Γιατί η Κίνα δεν έχει πλέον κρούσματα και θύματα κορωνοϊού
Τον στρατό αποφάσισε να κινητοποιήσει η ισπανική κυβέρνηση, Πιτσιρίκο, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, όπως γράφει η Liberation, και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης της επιδημίας παγκοσμίως.
Συνολικά, θα επιστρατευτούν 2.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν στην ιχνηλάτηση επαφών, επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό είναι ο βασικός λόγος για την αναζωπύρωση της επιδημίας.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά ο Pedro Sanchez υποστήριξε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάλογη εκείνης που βίωσε η Ισπανία στα μέσα Μαρτίου.
“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να πάρει η πανδημία ξανά τον έλεγχο της ζωής μας” ξεκαθάρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την British Medical Journal είναι παρωχημένος ο κανόνας της απόστασης των δύο μέτρων, καθώς τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον κορωνοϊό μπορεί να ταξιδέψουν ακόμα και οκτώ μέτρα, όταν κάποιος βήχει, φωνάζει, ή φτερνίζεται, όπως αναφέρει το Skynews.
H έρευνα υποστηρίζει, λοιπόν, ότι σε μέρη υψηλού κινδύνου όπως τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά οι αποστάσεις θα πρέπει να πάνε στα οκτώ μέτρα.
Αντίθετα, σε άλλα μέρη χαμηλότερου κινδύνου οι κανόνες κοινωνικής απόστασης μπορεί να χαλαρώσουν και να επανέλθει έτσι η ομαλότητα σε κάποιους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Η αναπνοή, το τραγούδι, ο βήχας και το φτέρνισμα δημιουργούν νέφη εκπνεόμενου αέρα, που περιέχουν σταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν σε μία απόσταση 7-8 μέτρων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ωστόσο, το πόσο μακριά θα φτάσουν αυτά τα σταγονίδια που περιέχουν τον κορωνοϊό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως αν ο φορέας του ιού βρίσκεται σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, αν φοράει μάσκα και αν υπάρχει καλός εξαερισμός.
Παίζουν επίσης ρόλο το ιικό φορτίο του φορέα και για πόση ώρα είναι εκτεθειμένο ένα άλλο άτομο δίπλα του, αλλά και πόσο ευαίσθητο στην Covid 19 είναι.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κοινωνική απόσταση είναι ένα μόνο κομμάτι μίας γενικότερης ιατρικής προσέγγισης για τον περιορισμό της πανδημίας, που περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό επιφανειών, τον προστατευτικό εξοπλισμό και τις μάσκες.
Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ το 70% των ερευνών που έχουν γίνει με αφορμή τον κορωνοϊό δεν πρέπει αν εκλαμβάνονται ως κανόνας, διότι αφορούν εξαιρέσεις του.
Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί, εξάλλου, και η Κίνα, όπου δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από κορωνοϊό εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ δεν υπάρχει και εγχώρια μετάδοση τις τελευταίες 12 μέρες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα μειώθηκαν σε μονοψήφια, καθώς ανακοινώθηκαν μόλις οκτώ στις 26 Αυγούστου και εννέα στις 27/8, αλλά και 19 και 16 ασυμπτωματικοί φορείς αντίστοιχα.
To Reuters επισημαίνει ότι η Κίνα διαχωρίζει τους ασυμπτωματικούς φορείς από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και καλά κάνει κατά τη γνώμη μου.
Σωστά τους αναφέρει, αφού αποτελούν κι αυτοί πηγή μετάδοσης, αλλά και ορθά δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφού δεν νοσούν.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπολογιστεί με μελέτη σε βάθος χρόνου (διότι υπάρχουν και οι προ – συμπτωματικοί φορείς) πόσοι τελικά αρρωσταίνουν από αυτούς που κολλάνε τον ιό.
Τον Sars Cov 2 που στην Κίνα έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Ούτε αυτό είναι, όμως, ανεξήγητο, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο τρόπος εξάπλωσης του συγκεκριμένου κορωνοϊού, που δεν είναι ομοιόμορφος, αλλά σε συστάδες.
Μία περιοχή μπορεί να έχει, δηλαδή, πολλά κρούσματα και μία άλλη ελάχιστα ή και κανένα.
