O Boris Johnson αποφάσισε να αδυνατίσει τους Βρετανούς

Πιτσιρίκο, τελικά είναι αλήθεια ότι όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η ώρα, αφού μετά το Σάββατο πήγα στο Θυμάρι για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και την Κυριακή.

Για μία βουτιά με το κεφάλι από τη βραχώδη την ακτή.

Με έβγαλαν και φωτογραφία, ενώ πέφτω με το απαράμιλλο στυλ μου από τα άσπρα βράχια.

Πάλι καλά γιατί οι υποβρύχιες λήψεις δεν έλεγαν και πολλά.

Μία τσιπούρα δεν την έβγαλα καλά, τα πλάνα με τα σαργουδάκια, τους κακαρέλους, τους κέφαλους, τους σπάρους, τις σάλπες και τα λευκοκοκάλια ήταν μακρινά, κι έμειναν οι καλόγριες να με βγάλουν ασπροπρόσωπο ξανά.

Χειμώνα-καλοκαίρι οι chromis – chromis, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, κολυμπούν σε μεγάλα κοπάδια στα κρυστάλλινα νερά.

Και θα σου χαρίσουν μερικές φωτό ακόμα και στην πιο σύντομη βουτιά.

Χάρη στο σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα τους (στο στάδιο του γόνου είναι μπλε ελεκτρίκ) κάνουν και ωραίο κοντράστ με το απέραντο γαλάζιο.

Είναι τόσες πολλές, μάλλον επειδή δεν τρώγονται κι έτσι δεν τις ψαρεύουν.

Αλλά την Κυριακή ακόμα και οι καλόγριες έμοιαζαν λίγες αριθμητικά μπροστά στις χιλιάδες λουόμενων που κατέκλυσαν τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Σε όλη την ακτογραμμή του Σαρωνικού, ο κόσμος πρέπει να ξεπερνούσε το εκατομμύριο.

Θα έρθει και για εμάς μια Κυριακή, που λέει και το τραγούδι.

Δευτέρα, όμως, και πάλι και ο Boris Johnson αποφάσισε να βάλει όλους τους Βρετανούς σε δίαιτα, ανακοινώνοντας μία σειρά μέτρων που θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, όπως αναφέρει το Skynews.

Θα απαγορευτούν οι προσφορές -του τύπου “στα δύο το ένα δώρο”- ανθυγιεινών προϊόντων, καθώς η κυβέρνηση θέλει να κόψει την όρεξη για σνακ.

Επίσης, θα απαγορεύεται να τοποθετούνται στις εισόδους των σουπερμάρκετ γλυκίσματα και θα ενθαρρύνονται οι διευθυντές τους να κάνουν εκπτώσεις σε φρούτα και λαχανικά.

Θα σταματήσει η προβολή διαφημίσεων “junk food” πριν τις 9μ.μ., ώστε να μην τις βλέπουν τα παιδιά.

Ανάλογη κίνηση θα γίνει και στο ίντερνετ, ενώ εξετάζεται ακόμα και η απαγόρευση διαφημίσεων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Θα θεσπιστεί επίσης νόμος που θα υποχρεώνει τα εστιατόρια και τα “takeaways” με πάνω από 250 υπαλλήλους να αναγράφουν στους καταλόγους με τα φαγητά τις θερμίδες και μέχρι το τέλος του έτους θα αποφασιστεί, αν θα γίνει το ίδιο και με το αλκοόλ.

Θα επεκταθούν, επίσης, οι δράσεις διαχείρισης βάρους του NHS μέσω περισσότερων εφαρμογών στα κινητά και με στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής και της κατάστασης της υγείας συνολικά.

Βελτιώσεις θα γίνουν και στο πρόγραμμα πρόληψης διαβήτη του NHS.

Οι γιατροί θα ενθαρρύνονται να συνταγογραφούν τη σωματική άσκηση και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, έτσι ώστε οι ασθενείς τους να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση και μάλιστα στις φτωχότερες περιοχές θα δίνονται δωρεάν ποδήλατα στους πολίτες για να αθλούνται.

Θα αξιολογείται, επίσης, από ειδική επιτροπή η αποτελεσματικότητα του συστήματος με τις ετικέτες οι οποίες αναγράφουν τα λιπαρά σε συσκευασίες φαγητού και θα συγκρίνεται με ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό.

Για το ίδιο θέμα, το Reuters γράφει ότι πάνω από το 60% των Βρετανών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι -και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη πλην της Μάλτας- αλλά και ότι ο Boris Johnson αποφάσισε και κατάφερε να αδυνατίσει μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορωνοϊό και τη νοσηλεία του στην εντατική.

Ανεξάρτητα, πάντως, από όλα αυτά, έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και ο αριθμός των ιών που πέρασαν από τα ζώα στους ανθρώπους και εξαιτίας της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος, αλλά και της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών.

Απαράδεκτοι και ανθυγιεινοί τόσο για τα άτυχα ζώα, όσο και για τους ανθρώπους είναι και οι σύγχρονοι τρόποι εκτροφής.

Ειδικά τα κοτοπουλάκια, που τα στοιβάζουν σε απίστευτους αριθμούς το ένα δίπλα στο άλλο, με μία λάμπα να πέφτει πάνω τους για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να σφαγιαστούν πρόωρα.

Εξαιτίας αυτής της “ανάπτυξής” τους, τα πόδια τους σπάνε πιο εύκολα και από κλαδάκια.

Μιας και ο λόγος, όμως, για “ανάπτυξη”, η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 από ό,τι στο πρώτο, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabbio Panetta.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Panetta δήλωσε στη La Repubblica ότι ” ο κίνδυνος από την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει περάσει και είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη μας”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ακόμα και η βελτίωση στη βιομηχανική παραγωγή και το λιανεμπόριο δεν είναι αρκετή, ενώ αποκάλυψε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξαιτίας της πανδημίας πάει καλά και θα συνεχιστεί, καθώς “δεν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι για να αλλάξουμε τις αποφάσεις και τις δράσεις μας”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλή μεσογειακή διατροφή και άσκηση -έστω, γρήγορο περπάτημα- είναι ο καλύτερος γιατρός. Βέβαια, η καραντίνα δεν βοηθάει στο να μην είσαι υπέρβαρος, αφού εγώ, τον πρώτο μήνα, από το άγχος και τη στενοχώρια, σαβούρωνα ό,τι έβρισκα μπροστά μου. Αν δεν περπατούσα με λύσσα, θα είχα πάρει καμιά δεκαριά κιλά. Θέλουμε πεζόδρομους και πάρκα, για να περπατάμε και να τρέχουμε. Και θάλασσες, για να κάνουμε σμιλεμένα κορμιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.