Σκοτώνουν τα μινκ όταν κολλήσουν (κορωνοϊό)
Είχα γράψει πρόσφατα, Πιτσιρίκο, ότι αυτό που συνέβη με την επιδημία του κορωνοϊού ήταν ότι έπηξε το σύστημα.
Πανικοβλήθηκαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, δηλαδή, δεν ήξεραν τι να κάνουν, και προχώρησαν σε σπασμωδικές, αναποτελεσματικές, παρωχημένες και καταστροφικές ως επί το πλείστον κινήσεις.
Μία ακόμα θα είναι η σφαγή περίπου 100 χιλιάδων μινκ στην Ισπανία, όπως αναφέρει το Skynews.
Μικρό το κακό θα πει κάποιος, αφού τα μινκ εκτρέφονται για τη γούνα τους -για να ικανοποιηθεί, δηλαδή, η ανθρώπινη ματαιοδοξία- και η μοίρα τους είναι έτσι κι αλλιώς προδιαγεγραμμένη.
Η πρώτη απόφαση πριν από μερικές εβδομάδες ήταν, ωστόσο, να απομονωθούν τα συμπαθητικά θηλαστικά, που μοιάζουν με τις νυφίτσες και τα κουνάβια και εκτρέφονταν σε φάρμα της Αραγωνίας, περίπου 125 μίλια ανατολικά της Μαδρίτης.
Η απόφαση άλλαξε, όμως, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό εφτά εργαζόμενοι στη φάρμα, συμπεριλαμβανομένης και της γυναίκας του ιδιοκτήτη, αλλά και το 80% των 93 χιλιάδων μινκ.
Η φάρμα θα πάρει αποζημίωση για τη σφαγή των ζώων, που δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, ωστόσο, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους.
Κρούσματα σε μινκ είχαν διαπιστωθεί και στη Δανία, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα εκτροφεία τους στον κόσμο, αλλά και στην Ολλανδία, όπου σφαγιάστηκαν χιλιάδες και εκεί.
Άραγε, αν διαπίστωναν οι άνθρωποι ότι όλα τα ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό, δεν θα άφηναν κανένα πάνω στον πλανήτη;
Δυστυχώς, αυτός ο αδικαιολόγητος πανικός που υπάρχει για μία μέτρια προς ήπια ασθένεια όπως η Covid 19 θα οδηγήσει ακόμα σε πολλά δεινά.
Ο πανικός είναι που φταίει, όχι ο κορωνοϊός.
Να περάσουμε, όμως, στο γειτονικό της Ισπανίας, Μαρόκο, όπου 110 δημοσιογράφοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά των ΜΜΕ που συκοφαντούν συναδέλφους τους, οι οποίοι απλά ασκούν κριτική, όπως αναφέρει η Le Monde.
Σαν τον Omar Radi, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και είναι μία ακόμα περίπτωση που τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν μία σειρά από δυσφημιστικά άρθρα, χωρίς καμία επαγγελματική ηθική και παραβιάζοντας ακόμα και τους νόμους περί τύπου που ισχύουν στο Μαρόκο.
Το μανιφέστο των 110 δημοσιογράφων ζητάει από το Συμβούλιο του Κράτους για τον Τύπο να πάρει με τη σειρά του πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε όσους παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας.
Το κείμενο σημειώνει και τις τελευταίες επιθέσεις που δέχτηκε ο Omar Radi, ένας δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε χρηματοδότηση από ξένες μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι μαροκινές αρχές παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του.
Το μανιφέστο των δημοσιογράφων επικαλείται επίσης και την περίπτωση του διευθυντή της εφημερίδας Akhbar al Yaoum, Soulaimane Raissouni, που βρίσκεται προφυλακισμένος από τα τέλη Μάη για σεξoυαλική επίθεση.
Κατά των δύο αυτών ανδρών γράφτηκαν πάρα πολλά δυσφημιστικά άρθρα σε ΜΜΕ που είναι γνωστά για τις φιλικές τους σχέσεις με την εξουσία και για το πολύ επιθετικό ύφος τους.
Ο Omar Radi έχει ανακριθεί πέντε φορές από το δικαστικό σώμα της αστυνομίας χωρίς επίσημες κατηγορίες και αναμενόταν να παρουσιαστεί ενώπιον του και σήμερα Παρασκευή 17/7.
Η ακροαματική διαδικασία για τον Soulaimaine Raissouni έχει οριστεί για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
Ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία δεν γλίτωσε από τις επιθέσεις του μαροκινού τύπου.
Μπροστά στην πίεση που δέχονται για όλα αυτά οι μαροκινές αρχές, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι στη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής δεν υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του τύπου, κάτι που ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Nasser Bourita σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Tribune de Geneve.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα είναι συμπτωματική. Άλλωστε, στη χώρα μας, όχι 110, ούτε ένας δημοσιογράφος δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί.
Οπότε είναι όλα καλά. Ησυχία, τάξη και ασφάλεια.
Και η οικονομία μας μια χαρά θα τα πάει, όχι σαν τη Γαλλία, όπου προβλέπεται να χάσει 22 μονάδες το ΑΕΠ της, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και της μεσαιωνικής αντιμετώπισής του, όπως γράφει η Liberation.
Μία σοκαριστική εκτίμηση της Επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης (γαλλικό κοινοβούλιο), που προβλέπει επίσης ότι το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 120,9% και στα 2,65 τρισ. ευρώ.
Η οικονομική κρίση που τροφοδοτείται από την υγειονομική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνει τα δημόσια οικονομικά με τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αναφέρει το έγγραφο που παρουσίασε ο ειδικός εισηγητής Προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης Laurent Saint – Martin.
Όσον αφορά, εξάλλου, τα πανηγύρια δεν έχει απαγορευτεί το εμπορικό κομμάτι τους.
Τα γλέντια και οι χοροί απαγορεύτηκαν, αλλά στην εκκλησία ο κόσμος πηγαίνει κανονικά και επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ και οι πάγκοι στήνονταν στην Αγία Μαρίνα από το πρωί την Παρασκευή.
Τα είδα όλα αυτά πηγαίνοντας για Θυμάρι, όπου κάτι έπαθε η μία γάτα και τη μετέφεραν στη φιλοζωική.
Όχι η Ζουζού που εικονίζεται στη φωτό, το Μαμούνι το μικρό.
Περιμένοντας, μαγείρεψα το φαγητό, μάζεψα και το πλυντήριο και πήγα βόλτα τα σκυλιά.
Στο δρόμο μας πήραν στο κυνήγι άλλα δύο αδέσποτα, αλλά ο αρχηγός της αγέλης τους απλά κοίταζε χαλαρός ως συνήθως.
Μετά η Κανέλα προκάλεσε κι ένα φιλήσυχο λυκόσκυλο, που είναι σαν αρκούδα, ενώ η Λίζα έτρεχε να κρυφτεί.
Όλα αυτά αποδεικνύουν, φυσικά, ότι δεν κάνει ζέστη για να είναι τα σκυλιά τόσο δραστήρια μεσημεριάτικα.
Άλλωστε, γύρισε πάλι σε βοριά και ήταν πεντακάθαρα και τα νερά, παρά τα όποια σκουπίδια στο απέραντο γαλάζιο και τη δαντελένια ακρογιαλιά.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, έχουμε συνηθίσει τη βαρβαρότητα σε ανθρώπους και ζώα. Και θα το πληρώσουμε. Το πληρώνουμε, ήδη. Αλλά δεν μαθαίνουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.