Η ανατολική Κρήτη γεμίζει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά

Πιτσιρίκο, στην ανατολική Κρήτη υπάρχει θυμός για τα νέα πρότζεκτ ανανεώσιμης ενέργειας, γράφει η Le Monde.

O δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης υποστηρίζει ότι “με τις 180 ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη εγκατασταθεί, η περιοχή μας – 630 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 8% της έκτασης του νησιού – παρέχει το 52% της αιολικής ενέργειας για όλη την Κρήτη”.

Αλλά και η ηλιακή ενέργεια δεν πάει πίσω με 117 φωτοβολταϊκά πάρκα να είναι διάσπαρτα εκεί.

Και με ένα θερμοδυναμικό εργοστάσιο ισχύος 50 μεγαβάτ (MW), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιούνιο στον Αθερινόλακκο με κινέζικα κεφάλαια, ο δήμαρχος θεωρεί ότι η περιοχή έχει συνεισφέρει αρκετά στην πράσινη ενέργεια.

Ωστόσο, στην Αθήνα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξακολούθησε να χορηγεί τα τελευταία χρόνια πολλές άδειες στην επικράτεια αυτού του δήμου, παρά το γεγονός ότι σχεδόν στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί «γεωπάρκο» από την Unesco για τα αξιοσημείωτα γεωλογικά χαρακτηριστικά του.

Τέσσερις τοποθεσίες του προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτουν.

Μία από αυτές τις άδειες, που δόθηκε στην ελληνική εταιρία Terna έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια από το 2016.

Το πρότζεκτ προβλέπει την εγκατάσταση 26 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών -θα είναι οι πρώτες στην περιοχή- ύψους 140 μέτρων, κοντά σε ορεινά χωριουδάκια.

Η περίπτωση ενός εξ αυτών έχει γίνει εμβληματική.

Συγκεκριμένα, στον Σιτάνο καμιά δεκαριά νοικοκυριά ζούσαν ήσυχα, ανάμεσα στα αμπέλια τους, στις αυλές τους και στους κήπους τους.

Μέχρι που μία μέρα το 2009 ένας Κρητικός τους πρόσφερε 600 ευρώ ανά εκτάριο για να αγοράσει κάποια από τα εδάφη τους, που ήταν σε αγρανάπαυση για να γίνουν εκτροφεία σαλιγκαριών, τα οποία τρώγονται πολύ στο νησί.

Η ελληνική οικονομική κρίση είχε αρχίσει και πολλοί κάτοικοι δέχτηκαν.

Ένα χρόνο αργότερα αυτή η γη μεταπωλήθηκε τέσσερις φορές ακριβότερα σε έναν επενδυτή της ηπειρωτικής χώρας που είχε άδεια εγκατάστασης ηλιακών πάνελ.

Σήμερα ο Σιτάνος ​​περιβάλλεται από 33 φωτοβολταϊκά πάρκα, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν τεράστια τηλεχειριζόμενα πάνελ για να ακολουθήσουν το μονοπάτι του ήλιου.

Συν τις ανεμογεννήτριες που περιστρέφονται πάνω από το χωριό και τους οκτώ γίγαντες που το πρότζεκτ της Terna θα προσθέσει στο οροπέδιο.

Μιας και ο λόγος, όμως, για επιχειρήσεις, οι γερμανικές εταιρίες θεωρούν ότι θα επιστρέψουν σε μία ομαλότητα σε 11 μήνες, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, που δημοσιεύει το Reuters.

Oι εταιρίες στον τομέα των υπηρεσιών θεωρούν ότι οι δραστηριότητες τους θα επανέλθουν σε επίπεδα προ κορωνοϊού σε 11,7 μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί σε 10,1 μήνες.

Να περάσουμε, όμως, στη γειτονική της Γερμανίας, Γαλλία, όπου η θυγατρική της Air France, η Hop! που κάνει πτήσεις εσωτερικού, θα απομακρύνει το 40% του προσωπικού της μέσω της εθελούσιας εξόδου, όπως αναφέρει η Liberation.

Η Hop! έχει αυτή τη στιγμή 2.421 εργαζόμενους και μέχρι το επόμενο έτος θέλει να τους μειώσει σε 1.403.

Δηλαδή, απειλούνται να καταργηθούν τουλάχιστον 1.018 θέσεις εργασίας πιλότων, αεροσυνοδών, μηχανικών και υπαλλήλων επί της υποδοχής των πελατών, μέσω προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Η Air France θα μειώσει, εξάλλου, τον στόλο της κατά 19 αεροπλάνα και θα μείνει με 32.

Θα κλείσουν επίσης ο ιστορικός χώρος Morlaix, ένα κέντρο συντήρησης στη Λιλ, ενώ θα καταργηθεί και η σύνδεση του αεροδρομίου Orly με το Μπορντώ. Θα πέσει πείνα, δηλαδή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βγήκαν και τα μερομήνια και δείχνουν βαρυχειμωνιά.

Οι μερομηνάδες βλέπουν τι καιρό κάνει τις 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου και βγάζουν έτσι εκτίμηση του καιρού για τους μήνες του έτους.

Η 1η Αυγούστου αντιστοιχεί στο υπόλοιπο του μήνα, η 2/8 στον Σεπτέμβριο και οι 5-8/8 που είχαμε τη φονική κακοκαιρία Θάλεια στους Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, τα μερομήνια ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης θα είναι ψυχροί και με πολλές χιονοπτώσεις, αλλά τα πρώτα σκιρτήματα της άνοιξης θα έρθουν τον Φλεβάρη, που κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.

Μοναδική παρηγοριά ότι κάποιοι υπολογίζουν τα μερομήνια από τις 14 ως τις 25 Αυγούστου, οπότε υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Προς το παρόν είμαστε, βέβαια, ακόμα στο καλοκαίρι και την Πέμπτη φωτογράφισα κι ένα ιστιοπλοϊκό.

Έκανα ξανά διάσημες και τις δύο γόπες που πάνε ζευγάρι στον βυθό.

Αλλά και τα μελανούρια και τις καλόγριες στον αφρό και γόνο λούτσου στον γιαλό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η πράσινη ενέργεια είναι η λογική επιλογή για τον πλανήτη. Εγώ θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι κρατική-δημόσια και δωρεάν. Μακάρι να μην είναι βαρύς ο επόμενος χειμώνας, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι. Και κάνουμε πολλά μπάνια, για να έχουμε υγεία τον χειμώνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.