Χωρίς τρεχούμενο νερό αλλά με μεγάλες δόσεις “ενημέρωσης” ζεις;

Περίεργα τα τελευταία σημάδια από το μέτωπο του κορονοϊού, φίλε μου Πιτσιρίκο. Ο αυξημένος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων έχει επισημανθεί σε αρκετά μέσα ενημέρωσης στην Γερμανία και στην Ελβετία.

Δεν υπάρχει, βέβαια, ξεκάθαρο μήνυμα του τύπου “μην πάτε στην Ελλάδα, κινδυνεύετε”.

Δημιουργείται, πάντως, ένα κλίμα.

Για να πούμε, όμως, και του στραβού το δίκιο, δεν είναι και το καλύτερο σενάριο να νοσήσεις από κορονοϊό, ενώ έχεις πάει για διακοπές στην Ελλάδα.

Μια ανησυχία την έχεις, όταν φτάνουν τέτοιες ειδήσεις στα αυτιά σου, ειδικά αν έχεις μπει στον κόπο να κάνεις μια έρευνα σχετικά με τις υγειονομικές υποδομές που υπάρχουν -ή δεν υπάρχουν- στον τόπο που έχεις επιλέξει για να ξεκουραστείς και να διασκεδάσεις.

Βέβαια, η Ελλάδα κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος, κλείνοντας κι ανοίγοντας τα σύνορα με την Σερβία και σχεδιάζοντας την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων με την Βρετανία από την επόμενη βδομάδα.

Δεν νομίζω, πάντως, ότι θα γλιτώσει τελικά ένα μεγάλο rebound του ιού με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το εξουθενωμένο και προβληματικό σύστημα υγείας της χώρας.

Να αφήσω την Ελλάδα και να ασχοληθώ με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ-podcast από τον The Guardian, σχετικά με την δραματική κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων στις πλούσιες ΗΠΑ.

Φαντάζομαι ότι κι εκεί το stay home θα πάει σύννεφο, το ίδιο κι οι διαφημίσεις που προτρέπουν τον κόσμο να πλένει σχολαστικά τα χέρια του, προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η μολυσματική δύναμη του ιού.

Υπήρχε, όμως, και φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό θέμα που αφορά περισσότερα από 16 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες:

Δεν έχουν τρεχούμενο νερό!

Οι εταιρείες ύδρευσης -που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι ιδιωτικές αλλά ανήκουν στις πολιτειακές αρχές- διακόπτουν την υδροδότηση σε νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης μέσα στην τελευταία δεκαετία είναι κυριολεκτικά εξωφρενικές, αγγίζοντας σε κάποιες πολιτείες ακόμα και το 600%.

Φυσικά, οι αυξήσεις πλήττουν τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους που πρόστιμο το πρόστιμο φτάνουν να χρωστούν μερικές χιλιάδες δολάρια και αναγκαστικά επιστρέφουν στον προ-περασμένο αιώνα, στερούμενοι την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Όλες οι προσπάθειες νομικής παρέμβασης υπέρ αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων από κάποιες οργανώσεις που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πέσει στο κενό.

Ο νόμος επιτρέπει την διακοπή της υδροδότησης, αν υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί.

Είναι στην διακριτική ευχέρεια των πολιτειακών αρχών να κάνουν τα στραβά μάτια ή να επιδοτήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες -και υπό την πίεση της πανδημίας- κάποιοι δήμοι, όπως π.χ το Κλίβελαντ, αποφάσισαν την επανασύνδεση πολλών νοικοκυριών στο δίκτυο, αφού οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία ήταν πραγματικά πολύ μεγάλοι.

Ναι, στην “δημοκρατικότερη” και πλουσιότερη καπιταλιστική χώρα του πλανήτη πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται το βασικό αγαθό της πρόσβασης σε πόσιμο νερό επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν!

