Η φύση θα δώσει και πάλι τη λύση

Πιτσιρίκο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ιταλία περίπου 1,5 εκ. άνθρωποι -το 2,5% του πληθυσμού- ανέπτυξαν αντισώματα για τον κορωνοϊό, ένας αριθμός που είναι εξαπλάσιος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H έρευνα έγινε από τη στατιστική υπηρεσία Istat και το υπουργείο Υγείας με τεστ αντισωμάτων σε 64.660 ανθρώπους.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία είναι 248.229.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα ανοσίας είναι διαφορετικά από τη μία περιοχή στην άλλη.

Για παράδειγμα, το 7,5% των κατοίκων της Λομβαρδίας έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοϊό, έναντι μόλις 0,3% εκείνων της Σικελίας.

Το 30% όσων είχαν αναπτύξει αντισώματα ήταν επίσης ασυμπτωματικοί, κάτι που δείχνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid 19 από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό Sars Cov 2.

Αυτό που δεν λέει, όμως, το Reuters είναι ότι για κάθε άτομο με αντισώματα, υπάρχουν άλλα πέντε με κύτταρα Τ (είδος λευκών αιμοσφαιρίων), τα οποία εξουδετερώνουν επίσης τον ιό, σκοτώνοντας τα κύτταρα που έχει μολύνει και μαζί και αυτόν.

Έρευνα το έχει δείξει κι αυτό.

Άρα, στην περίπτωση της Λομβαρδίας, ανοσία δεν έχει μόνο το 7,5% του τοπικού πληθυσμού, αλλά το 45%.

Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, η Λομβαρδία να πλησιάζει στην ανοσία της αγέλης.

Είναι και ο μοναδικός τρόπος η ανοσία της αγέλης για να τελειώσει η πανδημία και να καταστεί ο κορωνοϊός ένας απλός εποχικός ιός, όπως και οι υπόλοιποι από τη συγκεκριμένη οικογένεια ιών.

Εκεί που οι άνθρωποι απέτυχαν, η φύση θα δώσει και πάλι τη λύση.

Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η χορήγηση πλάσματος (αντισώματα ανθρώπων που ήταν φορείς του ιού) σε ασθενείς προκρίνεται από όλο και περισσότερους γιατρούς και ειδικούς στον κόσμο ως η πλέον αποτελεσματική θεραπεία.

Πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ, που ανέφερε ότι μπορεί να μην βρεθεί και ποτέ εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό, δείχνει επίσης γιατί η ανοσία της αγέλης είναι η μοναδική λύση.

Να σημειωθεί ότι ποτέ δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο για κάποιον κορωνοϊό, αλλά αυτό συνέβη και επειδή ο Sars Cov 1 αυτοπεριορίστηκε γρήγορα και διότι οι άλλοι κορωνοϊοί είναι σχετικά ακίνδυνοι κι έτσι δεν υπήρχε και λόγος.

Από την άλλη και τα εμβόλια (κάθε χρόνο παρασκευάζεται και διαφορετικό) για τους ιούς της γρίπης είναι αποτελεσματικά σε ένα ποσοστό 60-70%, που μειώνεται και σε 40% κάποιες χρονιές.

Το ότι στην πανδημία λήφθηκαν αποφάσεις που ήταν δυστυχώς παρά φύσιν αποδεικνύεται και από την περίπτωση του Βρετανού Stephen Lidell, που επειδή πάσχει από χρόνιο άσθμα, ζει τους τελευταίους έξι μήνες απομονωμένος και μπορεί να έχει γλιτώσει από τον κορωνοϊό, όχι, όμως, και από την κατάθλιψη, όπως αναφέρει το Skynews.

“Ξυπνάω λυπημένος, νιώθω το ίδιο για τις επόμενες 15 ώρες και ξαναπέφτω τη νύχτα στο κρεβάτι ακόμα πιο λυπημένος” εξηγεί ο ίδιος, που δεν βλέπει κανένα τέλος σε όλο αυτό, δεν υπάρχει κανένας να τον βοηθήσει· αντίθετα, υπάρχουν στιγμές που εύχεται να είχε πεθάνει.

