Ο επόμενος…

Θέλεις να κανείς μια ήσυχη «διαπραγμάτευση» και να κερδίσεις περισσότερα από όσα δικαιούσαι; Τραβά να κουβεντιάσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Οι άνθρωποι είναι εντελώς απελπισμένοι και φοβισμένοι. Θα δεχτούν τα πάντα.

Κάπως έτσι θα πρέπει να πήγε η συζήτηση μεταξύ ενός Ιταλού και ενός Αιγύπτιου διπλωμάτη λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε κάποιο διάλειμμα μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να χειροκροτάμε την υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με το Κάιρο.

Μετά την Ιταλία, και η Αίγυπτος αναγνώρισε εκείνο που το δίκαιο της θάλασσας ξεκάθαρα ορίζει: πως τα νησιά δηλαδή έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ηλίθιε Κολόμβε, σε προλάβαμε ξανά! Εμείς οι Έλληνες ανακαλύψαμε ξανά την Αμερική σχεδόν 6 αιώνες μετά από εσένα! Κορόιδο!

Και πού είναι το κακό θα αναρωτηθεί κάποιος -αν υπάρχει τέτοιος- καλόπιστος.

Και η Αίγυπτος δηλώνει, επισήμως, ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, σε τι σε ενοχλεί αυτό;

Πρώτον, η ίδια η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι ακόμα και το μεγαλύτερο νησί της, η Κρήτη, έχει μειωμένη ΑΟΖ.

Επίσης, με την μερική οριοθέτηση που αφήνει έξω τις περιοχές ανατολικά του 28ου παραλλήλου -που διεκδικεί η Τουρκία ως δική της- είναι σαν να ομολογεί ότι η ΑΟΖ πολλών νησιών του Αιγαίου είναι τουλάχιστον διαπραγματεύσιμη, ενώ του Καστελόριζου ανύπαρκτη.

Επισήμως, φυσικά, δεν βγάζει άχνα. Περιμένει να γνωμοδοτήσουν το διεθνές δικαστήριο της Χάγης και οι ΗΠΑ.

Τότε θα έχουν την δικαιολογία που χρειάζονται για να υποστηρίξουν ανοικτά όλα όσα σήμερα δεν τολμούν.

Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και η θυσία της Ιφιγένειας έχουν ήδη αποφασιστεί· απλά, θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια, μήπως και κρατηθούν τα προσχήματα κι εμφανιστεί πάνω στον βωμό το ελαφάκι.

Έχει, πάντως, πολλή πλάκα το ποσό εύκολα μασάνε τον ταραμά που τους σερβίρουν οι Μακεδονομάχοι μπατριώτες Ελληναράδες.

Όταν δεν θα μπορούν πια να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους -ακόμα κι από τους Έλληνες πολίτες δηλαδή που φημίζονται για την οξυδέρκειά τους (χαχααααα)-, τότε θα αρχίσουν τα …τουρκοφαγικά, αποφεύγοντας φυσικά κάθε αναφορά στον ρόλο των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Να μην μας διαφεύγει, πάντως, το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος είναι πιόνια των ΗΠΑ, και η μεταξύ τους συμφωνία έχει σίγουρα τις ευλογίες των Αμερικανών.

Η οριοθέτηση μέχρι τον 28ο μεσημβρινό είναι αποκαλυπτική. Κλείσιμο ματιού στην Άγκυρα είναι.

ΗΠΑ και ΕΕ καίγονται για συνολική διευθέτηση των ανοιχτών υποθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προχωρήσουν στην απρόσκοπτη εκμετάλλευση των αποδεδειγμένων πια υδρογονανθράκων της περιοχής.

Η Ελλάδα έχει ήδη «πειστεί», η Κύπρος δεν ερωτάται καθόλου -όπως συνήθως συμβαίνει- και η Αίγυπτος είναι ο …λαγός, προκειμένου να πειστεί και η Τουρκία.

Να συμβιβαστεί δηλαδή με τα μισά από όσα ζητάει από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εκείνο που οι «αναλυτές» στην Αθήνα κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται είναι η παραδοξότητα πως ο Ερντογάν σώζει προς το παρόν την Ελλάδα.

Αν είχε πετύχει το πραξικόπημα εναντίον του, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Μπορεί, όμως, και να γίνουν σύντομα, καθώς οι μέρες του Σουλτάνου μοιάζουν να λιγοστεύουν.

Αυτή είναι η τελευταία προσφορά που του κάνουν.

Αν δεν την δεχτεί, θα συμβούν πράγματα που ούτε καν τα φανταζόμαστε σήμερα.

Το θερμό επεισόδιο θα είναι αναπόφευκτο, και μάλλον δεν θα το προκαλέσει ο Ερντογάν αλλά ο … Μητσοτάκης (με την καθοδήγηση των Αμερικανών φυσικά).

Ποσο ωραία το είχες γράψει καλέ μου Πιτσιρίκο! Μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή ο ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία βάδιζε από τον ένα θρίαμβο στον άλλον!

Και είμαστε τόσο κοντά στο ’22!

Η πουτάvα η Ιστορία δεν δείχνει κανένα έλεος, όταν χλευάζει τους ανόητους και τους ραγιάδες.

Φιλία από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, γνωρίζεις την Ιστορία του ελληνικού κράτους. Οπότε, τίποτε από όλα αυτά με την ΑΟΖ δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση. Οι Έλληνες ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από το 1821 -κρατώντας μόνο την εξέγερση των Ελλήνων και ξεχνώντας ότι η επανάσταση ηττήθηκε και χρειάστηκε το Ναυαρίνο χωρίς …ελληνική συμμετοχή- αλλά τα εκατό χρόνια από το 1922 δεν λένε τίποτα σε κανέναν. Η Ελλάδα είναι αυτό που λένε “ό,τι θυμάται, χαίρεται”. Ηλία, σε ευτυχισμένο τόπο ζούμε. Εγώ δηλαδή, γιατί εσύ ζεις στην Ελβετία. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.