Όπως φάνηκε και στο ρεπορτάζ του Guardian, υπάρχουν άνθρωποι που “ζουν” χωρίς νερό στο σπίτι τους από το 2013!

Τα ποσοστά, βέβαια, των μαύρων και λοιπών μειονοτικών στους “άθλιους” του 21ου αιώνα είναι δυσανάλογα μεγάλα.

Η θέση τους, βέβαια, ίσως να ήταν λίγο καλύτερη τα προηγούμενα χρόνια, αφού είχαν -υποθέτω- την ικανοποίηση ότι ο πρόεδρος της πατρίδας τους ήταν κι αυτός μαύρος.

Αυτά, για να καταλάβουμε ότι πίσω από τις αντιδράσεις μετά από την δολοφονία ενός ανθρώπου από την αστυνομία χάσκει η καπιταλιστική άβυσσος που καταπίνει καθημερινά δικαιώματα, αξιοπρέπειες και ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έχοντας δεχτεί τους τελευταίους μήνες αρκετές βολιδοσκοπήσεις απο agencies σχετικά με δουλειές στις ΗΠΑ, μπήκα στην διαδικασία να κοιτάξω τον λαβύρινθο που λέγεται “άδεια εργασίας και παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες” μέσα στον οποίο μπορεί εύκολα να χαθεί ένας νεο-μετανάστης, μέχρι να τον κατασπαράξει στο τέλος ο αμερικανικός Μινώταυρος.

Η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να είσαι αρκετά νέος, ριψοκίνδυνος, με εξαιρετικά προσόντα και qualifications, και φυσικά χωρίς οικογενειακά βάρη, προκειμένου να πάρεις την απόφαση να κυνηγήσεις το “όνειρό” σου στην πάλαι ποτέ γη της Επαγγελίας.

Ακόμα κι έτσι, όμως, μπορεί να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Διάβαζα σήμερα, για παράδειγμα, ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση απέλαση όλων των ξένων φοιτητών που μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο που φοιτούν online!

Το αν έχουν ήδη μια ζωή εκεί -σπίτια, φίλους, σχέσεις, κλπ- δεν μετράει καθόλου για τις αρχές.

Το μόνο που έχει σημασία και δικαιολογεί την απόφασή τους είναι το γεγονός πως τα μαθήματα παρέχονται διαδικτυακά, οπότε δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία των φοιτητών στα αμφιθέατρα.

Η παράλογη αυτή απόφαση των αμερικανικών αρχών βασίζεται στον …κορονοϊό!

Βέβαια, μια πολύ γρήγορη ματιά στις αποφάσεις αρκετών Πολιτειών για το εσπευσμένο και χωρίς σχέδιο re-opening της οικονομίας -και φυσικά στην συμπεριφορά των ανεκδιήγητου παρανοϊκού προέδρου τους- δείχνει ότι ο κορονοϊός χρησιμοποιείται μόνο ως πρόφαση.

Ίσως, τελικά, στο στόχαστρο να βρίσκονται οι χιλιάδες Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ.

Ίσως πάλι να μην υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση, αλλά να είναι μια ακόμα εκδήλωση αλαζονείας της χειρότερης καμουφλαρισμένης απολυταρχίας που έχει γνωρίσει ο πλανήτης.

Βέβαια, πολλοί Αμερικανοί -στην συντριπτική τους πλειοψηφία λευκοί και φτωχοί- θα νιώσουν περηφάνια για την σκληρή στάση που υιοθέτησε η κυβέρνηση τους.

Κάποιοι άλλοι πάλι, στην Ευρώπη, θα κοιτούν με θαυμασμό την αποφασιστική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ και θα την …λιγουρεύονται.

Η ουσία, όμως, είναι ότι μας διαφεύγει ένα γεγονός που συμβαίνει πολλά χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας με τον κορονοϊό.

Πρόκειται για έναν άλλο ιό που κατασκευάστηκε σίγουρα σε εργαστήρια και οδήγησε σταδιακά στην κρετινοποίηση των δυτικών -και όχι μόνο- κοινωνιών.

