Τα πλαστικά στους ωκεανούς θα έχουν τριπλασιαστεί ως το 2040

Πιτσιρίκο, η πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, που σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή θα έχει τριπλασιαστεί ως το 2040, αν δεν πάρουν δραστικά μέτρα οι κυβερνήσεις, όπως προειδοποιεί έρευνα που δημοσίευσε το Reuters.

H κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης αυξήθηκε κατά την πανδημία του κορωνοϊού, με προστατευτικές μάσκες και γάντια να ξεβράζονται κάθε μέρα στις απομακρυσμένες παραλίες της Ασίας.

Οι χωματερές σε όλο τον κόσμο έχουν γεμίσει επίσης από πλαστικές συσκευασίες φαγητού και πακέτα ντελίβερι.

Η νέα έρευνα, ωστόσο, προτείνει λύσεις για να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς κατά 80%.

Αν δεν αναληφθεί δράση, ο όγκος του πλαστικού που θα καταλήγει στη θάλασσα θα αυξηθεί από 11 σε 29 εκατομμύρια τόνους ως το 2040, όταν και θα επιπλέουν συνολικά 600 εκατομμύρια τόνοι σε αυτή.

Το βάρος των πλαστικών θα είναι ίσο με 3 εκ. μπλε φαλαινών· το μεγαλύτερο πλάσμα που κολυμπά στους ωκεανούς, καθώς φτάνει σε μήκος τα 25 με 30 μέτρα.

“Η πλαστική ρύπανση είναι κάτι που επηρεάζει τους πάντες, λένε οι επιστήμονες που η στρατηγική τους είναι να διοχετεύσουν εκατοντάδες δισ. δολ. στην παραγωγή εναλλακτικών υλικών, σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και και να αυξήσουν αυτές που συλλέγουν τα απορρίμματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Χρειάζεται και μία στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή βιομηχανία που χτίζει νέα χημικά εργοστάσια για να δώσει ώθηση στην παραγωγή πλαστικού, καθώς οι παραδοσιακές επιχειρήσεις της στα ορυκτά καύσιμα χάνουν έδαφος από καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Το 1950 η παραγωγή πλαστικού έφτανε τα 2 δισ. τόνους, το 2017 ήταν 348 δισ. τόνους και αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ως το 2040.

Μεγάλες εταιρίες κατασκευής πλαστικών, όπως η Exxon Mobil, η Dow και η Chevron Phillips Chemical έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την πλαστική ρύπανση – παρά την αύξηση της παραγωγής – χρηματοδοτώντας πρότζεκτ καθαρισμού.

Αλλά η έρευνα ζητάει από τις κυβερνήσεις να αποθαρρύνουν μέσω νόμων την περαιτέρω παραγωγή πλαστικού και να επιδοτήσουν ανανεώσιμα εναλλακτικά υλικά.

Το λόμπι της πλαστικής βιομηχανίας κινείται, όμως, ενάντια στις κυβερνητικές απαγορεύσεις για τα πλαστικά μίας χρήσης.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές πλαστικού είναι η Coca Cola, η Pepsi Cola, η Νestle και η Unilever, που έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά στο μέλλον.

Αλλά οι τρέχουσες κυβερνητικές και εταιρικές δεσμεύσεις θα μειώσουν τα πλαστικά στους ωκεανούς μόνο κατά 7% ως το 2040.

Για να φτάσει αυτό το ποσοστό στο 80%, θα πρέπει να χρησιμοποιείται χαρτί ή κομποστοποιημένο υλικό, αντί του πλαστικού μίας χρήσης και οι συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά να διπλασιαστούν.

Μερικοί επέκριναν την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή όλων αυτών των εναλλακτικών υλικών θα οδηγήσει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της υπερθέρμανσης, αλλά οι επιστήμονες απαντούν ότι “απεναντίας, δίνουμε έμφαση στην ανάγκη για μείωση της παραγωγής πλαστικού, διότι, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα έχει τετραπλασιαστεί ως το 2050 και τότε πια θα είναι αργά”.

Μάζεψα και την Παρασκευή αρκετά πλαστικά από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και η θάλασσα με αντάμειψε με μία θαλάσσια χελώνα, την πρώτη που φωτογράφισα μετά από τρεις μήνες και δέκα μέρες στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Τα μελανούρια και οι σαργοί που την ακολουθούσαν – μάλλον για να επωφεληθούν από τους μικροοργανισμούς που αποκάλυπτε αναδεύοντας τη θάλασσα με τα σαν πτερύγια πόδια της – έμοιαζαν δίπλα της τόσο μικροσκοπικοί.