O Stephen μετακόμισε κοντά στο Γουότφορντ τον Ιανουάριο του 2020, αλλά, αντί να εξερευνήσει τη νέα του γειτονιά, ζει σαν φυλακισμένος στο σπίτι του εδώ και μισό και πλέον χρόνο. “Νιώθω σαν να είμαι στην απομόνωση, χωρίς να έχω κάνει κάτι κακό” λέει ο ίδιος.

Ο Stephen εργαζόταν σαν ξεναγός και είχε τέτοιο ενθουσιασμό στη δουλειά του, που δεν είχε πάρει ούτε ένα ρεπό από το 2013.

Αλλά η πανδημία άλλαξε τα πάντα και δεν θα έχει δουλειά, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2021.

Η έλλειψη της επαφής με ανθρώπους τον ώθησε στην κατάθλιψη, η οποία επιδεινώθηκε από τα οικονομικά του προβλήματα, καθώς δεν πήρε χρηματική βοήθεια και από την κυβέρνηση και τελευταία καταφεύγει και σε τράπεζες τροφίμων.

Ο δημοσιογράφος του Skynews που του πήρε τη συνέντευξη, ήταν μόλις ο πέμπτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε o Stephen από τον Φεβρουάριο του 2020.

Του συνέστησε, μάλιστα, να τηλεφωνήσει σε γραμμή βοήθειας, κάτι που είχε ήδη κάνει τρεις φορές, αλλά στο τέλος πάντα έκλεινε το τηλέφωνο, επειδή δεν ήθελε να ενοχλεί τον κόσμο με τα δικά του προβλήματα.

Δυστυχώς, η ιστορία του Stephen δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Bath μεταξύ 800 ανθρώπων, το 1/4 εξ αυτών είχε προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, εξαιτίας της καραντίνας και της απομόνωσης.

Στο 15% των συμμετεχόντων το άγχος έφτασε σε κλινικά επίπεδα, ποσοστό τριπλάσιο από ό,τι συνήθως.

Το να φτάσει το άγχος κάποιου σε κλινικά επίπεδα σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτελέσει καθημερινές δραστηριότητες.

Η δόκτωρ Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Bath Hannah Rettie επισήμανε ότι άνθρωποι που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας, αρχίζουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους για διάφορα πράγματα, έχουν άρνηση, αποφυγή και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα που είναι η πρώτη τέτοιου είδους, που γίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμα και μετά τη χαλάρωση του lockdown, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που προκάλεσε, θα παραμείνουν.

Πάντως, μία καλή ψυχοθεραπεία είναι μία βουτιά στη θάλασσα και μία υποβρύχια φωτογραφία. Καλά, όχι μόνο μία.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να θυμίσω για μια ακόμα φορά πως ο λόγος που η κυβέρνηση της Σουηδίας απέρριψε την επιλογή του lockdown -πέρα από τον προφανή λόγο πως δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας- ήταν το σκεπτικό πως, πριν κάνεις lockdown, πρέπει να σκεφτείς ΌΛΕΣ τις συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία. Για παράδειγμα, τους ανθρώπους που έχουν ψυχικές νόσους -που είναι έγκλημα να τους κλείσεις μέσα στα σπίτια τους- και τα όσα επιφέρει το lockdown στην ψυχολογία των ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια άθλια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται οι άνθρωποι αλλά καταλαβαίνω και την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι κυβερνήσεις που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι επιστήμονες θα δώσουν τη λύση· εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα. Θεωρώ πως ο κορωνοϊός και η παγκόσμια ύφεση βαράνε την καμπάνα και μας λένε πως είναι ώρα για παγκόσμια συνεννόηση και για ένα νέο σχέδιο. Αλλά δεν βλέπω τέτοια πρόθεση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.