Πρόκειται για τον κορόιδο-ιό, για τον οποίο ούτε φάρμακο θα αναπτυχθεί ποτέ, ούτε εμβόλιο θα βρεθεί, ούτε ανοσία της αγέλης πρόκειται να επιτευχθεί.

Το σπουδαιότερο είναι ότι ο ιός της αποβλάκωσης διαδίδεται μέσα από τα ελεγχόμενα από το κράτος και τους ολιγάρχες κανάλια ενημέρωσης: τηλεόραση, τύπος, social media.

Αν δεν σπάσει με κάποιον τρόπο αυτός ο φαύλος κύκλος, διέξοδος δεν υπάρχει.

Για να είμαι ειλικρινής, καμία εναλλακτική δεν μοιάζει να λειτουργεί αποτελεσματικά στις παρούσες συνθήκες.

Η δημιουργία εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης κολλάει στις συνειδήσεις των ανθρώπων και στην δυνατότητα του συστήματος -π.χ. οι νέοι νόμοι που διέπουν την λειτουργία των servers- να ελέγχει και να υψώνει εμπόδια σε ότι το ενοχλεί.

Από την άλλη, η άρνηση χρησιμοποίησης των νέων μέσων, εκτός από εξ ορισμού οπισθοδρομική, είναι αυτοκτονική.

Δεν ξέρω. Κάπου θα υπάρχει η χρυσή τομή και μένει να την ανακαλύψουμε.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Μια ερώτηση σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορονοϊό στα σύνορα. Πόσο συχνά γίνονται έλεγχοι; Οι Έλληνες ταξιδιώτες -π.χ μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που επισκέπτονται την χώρα καταγωγής τους, νέο-μετανάστες, κλπ.- ελέγχονται; Ή μήπως προστατεύονται -κι αυτοί- από τα υπερ-γαμάτα γονίδια;

(Φίλε Ηλία, τουρισμός με άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων δεν γίνεται. Όσο περνούν οι μέρες, σκέφτομαι όλο και πιο έντονα πως μάλλον η καλύτερη λύση θα ήταν να μην ανοίξει η Ελλάδα για τους τουρίστες φέτος. Ελπίζω και εύχομαι -δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο- να μην στραβώσουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Ηλία, το ζω κάθε μέρα εδώ στο νησί, και διαπιστώνω πως οι τουρίστες δεν προσέχουν. Ακόμα και οι Γερμανοί. Μπορώ να σου πω πως οι Έλληνες είναι πιο προσεκτικοί. Βλέπεις τους Γερμανούς και τους Γάλλους τουρίστες να “ορμάνε” στους υπαλλήλους ξενοδοχείων και εστιατορίων και να μην κρατάνε καμία απόσταση. Καταλαβαίνω πως δεν ταιριάζει η ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά αλλά αυτό μας έλαχε, τι να κάνουμε; Ηλία, πουθενά δεν θέλεις να αρρωστήσεις από κάποιον ιό, όχι μόνο σε διακοπές στην Ελλάδα. Αλλά η προτεραιότητα ενός κράτους είναι να προφυλάξει τους πολίτες του. Πρώτα τους πολίτες του. Γι’ αυτό υπάρχουν -θεωρητικά- τα κράτη. Και ενώ ξέρουμε πως ο ιός διαδόθηκε με τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο, τα κράτη άνοιξαν τις πτήσεις για όλους. Ε, τι να πεις; Όσο για το νερό, μου αρέσει που εγώ ονειρεύομαι Βασικό Εισόδημα. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό. Ευκαιρία να το διορθώσουμε κι αυτό. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους έχω γράψει εκατοντάδες φορές. Όποιος περιμένει ενημέρωση από τους υπαλλήλους των Μαρινάκηδων, είναι ηλίθιος. Ε, οι ηλίθιοι είναι πολλοί. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.