Ένας στους οκτώ Αυστραλούς το έριξε στο ποτό στην καραντίνα

Πιτσιρίκο, ένας στους οκτώ Αυστραλούς πίνει αλκοόλ σε καθημερινή βάση από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 1.000 ατόμων και τη δημοσιεύει ο Guardian.

Ένας στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσε ότι καταναλώνει πάνω από δέκα ποτά τη βδομάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να νοσήσει από παθήσεις που συνδέονται με το αλκοόλ, αλλά ακόμα και από καρκίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Terry Bowles από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να έχουν νέες συνήθειες από την έναρξη της πανδημίας.

Μάλιστα, σχεδόν ένας στους πέντε Αυστραλούς δηλώνει τώρα ότι θα ήθελε να πίνει λιγότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με τους μισούς εξ αυτών να ελπίζουν ότι θα κόψουν το ποτό στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μία καμπάνια για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούμε να υιοθετήσουμε κακές συνήθειες.

Η καμπάνια ενθαρρύνει τον κόσμο να παραδεχτεί το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει, ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζονται 66 μέρες κατά μέσο όρο για να υιοθετήσουμε μία νέα συνήθεια, περίπου όσες έμειναν οι Αυστραλοί σε καραντίνα.

Ακόμα και μία μικρή αύξηση στην ποσότητα του αλκοόλ που πίνουμε, μπορεί να μας δυσκολέψει να κόψουμε το ποτό στη συνέχεια.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά Erin Lalor υποστήριξε ότι “οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους, ειδικά για όσους έχασαν τη δουλειά τους, τις κοινωνικές επαφές τους και τους αγαπημένους τους και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό απέναντι σε μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο”.

“Όσο περισσότερο αφηνόμαστε σε μία συνήθεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεφύγουμε μετά από αυτήν” εξήγησε η ίδια, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να μην διστάζει να αναζητά στήριξη.

Σε πολλές χώρες, αντί για καραντίνα, είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αλλά υπάρχουν διαφορές στην επιβολή του μέτρου.

Για παράδειγμα, στο Παρίσι εξαιρούνται από το μέτρο όσοι είναι ηλικίας κάτω των 11 ετών, ενώ η υποχρέωση αφορά κυρίως τις τουριστικές ζώνες, τις υπαίθριες αγορές και τους πολύ εμπορικούς δρόμους.

Ο στόχος είναι να φορούν οι πολίτες τη μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις.

Το μέτρο θα έχει επίσης -σε πρώτη φάση- παιδαγωγικό χαρακτήρα, διάρκεια ισχύος ενός μήνα και θα γίνονται συστάσεις στους παραβάτες, ενώ πρόστιμο 135 ευρώ θα πληρώνουν μετά από 15 μέρες εφαρμογής του.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που το πρόστιμο έχει αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα, είναι 150 ευρώ, αν και έχουμε τους μισούς (και βγάλε) μισθούς από τη Γαλλία και δεν υπάρχει και περίοδος χάριτος.

Μάλιστα, κάποιοι φωστήρες ειδικοί προτείνουν να διπλασιαστεί στα 300 ευρώ για να βγαίνει στρογγυλά και μισός μισθός.

Αγνοώντας ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι και δεν πληρώνονται από το κράτος βρέξει, χιονίσει, ούτε επιδοτούνται από φαρμακευτικές.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας αφορά 44 γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου παρεμπιπτόντως το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 2,4%, έναντι 1,6% που είναι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα.

Toυς ειδικούς ανησυχούν, κυρίως, οι μεγάλες συναθροίσεις ακόμα και 10 χιλιάδων ανθρώπων που είναι ασυμπτωματικοί ή περνούν ήπια τη νόσο Covid 19 και πηγαίνουν σε ρέιβ πάρτι σε αγροκτήματα στη Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο και την Ολλανδία, τη στιγμή που απαγορεύονται ακόμα και διαδηλώσεις με τη συμμετοχή άνω των 5 χιλιάδων ατόμων.

Νέοι ηλικίας 20 ως 30 ετών και ως επί το πλείστον στο Παρίσι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, κι ενώ την Παρασκευή 7/8 έγινε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκαν 2.288, ενώ όλη τη βδομάδα 9.330.

Το επιστημονικό συμβούλιο ανησυχεί για ένα δεύτερο κύμα και η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στις αποβάθρες του Σηκουάνα, στις υπαίθριες αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων και τρένων.

Για μεγάλο διάστημα χαρακτηρίστηκε “άχρηστη” από τις αρχές, αλλά πλέον η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους από τις 20 Ιουλίου και σε εξωτερικούς χώρους αρκετών πόλεων, όπως η Λιλ, η Ρεν, η Νίκαια, η Μασσαλία, η La Rochelle.

Tην ίδια στιγμή σε 30 με 40 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι άμεσες ζημίες στον γαλλικό τουρισμό από την υγειονομική κρίση.

Πολλά τουριστικά πρακτορεία ανέφεραν πτώση του κύκλου εργασιών τους 20-25%, με τους Γάλλους πολίτες να προσπαθούν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους την κατάσταση, καθώς εφτά στους δέκα επέλεξαν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.

Συνήθως η Γαλλία υποδέχεται 17 εκ. ξένους τουρίστες κάθε καλοκαίρι, ενώ 9 εκ. Γάλλοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Κάτι που δεν συνέβη φέτος, ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών η κατάσταση ήταν ενθαρρυντική τον Ιούλιο και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη τον Αύγουστο.

Παραμένει, ωστόσο, εύθραυστη, αφού αρκεί ο εντοπισμός μίας εστίας κορωνοϊού για να οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων.

Καμία ακύρωση δεν πρέπει να έχει γίνει, πάντως, στον Κόρφο Κορινθίας που πήγαμε τη Δευτέρα για βουτιά.

Και φωτογραφίσαμε πολυάριθμα κοπάδια με γόπες και καλόγριες στα βαθιά, αφού μετά τα πρώτα 20-25 μέτρα από την ακρογιαλιά δεν φαίνεται ο βυθός.

Διακρίνεται, όμως, πεντακάθαρα ένας αέρινος γλάρος και ένας πλουμιστός αχινός.

Το συγκεκριμένο είδος έχει μωβ κέλυφος, αλλά είναι πολύ όμορφος και με τα αγκάθια του, ζωντανός.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στην διάρκεια της καραντίνας, πολλοί άνθρωποι το έριξαν στο ποτό, στα ναρκωτικά και στα ψυχοφάρμακα. Αυτό έγινε και στην Αττική, όπως μάθαμε από την ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλλειας. Μπορώ να καταλάβω την πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι, όταν τους περιορίζεις και παράλληλα αγωνιούν για την επιβίωσή τους. Αυτή είναι μια εποχή που πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και ανοχή. Όσο για τα μέτρα, αν σε μερικούς μήνες οι πολίτες βγουν στους δρόμους και αρχίσουν να τα σπάνε -γιατί πολλοί δεν θα μπορούν να επιβιώσουν- κανείς δεν θα νοιάζεται για μέτρα και πρόστιμα. Ας απολαύσουμε αυτό το καλοκαίρι γιατί μπορεί να αποδειχτεί καλύτερο από όσο νομίζουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.