άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί.

Για να μην αρρωστήσεις λόγω του εμβολίου της γρίπης, θα πρέπει να μην κρυολογήσεις – ούτε καν ένα απλό συνάχι να έχεις- μία βδομάδα πριν και μία βδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Τότε το εμβόλιο σε προστατεύει σε ικανοποιητικό βαθμό, τόσο για να μην νοσήσεις, όσο και για να περάσεις ήπια τη γρίπη, εφόσον τελικά αρρωστήσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις των ιών της γρίπης, που καθιστούν το διαφορετικό εμβόλιο που παρασκευάζεται κάθε άνοιξη για τον προσεχή χειμώνα όχι απόλυτα αποτελεσματικό.

Είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τον κορωνοϊό.

Και το εμβόλιο δεν μπορεί φυσικά να είναι υποχρεωτικό.

Επίσης, είναι και η σπουδή με την οποία πλασάρεται το εμβόλιο σαν μία λύτρωση -ενώ δεν είναι και ούτε είμαστε χαμένοι από χέρι ακόμα κι αν δεν βρεθεί- που κάνει πολλούς ανθρώπους επιφυλακτικούς και καχύποπτους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατέβηκα με μπουμπουνητά την Τρίτη στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αφού ό,τι κι αν λένε οι μετεωρολόγοι για πολλή ζέστη και ξηρασία, τα καλοκαίρια μας γίνονται όλο πιο δροσερά και βροχερά.

Τουλάχιστον στο Θυμάρι η βροχή ήταν σιγανή και ποτιστική.

Ίσα που διακρίνονταν στις φωτογραφίες οι σταγόνες της στην απεραντοσύνη της θάλασσας.

Μεταξύ σκάρων, μελανουριών, κακαρέλων και σαργών, απαθανάτισα και δύο κοπάδια αθερίνας και σαρδέλας.

Και όπως κολυμπούσαν τα ασημόχρωμα ψαράκια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, έμοιαζαν κι αυτά σαν τις σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ ελπίζω να έχει δίκιο ο Λικ Μοντανιέ, δηλαδή ο ιός να ξέφυγε από ανθρώπινο λάθος από το εργαστήριο της Γουχάν -ενώ προσπαθούσαν να φτιάξουν εμβόλιο για το AIDS-, οπότε, όπως είπε ο Μοντανιέ, το τεχνητό του μέρος θα εξασθενήσει και θα χαθεί στην επαφή του με τη φύση. Χωρίς να έχω τις γνώσεις, έχω μια αίσθηση πως αυτός ο ιός θα χαθεί μόνος του. Είμαι κάπως απογοητευμένος από τους επιστήμονες -θα τους περίμενα πιο αποτελεσματικούς μετά από τόσους μήνες από την εμφάνιση του ιού- αλλά και από εμάς τους απλούς ανθρώπους, που βλέπουμε την καταστροφή να έρχεται και δεν απαιτούμε αλλαγές. Εδώ σήμερα δεν έβρεξε, όπως δεν έβρεξε και καμία άλλη μέρα. Συμβαίνει αυτό σχεδόν κάθε καλοκαίρι, όπου βρέχει στην Αθήνα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο Αιγαίο δεν πέφτει σταγόνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.