Για κάθε τρεις θανάτους από κορωνοϊό σημειώθηκαν άλλοι δύο εξαιτίας του lockdown

Πιτσιρίκο, για κάθε τρεις θανάτους από Covid 19, το lockdown μπορεί να προκάλεσε έμμεσα άλλους δύο και συνολικά 16 χιλιάδες σε δύο μήνες στη Βρετανία, όπως αναφέρει το Skynews.

Αυτό υποστηρίζουν κυβερνητικοί αναλυτές και ίσως εξηγεί και γιατί ο πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε πρόσφατα ότι ένα νέο lockdown θα είναι η έσχατη λύση.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής και άλλους αναλυτές από κυβερνητικά τμήματα υπήρξαν 38.500 επιπλέον θάνατοι μεταξύ Μαρτίου και Πρωτομαγιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

Το 41%, όμως, εξ αυτών οφείλονται στο ότι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, και όχι στον ιό.

Από τις 16 χιλιάδες θανάτων, οι 6.000 ήταν συνέπεια της μείωσης των εισαγωγών στα επείγοντα.

Κάτι που μπορεί να συνέβη και εξαιτίας της απροθυμίας να πάνε στα νοσοκομεία ή και αλλαγών στα πρωτόκολλα για τις εισαγωγές.

Οι υπόλοιποι 10 χιλιάδες θάνατοι σημειώθηκαν σε δομές φροντίδας, όπου κατέφυγαν ασθενείς τους οποίους δεν κράτησαν στα νοσοκομεία ή επειδή και οι ίδιοι δεν ήθελαν να πάνε σε αυτά.

Αν και τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν επίσης ότι μπορεί να σώθηκαν 2.500 ζωές χάρη στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής κατά την καραντίνα, τα μοντέλα δείχνουν ότι ίσως να σημειωθούν 26 χιλιάδες επιπλέον θάνατοι ως τον Μάρτιο του 2021, εξαιτίας των περιορισμών στην ιατρική περίθαλψη.

Και 81.500 περισσότεροι θάνατοι που δεν θα συνδέονται με τον κορωνοϊό μπορεί να προκύψουν τα επόμενα 50 χρόνια, αν συνεχίσει να υπάρχει αυτή η μεγάλη αναμονή για την περίθαλψη ασθενειών, που δεν θεωρείται επείγουσα.

Οι επιπλέον θάνατοι μπορεί να αυξηθούν και από τις στερήσεις, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Λαβράκι έβγαλε η συγκεκριμένη έρευνα. Σαν αυτό το μικροσκοπικό που δεν φαινόταν καλά, καλά όταν το έβγαλα φωτό.

Στο στάδιο του γόνου είναι ακόμα το συγκεκριμένο λαβράκι και μεγαλώνοντας θα του φύγουν οι βούλες που έχει στο σώμα.

Θα μείνει μόνο αυτή η μαύρη σκιά στα βράγχια, που έχει και η τσιπούρα.

Σαργοί, κακαρέλοι και μελανούρια έχουν μαύρους δακτύλιους, οι ούγαινες και δακτύλιο και ρίγες, ενώ οι καλόγριες είναι μαύρες ολόκληρες.

Μιας και ο λόγος για θάλασσα, η Γαλλία στέλνει ειδικές ομάδες και εξοπλισμό για να βοηθήσει τον Μαυρίκιο να διαχειριστεί μία πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε όταν ένα φορτηγό πλοίο προσάραξε πάνω σε ύφαλο πριν από δύο εβδομάδες και απειλεί το νησί με οικολογική καταστροφή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ατύχημα συνέβη στις 25 Ιουλίου και την Πέμπτη 8 Αυγούστου ο Μαυρίκιος ανακοίνωσε ότι υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το πλοίο.

Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Pravind Kumar Jugnauth κήρυξε, μάλιστα, κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης και ζήτησε διεθνή βοήθεια.

Ο Emmanuel Macron ανταποκρίθηκε, λέγοντας ότι η Γαλλία θα στείλει βοήθεια από το γειτονικό νησί της Ρεουνιόν, το οποίο είναι γαλλική κτήση.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος από τη Ρεουνιόν που θα μεταφέρει εξοπλισμό ελέγχου της ρύπανσης θα κάνει δύο πτήσεις στο σημείο που εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα, ενώ σκάφος με αντλίες και απορροφητικά θα πλεύσει επίσης στο σημείο.

“Όταν η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κίνδυνο, υπάρχει άμεση ανάγκη να δράσουμε και μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς” ήταν το μήνυμα του Macron.

H Greenpeace ανέφερε ότι η διαρροή πετρελαίου στις παρακείμενες λιμνοθάλασσες απειλεί πάρα πολλά είδη σε μία από τις χειρότερες οικολογικές κρίσεις στην ιστορία του μικρού νησιού του Ινδικού Ωκεανού.

Πετρέλαιο έχει ξεβραστεί ακόμα και στη στεριά, ενώ αρχίζει να μαυρίζει τα τυρκουάζ νερά.

Ο Μαυρίκιος είναι διάσημος για τις παραλίες του με τον τουρισμό να συνεισφέρει πέρσι 1,59 δισ. δολ. στην οικονομία του.

Αυτό το ρεπορτάζ μου θύμισε την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό το 2017, που μοιάζει τόσο μακρινό πια.

Τουλάχιστον, ούτε τα ψάρια πέθαναν, ούτε κάναμε χρόνια για να ξαναμπούμε στη θάλασσα, όπως έλεγαν τα ΜΜΕ τότε.

Για την ακρίβεια ο βόρειος Σαρωνικός καθάρισε σε δύο μήνες, ενώ ο νότιος δεν επηρεάστηκε ποτέ.

Η πετρελαιοκηλίδα ήταν παιδική χαρά σε σύγκριση με όσα ζήσαμε μετά.

Καλά, εδώ βρέχει πέντε μέρες σερί Αύγουστο μήνα. Και δεν πρόκειται για καλοκαιρινές μπόρες, όπως λένε κάποιοι που παριστάνουν τους μετεωρολόγους, αλλά για χειμερινού τύπου σύστημα κακοκαιρίας.

Ακόμα δεν έχει βγει ο ήλιος την Κυριακή και η ψύχρα συνεχίζεται από το Σάββατο το βραδάκι σερί.

Είναι που τα καλοκαίρια θα απειλούμασταν από τους καύσωνες και τις ξηρασίες.

Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Κι από Αύγουστο, χειμώνα που λένε. Δυστυχώς ισχύει και μεταφορικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τώρα όλες οι κυβερνήσεις θα βρουν πολλές δικαιολογίες για να μην κάνουν ξανά lockdown, και βέβαια θα λένε πως είναι για το καλό των πολιτών. Φυσικά, ο μόνος λόγος είναι η οικονομία. Πάντως, είναι προφανές πως ένα lockdown έχει πολλές άσχημες συνέπειες για μια κοινωνία και πως θα πρέπει να τα λάβει κάποιος όλα αυτά υπόψη του, πριν αποφασίσει να κάνει lockdown. Τελικά, όλοι κάνουν αυτό που έκανε η Σουηδία από την αρχή. Η ψυχραιμία -που επέδειξε η σουηδική κυβέρνηση- είναι πάντα καλός σύμβουλος. Αντιθέτως, η υστερία έχει πάντα άσχημα αποτελέσματα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.