Οι άνθρωποι είναι άσχημοι, μόνο όταν σκύβουν το κεφάλι

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Τα άφησα για το επόμενο κείμενο γιατί ήδη το προηγούμενο είχε περάσει τα 12 μίλια -χοχοχοχο- και, το κυριότερο, δεν ήμουν σίγουρος αν χρειαζόταν να τα γράψω. Γράφω, πάντως, γράφω. Γυρίσαμε σπίτι για να επανέλθουμε πάλι λίγο αργότερα και το πρώτο που κάνω είναι να σας γράφω ανταπόκριση. Καλά, εσείς θα κοιμάστε τώρα, οπότε μάλλον θα το βλέπετε αύριο Σάββατο.

Το προηγούμενο κείμενο το έστειλα, λοιπόν, λίγο πριν κατέβω σε προγραμματισμένη πορεία στην πόλη για τα 57 χρόνια (8/28/63) από την μέρα που ο Martin Luther King Jr. στάθηκε απέναντι από το Καπιτώλιο και εκφώνησε την περίφημη φράση «I Have A Dream». Είχα γράψει κάποιες σκέψεις για εκείνη την ιστορική μέρα, νωρίτερα φέτος το χειμώνα -κατά την ημέρα του MLK- οπότε μην τα ξαναλέω.

Στη δικιά μας πορεία κατέβηκε πάρα πολύς κόσμος, ούτε αυτό το περίμενα, γενικά πολλά δεν περίμενα, δηλαδή μας ξεπερνάνε κάθε μέρα τα γεγονότα και πραγματικά ζω τις ομορφότερες μέρες, της δικιάς μου ζωής τουλάχιστον.

Και τα πρόσωπά μας. Τι όμορφα που είναι τα πρόσωπά μας, όταν συναντιόμαστε στους δρόμους.

Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι όταν χαμογελούν, όταν ονειρεύονται και όταν κοιτάζονται στα μάτια.

Κόσμος συγκινημένος, εκστασιασμένος, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινος.

Τεράστια η αντίθεση με το συνηθισμένο μας πρόσωπο, αφού δεν τείνουμε να είμαστε ανθρώπινοι στην καθημερινότητά μας. Τουλάχιστον, εμείς, οι δυτικοί.

Όλοι οι άνθρωποι είναι άσχημοι, όταν σκύβουν το κεφάλι.

Σε άλλη πορεία, στη Washington D.C., δεκάδες χιλιάδες κόσμου στάθηκαν στο National Mall, σε μια αναβίωση εκείνης της ιστορικής μέρας πριν 57 χρόνια, ενώ μίλησαν μπροστά στον συγκεντρωμένο κόσμο o γιος του King, η μητέρα της Breonna Taylor, o αδερφός του George Floyd και ο πατέρας του Jacob Blake, μεταξύ άλλων.

Την προηγούμενη νύχτα (8/27), στην αμερικανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν επεισόδια μετά τη θλιβερότατη ομιλία του στραβοχυμένου πλέον Donald Trump στον Λευκό Οίκο, καθώς αρκετοί καλεσμένοι του Αμερικανού προέδρου, τα βρήκαν κάπως σκούρα περνώντας μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών. Ειδικά ο Rand Paul άσπρισε κάμποσες φορές.

Και ίσως απόψε το βράδυ να υπάρξουν νέες, σκληρότερες συγκρούσεις.

Γίνονται σπουδαία πραγματάκια στις ΗΠΑ, υπάρχει solidarity, αλληλεγγύη, μια σειρά από γεγονότα που θα παρασύρουν σαφέστατα και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

(We have nothing to lose but our chains. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε εκτός από τις αλυσίδες μας)
Από εκεί και πέρα, είναι ολοφάνερο, πως η αστική τάξη προσπαθεί να διοχετεύσει την οργή πάνω στον Trump, παίζοντας και το πάντα δημοφιλές σενάριο του νόμου και της τάξης, σε περίπτωση που οι πληβείοι βγάλουν τα μάτια τους -αγαπημένη μας συνήθεια- και προτιμήσουν …σταθερότητα.

Γενικά, δεν πρέπει με την καμία να απειληθεί η …φυσική τάξη πραγμάτων, ειδικά αυτή την περίοδο, και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που φοβούνται την αυξανόμενη οργή στους αμερικανικούς δρόμους.

Εντάξει, δεν τα έχουν κάνει και πάνω τους. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Και παρ’ ότι έχουν αποτύχει να διχάσουν το μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος του ηλιακού μας συστήματος, μόλις έγινε ο πρώτος, του οποίου η περιουσία ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολλάρια, αφού πρόσθεσε άλλα 15 τον τελευταίο μήνα. Σιγά που ίδρωσε.

Ήδη η χρηματιστηριακή αξία της Apple ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές τις μέρες το πάρτι στη Wall Street είναι δίχως ιστορικό προηγούμενο· μόλις σήμερα εξάλειψαν όλες τις απώλειες των πρώτων μηνών του 2020.