Αν ξεριζωθούν, λοιπόν, αυτές οι συστάδες, δεν μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός και μάλλον κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στην Κίνα.
Μετά το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας στη Wuhan, που τους πήρε δύο μήνες να το ελέγξουν, οι Κινέζοι ξερίζωσαν αποτελεσματικά τις συστάδες του κορωνοϊού που επανεμφανίστηκαν και για αυτό δεν έχουν διασπορά έκτοτε.
Παρεμπιπτόντως, σε συστάδες αναπτύσσονται και οι ποσειδωνίες στον βυθό.
Είναι ξεχωριστοί – μικροί θάμνοι, δηλαδή, και όχι ένα ενιαίο λιβάδι, όπως ίσως να νομίζει κάποιος βλέποντας με τη μάσκα.
Απλά όταν οι θάμνοι της ποσειδωνίας φυτρώνουν ο ένας δίπλα στον άλλον, δίνουν την εντύπωση μίας μεγάλης κατάφυτης έκτασης στον πυθμένα.
Είναι πολλά ξεχωριστά φυτά μαζί, όμως, ενώ ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πάντα ξέφωτα με άμμο και βράχια, χαρίζοντας μία σπάνια εναλλαγή εικόνων στον βυθό και φυσικά ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Παρεμπιπτόντως, στις φωτογραφίες με τις ζαργάνες γίνεται αντιληπτό αυτό.
Δηλαδή, ότι οι ποσειδωνίες φυτρώνουν σε συστάδες, ενώ παρέχουν προστασία στα περισσότερα είδη ψαριών και παράγουν οξυγόνο.
Σύμφωνα με όσα είδα, μάλιστα, σε ένα ντοκιμαντέρ οι ποσειδωνίες, που φύονται αποκλειστικά στη Μεσόγειο, παράγουν ίση ποσότητα οξυγόνου με τα δάση στον Αμαζόνιο.
Η ποσειδωνία της Αναβύσσου είναι, μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν.
Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη από όλες είναι η ποσειδωνία στη Μαγιόρκα με έκταση 100 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, και σχηματίστηκε με την πάροδο των αιώνων και τον έναν θάμνο να φυτρώνει δίπλα στον άλλον.
Οι ποσειδωνίες δεν απαντώνται ποτέ σε βάθη μεγαλύτερα των 20 μέτρων, ίσως επειδή είναι φυτά και θέλουν το φως του ήλιου για τη φωτοσύνθεση.
Αλλά μπορεί κι επειδή πριν εκατομμύρια χρόνια φύτρωναν στην ακρογιαλιά δίπλα στο κύμα, να έχει μείνει στη μνήμη τους κάτι από το στεριανό τους παρελθόν.
Βαγγέλης Σπανός
Υ.Γ. Κι επειδή οι ειδήσεις κρύβονται πάντα στις λεπτομέρειες, “αποσωληνώθηκε 15χρονος μετανάστης, θύμα τροχαίου, που είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, αλλά ο λόγος που είχε διασωληνωθεί ήταν οι σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί” διάβασα σε διάφορα σάιτ. Ο ΕΟΔΥ είχε στη λίστα των διασωληνωμένων με κορωνοϊό (άνδρες 0-17 ετών) το συγκεκριμένο παιδί και το αφαίρεσε χθες, που λοιμωξιολόγος δήλωσε για το θέμα ότι “υπάρχουν και θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του κορωνοϊού”. Υπάρχουν και κωμικοτραγικές ειδήσεις να προσθέσω. Όπως ότι ιδιοκτήτης καφέ, που έπεσε θύμα ληστείας, έφαγε και πρόστιμο για τον κορωνοϊό, επειδή το μαγαζί του ήταν ανοιχτό μετά το πέρας του ωραρίου, όταν έφτασε η αστυνομία, που κλήθηκε για το περιστατικό. Αλλά εδώ έβαλαν πρόστιμο σε ιδιοκτήτη τυροπιτάδικου, παρά το γεγονός ότι το είχε κλείσει, επειδή έτρωγαν στο πεζοδρόμιο έξω από αυτό λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
(Αγαπητέ φίλε, εμείς πρέπει να στοχοπροσηλωθούμε στα μπάνια και στις παραλίες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.