Οι λοιμωξιολόγοι είναι οι “τεχνοκράτες” του 2020

Πιτσιρίκο, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη απειλούνται πλέον από την πείνα, στην Κίνα θέλουν να μειώσουν τις ποσότητες του φαγητού που πετιούνται, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping έκανε λόγο για ένα σοκαριστικό και θλιβερό φαινόμενο και σήμανε συναγερμό για το φαγητό που πετιέται, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα πρέπει να μεριμνήσει για την επισιτιστική ασφάλεια.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά από βδομάδες καταστροφικών πλημμυρών, οι οποίες αποδεκάτισαν την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα κρατικά ΜΜΕ, δεν είναι οι πλημμύρες, που θα προκαλέσουν κρίση, αλλά το φαγητό που πετιέται.

Μάλιστα, στη Wuhan ζητήθηκε από τα εστιατόρια να περιορίσουν κατά ένα τον αριθμό των πιάτων που σερβίρουν σε μία παρέα· για παράδειγμα, να δίνουν εννέα πιάτα σε δέκα άτομα.

Κάτι που χρειάζεται, όμως, καιρό για να εφαρμοστεί σε μία χώρα που θεωρείται ευγένεια να παραγγέλνεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι.

Μάλιστα, τα άδεια πιάτα μετά από ένα γεύμα εκλαμβάνονται συχνά ως κακή συνήθεια από την άποψη ότι ήταν ανεπαρκής η ποσότητα φαγητού που δόθηκε στους συνδαιτυμόνες.

Το μέτρο να προσφέρεται ένα πιάτο λιγότερο από τα άτομα που απαρτίζουν μία παρέα δέχεται, εξάλλου, αρκετή κριτική, με πολλούς να αναρωτιούνται τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος πάει μόνος του σε ένα εστιατόριο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα εστιατόρια δεν πετούν πολύ φαγητό, σε αντίθεση με ό,τι κάνουν οι αξιωματούχοι σε επίσημα γεύματα.

Τα κρατικά ΜΜΕ φέρνουν ως αντιπαράδειγμα και όσους ανεβάζουν βίντεο ενώ έχουν μπροστά τους μεγάλη ποσότητα φαγητού, με την περισσότερη τελικά να την πετούν, όταν κλείνουν το κύκλωμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται καμπάνια στην Κίνα για να μην πετιέται φαγητό.

Η καμπάνια “άδεια πιάτα” είχε ξεκινήσει το 2013, ενώ το 2015 πετάχθηκαν 17 με 18 τόνοι φαγητού στην Κίνα.

Ο πρόεδρος Xi θέλει να παρουσιάσει την καμπάνια σαν μία κίνηση καλής θέλησης εν μέσω πανδημίας, ωστόσο, η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να μειώσει τις ποσότητες φαγητού που πετούν τα 1,4 δισ. πολίτες της.

Με αυτές τις ποσότητες που πετιούνται στην Κίνα θα μπορούσαν να τραφούν 30 με 50 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως.

Οπότε, χρειάζονται επιθετικές τακτικές για να αλλάξουν οι Κινέζοι καταναλωτικές συνήθειες.

Το 2019 η Σαγκάη υιοθέτησε ένα πρόγραμμα που υποχρέωνε πολίτες και επιχειρήσεις να ανακυκλώνουν το φαγητό που πετούσαν, και προβλέπονταν πρόστιμα και άλλες ποινές για όσους δεν συμμορφώνονταν.

Βαθμιαία το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Κίνας.

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με την αύξηση της παχυσαρκίας και το 2016 ξεπέρασε τις ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό των υπέρβαρων.

Τα μεγαλύτερα ωράρια σπουδών και εργασίας και η κακή διατροφή οδηγούν σε αύξηση του βάρους.

Αυτά πρέπει να τα βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς με την καραντίνα και τη φτώχεια που αυτή φέρνει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα καταφεύγουν αναγκαστικά σε διατροφή κακής ποιότητας με πολλές συνέπειες για την υγεία τους.

Αλλά δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο η υγεία να αρχίζει και να τελειώνει στον κορωνοϊό. Λες και όλες οι άλλες ασθένειες και παθήσεις εξαφανίστηκαν διά μαγείας.

Εκτός πραγματικότητας οι λοιμωξιολόγοι δεν τα υπολογίζουν όλα αυτά, θυμίζοντας τους “τεχνοκράτες” του 2010, που υποστήριζαν ότι κόβοντας μισθούς και συντάξεις και κάνοντας και περικοπές στο δημόσιο – δηλαδή, και στο σύστημα υγείας – θα κατάφερναν να εξυγιάνουν την οικονομία.

Τι κατάφεραν, βέβαια, το είδαμε όλοι. Ο κόσμος φτώχυνε και κάποιοι πείνασαν και αυτοκτόνησαν κιόλας.

Κάπως έτσι τώρα και οι λοιμωξιολόγοι νομίζουν ότι, κλείνοντας επιχειρήσεις και τον κόσμο σπίτι, θα ελέγξουν την πανδημία.

Το μόνο που θα καταφέρουν, όμως, είναι να φτωχύνουν και πάλι τον κόσμο, χωρίς να ελέγξουν και την πανδημία, αφού όσο βρίσκει παρθένο πληθυσμό ο κορωνοϊός, θα εξαπλώνεται μέχρι να επιτευχθεί κάποια στιγμή η ανοσία της αγέλης, που καθυστερεί, όσο γίνονται lockdown.

