Τα πραγματικά κρούσματα θα αποκαλύψουν και την πραγματική επικινδυνότητα του ιού

Πιτσιρίκο, επιστήμονες διαπίστωσαν μέσω τεστ αντισωμάτων ότι ένας στους 13 κατοίκους της πόλης Νταεγού στη Νότια Κορέα και συνολικά 185.290 άνθρωποι επί πληθυσμού 2,5 εκ. έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα στη νοτιοκορεάτικη πόλη ήταν 27 φορές περισσότερα από όσα διαγνώστηκαν με μοριακά τεστ και ήταν 6.886 μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Έτσι, το ποσοστό ανοσίας στην Νταεγού φτάνει στο 7,6%, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 25/5 και 5/6.

Παρόμοια τεστ αντισωμάτων, τα οποία δείχνουν αν ένας άνθρωπος που τώρα δεν νοσεί, εκτέθηκε κάποια στιγμή στον ιό, έδειξαν ότι αυτό συνέβη στο 0,1% των κατοίκων του Τόκιο, στο 17% των πολιτών του Λονδίνου και στο 5,2% του πληθυσμού της Ισπανίας.

Όσο περισσότερα είναι φυσικά τα πραγματικά κρούσματα, τόσο μικρότερη είναι και η θνητότητα από την Covid 19.

Ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής Γιάννης Τούντας δήλωσε χθες στην τηλεόραση ότι στην Ελλάδα τα πραγματικά κρούσματα πρέπει να είναι περίπου 50 χιλιάδες και τα ενεργά (δηλαδή, οι άνθρωποι που φέρουν ακόμα τον ιό) σχεδόν 10 χιλιάδες.

Δηλαδή, η θνητότητα είναι 12,5 φορές μικρότερη (ούτε 0,4%) από αυτή που δείχνουν οι περίπου 4.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Από άλλες έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται επίσης ότι η πραγματική ανοσία στον γενικό πληθυσμό είναι τριπλάσια από αυτή που δείχνουν τα τεστ αντισωμάτων.

Κι αυτό διότι για κάθε άτομο που διαθέτει αντισώματα Υ, υπάρχουν άλλα δύο με κύτταρα Τ (λευκά αιμοσφαίρια), τα οποία εξουδετερώνουν επίσης άμεσα τον κορωνοϊό, καταστρέφοντας τα κύτταρα που έχει μολύνει.

Δυστυχώς, όμως, τέτοιες έρευνες δεν τυγχάνουν της δημοσιότητας που έχουν άλλες αρνητικές ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα σάιτ δεν αναφέρει την τηλεοπτική δήλωση του καθηγητή Τούντα για 50 χιλιάδες κρούσματα.

Στα ψιλά είχε περάσει και η δήλωση του Ιρανού προέδρου Rouhani ότι τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα του είναι 25 εκατομμύρια (και η θνητότητα 0,05% σε μία περίπτωση), σύμφωνα με τα στοιχεία που του είχαν δώσει από το ιρανικό υπουργείο Υγείας.

Επί της ουσίας, τα πραγματικά κρούσματα -αν ποτέ αποκαλυφθούν, διότι δεν είναι και εύκολος ο προσδιορισμός τους- θα δείξουν και την πραγματική επικινδυνότητα του ιού, που σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερη από αυτή που τα ΜΜΕ, κυβερνώντες και λοιμωξιολόγοι παρουσιάζουν.

Ακόμα και ο Donald Trump, άλλωστε, τα γύρισε και δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία, που επανήλθε και στις ΗΠΑ, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται.

Σύμφωνα με το Skynews, χαρακτήρισε τον κορωνοϊό “κινέζικο ιό” και την Covid 19 “επικίνδυνη ασθένεια” και υποστήριξε ότι “σώσαμε δυνητικά εκατομμύρια ζωές με το lockdown”, αλλά και ότι “θα βρεθούν θεραπεία και εμβόλιο σύντομα”.

Ο Τrump επέμεινε ότι η θνητότητα από τον ιό στις ΗΠΑ είναι μικρότερη από ό,τι στην Ευρώπη -και από σχεδόν παντού στον κόσμο- και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την αμερικάνικη τηλεόραση, που “παρακολουθώντας την νομίζεις ότι μόνο οι ΗΠΑ υποφέρουν από τον κορωνοϊό, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες”.

Χαρακτηριστική της στροφής 180 μοιρών του Αμερικανού προέδρου είναι η προτροπή του προς τον κόσμο να φορέσει μάσκα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος τη συνήθισε πια.

Μπορεί και να τον συμβούλεψαν να τα πει ενόψει εκλογών όλα αυτά.

Μιας και ο λόγος, όμως, για εκλογές το κόμμα Baas -φίλα προσκείμενο στον πρόεδρο Assad -εξασφάλισε 177 από τις 250 συνολικά έδρες στο κοινοβούλιο της Συρίας, όπως αναφέρει η Le Monde.

H συμμετοχή ήταν, όμως, μόλις 33,17%, έναντι 57,56% στις εκλογές του 2016 και επειδή τα εκατομμύρια πρόσφυγες δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

“Εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν με την επιλογή τους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, αναγκασμένοι από την τρομοκρατία του Assad και των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων” ανακοίνωσε ειρωνικά ο επίσης εξόριστος Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης.

“Η Συρία δεν έχει γνωρίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές εδώ και μισό αιώνα, που βρίσκεται στην εξουσία το κόμμα Baas του Assad και ούτε αυτές αποτέλεσαν εξαίρεση” ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αμερικάνικης διπλωματίας Morgan Ortagus.

Ήταν οι τρίτες εκλογές από το 2011 και το ξέσπασμα του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 380 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ εκατομμύρια είναι αυτοί που έχουν εκτοπιστεί.

Η Συρία βιώνει οικονομικό μαρασμό με το 80% του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλοί υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στην προεκλογική τους εκστρατεία στη μείωση του πληθωρισμού και την ανοικοδόμηση της χώρας, που σε ποσοστό 70% ελέγχει πλέον το καθεστώς Assad.

Για πρώτη φορά ο κόσμος ψήφισε και σε περιοχές που ήταν μέχρι πρότινος προπύργιο των ανταρτών.

Το 2021 θα γίνουν και οι προεδρικές εκλογές και για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να μαζέψει υπογραφές από τουλάχιστον 35 βουλευτές.

Ο Bashar al-Assad είναι στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, διαδεχόμενος τον πατέρα του Hafez που είχε διατελέσει πρόεδρος για τρεις δεκαετίες.

Tουλάχιστον μετά από καμιά δεκαριά μέρες είχα υποβρύχια μηχανή ξανά, αλλά μου κάηκε μεταξύ άλλων και μία ωραία φωτό με ένα καπόνι χελιδονά.

Συγγενικό είδος του χελιδονόψαρου, που αντί για τον αφρό κολυμπάει στον βυθό.

Κι έμεινα έτσι πάλι με τα μελανούρια, τις καλόγριες και την αθερίνα, αφού δεν μπόρεσα να φωτογραφίσω και μία ζαργάνα, που εμφανίστηκε στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα περάσουμε όση ζωή μας μένει, μετρώντας κρούσματα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.