Όλα αυτά, εν μέσω τεράστιας οικονομικής ύφεσης και υγειονομικής κρίσης. Ακόμα και η μπάντα στον Τιτανικό θα σταματούσε, φαντάζομαι, κατά διαστήματα να παίζει.

Η αμερικανική ελίτ ελπίζει ότι η οργή που θα επικρατήσει τις επόμενες βδομάδες -αφού εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρεοκοπήσει αυτές τις μέρες που αυτοί γίνονται όλο και πλουσιότεροι και στο χειρότερο σενάριο να ξεφύγει αυτή (η οργή)- τελικά να εκτονωθεί πάνω στα πολιτικά συστήματα και στα πολιτικά πρόσωπα.

Προς το παρόν, πρέπει να παραδεχθούμε ότι μας κρατάνε από τις κοχόνες.

Ωραία, λοιπόν, η αναβίωση του “I Have a Dream”, αλλά μόνον εφόσον έχουμε καταλάβει ποιον ήταν τελικά το όνειρο του Martin Luther King Jr.

Το όνειρο του Martin Luther King Jr. δεν ήταν απλά να μονιάσουν οι λευκοί με τους μαύρους, αλλά να καθίσουν τα παιδιά πρώην ιδιοκτητών και πρώην σκλάβων, ως αδέλφια στον ίδιο λόφο.

Δηλαδή, να καταργηθούν οι τάξεις και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής και έθνους.

Κλωτσάνε, κάπως, μερικοί, όταν μαθαίνουν ότι το όνειρό του ήταν ένα άλλο σύστημα.

Δηλαδή, ο Martin Luther King Jr ονειρεύτηκε -πριν τον Κώστα χαχα- να σκίσουμε τους πλούσιους.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ. Επίσης, εδώ τα είπε σχεδόν όλα ο George Carlin, πάνω από μια δεκαετία πριν:
Αν θέλουμε να έχουμε κάποια τύχη -πάντα χρειάζεται, αλλά σίγουρα οι… κολασμένοι τείνουν να τρώνε τα μούτρα τους, ειδικά όταν δεν έχουν ιδέα με τι και ποιους έχουν να κάνουν- πρέπει σαφέστατα το επόμενο διάστημα να βάλουμε στο λεξιλόγιό μας την απεργία, κάτι που δεν το έχουμε κάνει σε σημαντικό βαθμό, γιατί την στάση πληρωμών μάλλον θα την πετύχει το ίδιο το σύστημα. Τελειώνει στο τέλος του έτους η περίοδος χάριτος για το φοιτητικό χρέος -και όχι μόνο- και δεν ξέρω πόσοι γενικά έχουν καταλάβει ότι οι υποχρεώσεις που αναστάλθηκαν, ουσιαστικά δεν διαγράφηκαν αλλά περιμένουν του χρόνου -ή όποτε τις ξεπαγώσουν- να τις πληρώσουμε όλες μαζί. Μας χρέωσαν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Και δεν ξέρω κατά πόσο σκέφτονται το Βασικό Εισόδημα -οι παροχές ανεργίας που δίνονται σε εκατομμύρια αυτές τις μέρες, μοιάζουν πάντως με ένα άτυπο UBI, αν και δεν φτάνουν καλά-καλά για τα απαραίτητα- αλλά δεν φαίνεται να έχουν άλλη λύση απ’ αυτό, αν τουλάχιστον δεν θέλουν να πέφτουν βροχή οι πέτρες σε λίγο καιρό. Βέβαια, καμιά φορά αλλού ξεκινάς και αλλού καταλήγεις, οπότε δεν αποκλείεται -έστω και κατά λάθος- να τους σκίσουμε, χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα το ιδιαίτερο. Να δω τα μούτρα σας, αν γίνει καμιά παλαβομάρα αυτές τις μέρες και ρίξουμε τον καπιταλισμό· καλά, δεν είναι και τόσο απλοϊκό, το πιθανότερο ότι θα μας γαζώσουν αν απειληθούν σοβαρά, αλλά κάπως έτσι ξεκίνησαν κάτι άλλοι πολλά μίλια δυτικότερα -και ανατολικότερα αφού η Γη είναι σφαιρική- πριν από 100 χρόνια και ακόμα να συνέλθετε από το σοκ. Και, αν μη τι άλλο, θα ‘χει σπουδαία πλάκα να κόβεις μετά τις αντιδράσεις. Αν υπάρξει κάτι, νεότερο θα επανέλθω· αλλιώς, τα λέμε μετά την επανάσταση χαχαχα.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Ούτως ή άλλως, εμείς δεν νιώθουμε. Εμείς μετράμε …κρούσματα. Άρη, από την ώρα δημοσίευσης που βλέπεις να έχει το κείμενό σου, καταλαβαίνεις πως δεν κοιμάμαι ποτέ. Άρα, δεν ονειρεύομαι. Ελπίζω στην αμερικάνικη κοινωνία, και εδώ και πολλά χρόνια γράφω πως, αν έρθει η αλλαγή, θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ. Γιατί; Γιατί η αμερικάνικη κοινωνία είναι μπροστά από τις υπόλοιπες. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.