Τα βάζουν, μάλιστα, με τους νέους, χάρη στους οποίους μπορεί να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας σχετικά ανώδυνα, κάτι που φαίνεται ήδη, καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες είναι χιλιάδες και οι θάνατοι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ένα ακόμα κοινό που έχουν τεχνοκράτες και λοιμωξιολόγοι είναι ότι είναι βολεμένοι.

Έχοντας οι ίδιοι μεγάλη οικονομική άνεση δεν μπορούν να έρθουν στη θέση ενός εργαζόμενου των 600 ευρώ, που θα φάει 150 ευρώ πρόστιμο, επειδή ξέχασε να βάλει τη βρώμικη μάσκα του, που δίνει απλά μία ψευδαίσθηση ασφάλειας, όπως έλεγε παλιότερα ο κ. Τσιόδρας.

Κι αυτό διότι οι περισσότεροι θα βάλουν την ίδια μάσκα ξανά και ξανά, χωρίς να την πλύνουν, αλλά και συχνά με λανθασμένο τρόπο, απλά για να γλιτώσουν το πρόστιμο.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, λοιπόν. Από το “μαζί τα φάγαμε”, στο “εσείς φταίτε που δεν προσέχετε και αρρωσταίνετε”.

Kαι όπως το 2010, έτσι και το 2020, κυβερνώντες, ΜΜΕ και επιστήμονες χαρακτηρίζουν ψεκασμένους, συνωμοσιολόγους και επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο όσους δεν συμφωνούν με τα μέτρα, τα οποία κατέστρεψαν εκατομμύρια ανθρώπους.

Το κακό είναι ότι τους πιστεύει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Για τον ίδιο λόγο που αποδέχεται ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν από τη μία δισεκατομμυριούχοι και από την άλλη δισεκατομμύρια που δεν έχουν να φάνε.

Γιατί έτσι είναι η ζωή, όπως λένε όσοι θέλουν να κρύψουν ότι έτσι είναι στην πραγματικότητα ο ψεύτικος κόσμος που φτιάξαμε οι άνθρωποι.

Σε αντίθεση με τον υπέροχο, γεμάτο χρώματα και ζωντάνια κόσμο του βυθού.

Μέχρι να καταστρέψουν, βέβαια, και τον βυθό οι άνθρωποι, για παράδειγμα με την πετρελαιοκηλίδα των 1.000 τόνων, που εξαπλώνεται στον Μαυρίκιο, απειλώντας τα 38 είδη κοραλλιών και τα 78 είδη ψαριών του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ήδη εντοπίστηκαν νεκρά χέλια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αλλά και την οικονομία του νησιού που βασίζεται στον τουρισμό.

Οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα μπορεί να κρατήσουν 10-20 χρόνια, πλήττοντας τα υποθαλάσσια λιβάδια, τις γιγάντιες χελώνες, αλλά και κάθε μορφή ζωής στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το ιαπωνικό τάνκερ που προσάραξε στον ύφαλο, έπλεε τόσο κοντά στην ακτή στις 25 Ιουλίου.

Μία βδομάδα μετά, άρχισε η διαρροή του πετρελαίου, που πλέον έχει σταματήσει, καθώς αντλήθηκε η υπολειπόμενη ποσότητα από τις δεξαμενές του πλοίου.

Η πλοιoκτήτρια εταιρία υποστήριξε ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις για τη ζημιά που προκάλεσε, κι ενώ έχουν ήδη επηρεαστεί 15 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με τις αρχές του Μαυρίκιου να μην διαθέτουν τον εξοπλισμό για να απομακρύνουν το πετρέλαιο.

Εκτεθειμένοι είναι και οι κάτοικοι του νησιού στα τοξικά νερά και προσπαθούν με ό,τι μέσο διαθέτουν, ακόμα και με ζαχαροκάλαμα να αντλήσουν το πετρέλαιο.

Περισσότερο θα επηρεαστούν τα κοράλλια και τα ψάρια του Μαυρίκιου και κατά συνέπεια και η οικονομία του νησιού που στηρίζεται στον τουρισμό και την αλιεία.

Ακόμα και τα κοράλλια που θα επιβιώσουν θα είναι στη συνέχεια ευάλωτα στους καύσωνες, οι οποίοι προκαλούν ούτως ή άλλως τη λεύκανση τους.

Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν μήπως φτάσει η πετρελαιοκηλίδα στα μαγκρόβια – τις ρίζες, δηλαδή, των δέντρων, που είναι μέσα στο νερό της θάλασσας και προσφέρουν καταφύγιο στον γόνο των ψαριών, καβουριών και άλλων ειδών.

Ακόμα και τα πουλιά που φωλιάζουν στα μαγκρόβια μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά από την κατάποση πετρελαίου, το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να μετατρέψει τις ακτές από αμμώδεις σε σκληρές σαν άσφαλτο, καθιστώντας τις και απροστάτευτες από τα κύματα.

Υπάρχει, όμως, κι ένα καλό νέο, καθώς στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή έβαλαν μετά από εννέα χρόνια ξανά κάδο για τα σκουπίδια την Παρασκευή. Δίνοντας μου έξτρα κίνητρο να μαζέψω όσο περισσότερα μπορούσα από τα κρυστάλλινα νερά.

Φωτογραφίζοντας και καλόγριες, γόπες – οι οποίες δεν είναι μόνο ένα ζευγάρι, αλλά 3-4 τελικά – και μελανούρια, που κολυμπούσαν με χάρη κόντρα στον βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί και όχι οι λοιμωξιολόγοι. Και όσο περνάει ο καιρός, είναι όλο και πιο προφανές πως έχουν αποτύχει. Αλλά η θάλασσα είναι πάντα υπέροχη. Και φέτος είναι και πεντακάθαρη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.