Και μία παρέα λευκοκοκάλια, αλλά μερικές γόπες που κολυμπούσαν μαζί με τα κοπάδια αθερίνας και σαρδέλας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού η θαλάσσια χελώνα έκλεψε την παράσταση.

Και όχι άδικα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

Οι προστατευτικές μάσκες για τον κορωνοϊό – για να κλείσω την ευχάριστη παρένθεση με τη θαλάσσια χελώνα – αυξάνουν, λοιπόν, τη ρύπανση σε πλαστικό, αλλά τουλάχιστον η επιβολή χρήσης καλυμμάτων για το πρόσωπο σε μαγαζιά είναι αδύνατη, όπως δήλωσε στο Skynews o αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας John Apter.

Παρά τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η αστυνομία δεν έχει τις δυνάμεις για να εγγυηθεί την εφαρμογή του στην Αγγλία και την Ουαλία.

“Δεν είναι απλά δύσκολο, είναι αδύνατο, δεν έχουμε το προσωπικό για να το κάνουμε” εξήγησε ο Apter.

To πρόστιμο για όσους δεν φορούν μάσκα στα μέσα μεταφοράς είναι 100 στερλίνες (περίπου 110 ευρώ, όταν στην Ελλάδα είναι 150 ευρώ αν και έχουμε το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα από τους Βρετανούς και παρόλα αυτά πληρώνουμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα πανευρωπαϊκά), ενώ μειώνεται στο μισό σε περίπτωση που πληρωθεί εντός 14 ημερών.

“Αν ο κόσμος νομίζει ότι θα βλέπει αστυνομικούς έξω από κάθε κατάστημα για να ελέγχουν αν κάποιοι δεν φορούν μάσκες, θα απογοητευτεί” ξεκαθάρισε ο Apter.

H αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι ευθύνη της διεύθυνσης του κάθε μαγαζιού να μην επιτρέπει σε άτομα χωρίς μάσκα να εισέρχονται σε αυτό.

“Και όχι να καλεί εμάς” συμπλήρωσε ο αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας, που θεωρεί, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία του κόσμου συμμορφώνεται με τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να βγάζουν διά της βίας από καταστήματα άτομα που δεν φορούν μάσκα, όπως και να μην τους επιτρέπουν την είσοδο.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρείται το προσωπικό των καταστημάτων και οι πελάτες των παμπ, των μπαρ και των εστιατορίων.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε τράπεζες και σουπερμάρκετ.

Στη Σκωτία οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα σε μαγαζιά και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει γίνει ακόμα υποχρεωτική η χρήση της.

Η καταστηματάρχης Diane Bardon κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντικρουόμενα μηνύματα και υποστήριξε ότι δεν θα υποχρεώσει τους πελάτες της να φορούν μάσκα.

“Δεν πρόκειται να καλέσω την αστυνομία, αν δώσω στους πελάτες μάσκες και δεν τις βάλουν, δεν μπορώ να τους αναγκάσω, διότι από αυτή τη δουλειά ζω και αν δεν την έχω ποιος θα μου πληρώσει το νοίκι και τους λογαριασμούς;” ήταν το ρητορικό της ερώτημα.

Από την υποχρέωση να φορούν μάσκες εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 11 ετών και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα (κάτι που δείχνει ότι η μάσκα δεν είναι “αθώα”), ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται για τη σύγχυση που έχει προκαλέσει σχετικά με τη χρήση τους.

Το καλοκαίρι, η μόνη μάσκα που βάζουμε είναι της θαλάσσης και μπορεί να δούμε και θαλάσσια χελώνα καμιά φορά.

Και εννοείται ότι δεν πετάμε όπου βρούμε πλαστικά, γιατί μπορεί να τα φάει αυτό το υπέροχο πλάσμα που περιπλανιέται στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλό είναι να τριπλασιαστούν τα πλαστικά στις θάλασσες, ώστε να πλαστικοποιηθούν εντελώς οι θάλασσες και οι ωκεανοί, και να πηγαίνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το αυτοκίνητο. Η διαδρομή θα είναι υπέροχη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.