Ο τρόπος κάλυψης της πανδημίας από τα ΜΜΕ βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία

Ξεχειλίζει, Πιτσιρίκο, η οργή των κατοίκων της Βηρυτού κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου, την οποία κατηγορούν για διαφθορά, αμέλεια και κακοδιαχείριση μετά την έκρηξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 154 ανθρώπους ενώ άλλες 4.000 έχουν τραυματιστεί, όπως μεταδίδει το BBC.

“Ξέραμε ότι είχαμε μία κυβέρνηση ανίκανων, αλλά αυτό που έγινε είναι απόλυτα εγκληματικό” δήλωσε τραυματίας από νοσοκομείο της πρωτεύουσας, κι ενώ αξιωματούχοι του λιμανιού της τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και το Ανώτατο Δικαστήριο του Λιβάνου επιμένει ότι οι υπαίτιοι για την έκρηξη θα τιμωρηθούν με τη μέγιστη δυνατή ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητούν επίσης να γίνει ανεξάρτητη έρευνα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αν οι αρχές της χώρας είναι σε θέση να την κάνουν από μόνες τους.

Το νιτρικό αμμώνιο που χρησιμοποιείται σαν παρασιτοκτόνο στη γεωργία και σαν εκρηκτικό -αλλά δεν εκρήγνυται αν δεν υπάρξουν κάποιες συνθήκες- φυλασσόταν για έξι χρόνια σε αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού, μετά την εκφόρτωσή του το 2013 από πλοίο με σημαία Μολδαβίας, το οποίο αναγκάστηκε να δέσει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, όταν αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

Το πλοίο επιθεωρήθηκε, του απαγορεύτηκε ο απόπλους και εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, κάτι που ενέχει ποινικές ευθύνες.

Το φορτίο του αποφασίστηκε να αποθηκευτεί για λόγους ασφαλείας.

Η περιοχή γύρω από την έκρηξη έχει πλέον αποκλειστεί και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για θύματα και επιζώντες στα συντρίμμια.

Ο Λίβανος δεν έχει πλέον άλλα κρεβάτια και εξοπλισμό στα νοσοκομεία για να περιθάλψει τους τραυματίες, ενώ 300 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η Βηρυτός χρειάζεται τρόφιμα, ρούχα, σπίτια και υλικά για την κατασκευή σπιτιών, ενώ δεν υπάρχει έστω ένας δρόμος στην πόλη που να μην έχει επηρεαστεί από την έκρηξη, καθώς παντού έχουν πέσει σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια από στέγες.

Η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, η Τυνησία, η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ έχουν ήδη προσφέρει βοήθεια.

Ο Emmanuel Macron ήταν ο πρώτος ηγέτης που έφτασε στον Λίβανο και δήλωσε ότι η οργή του κόσμου, που του ζητούσε βοήθεια και να μην δώσει χρήματα στη διεφθαρμένη κυβέρνηση, είναι η ελπίδα για το μέλλον.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι θα δοθεί χρηματοδότηση, αλλά όχι εν λευκώ στη λιβανέζικη κυβέρνηση, και αφού γίνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με μία γαλλική ομάδα διάσωσης, υπάρχουν ακόμα ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ιατρική βοήθεια ύψους 5 εκ. στερλινών (6,6 εκ. δολ.).

Η έκρηξη ήρθε σε μία κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο, που είναι και σε έξαρση η επιδημία του κορωνοϊού.

Πέρα από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται πλέον θεραπεία, η χώρα βιώνει και τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον εμφύλιο του 1975-90 και υπάρχει ένταση και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Καθημερινά γίνονται και διακοπές ρεύματος, υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ επειδή ο Λίβανος εισάγει τα περισσότερα τρόφιμα και το λιμάνι έχει πλέον καταστραφεί, εκφράζονται και φόβοι για επισιτιστική επισφάλεια.

Είναι αμφίβολο ακόμα και αν το λιμάνι της Βηρυτού θα λειτουργήσει ξανά, ενώ ο πρόεδρος Aoun ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 66 εκ. δολ. χρηματοδοτικής βοήθειας, αλλά οι επιπτώσεις της έκρηξης στην οικονομία αναμένεται να κρατήσουν μεγάλο διάστημα.

Η έκρηξη έγινε κοντά στο σημείο που είχε σκοτωθεί μετά από βομβιστική επίθεση ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Rafik Hariri το 2005.

Η ετυμηγορία της δίκης των τεσσάρων υπόπτων αναμενόταν να ανακοινωθεί την Παρασκευή 7/8, αλλά μετατέθηκε για τις 18 Αυγούστου για λόγους σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων.

Στο μεταξύ, η οργή που ξεχειλίζει μετά την τραγωδία στον Λίβανο, αναζωπύρωσε τις διαδηλώσεις στη Βηρυτό, έστω και σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι τον περασμένο Οκτώβριο, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και να σημειώνονται και κάποιοι τραυματισμοί, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι αρχές έχουν συλλάβει 16 αξιωματούχους του λιμανιού ως υπαίτιους για την πολύνεκρη έκρηξη, ενώ έχουν ήδη παραιτηθεί ο πρέσβης του Λιβάνου στην Ιορδανία και ένας βουλευτής.

Όλα αυτά δεν είναι αρκετά, όμως, για να καταλαγιάσει η λαϊκή οργή για τους 154 νεκρούς και όπως είπε ένας διαδηλωτής “αυτό το σύστημα πρέπει να τελειώσει”, ενώ μία γυναίκα πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται να χτίσω ξανά το σπίτι μου σε αυτή τη χώρα”.

Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία και τη δικαιοσύνη του Λιβάνου και σχεδόν όλοι ζητούν μία ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία.

Η ελίτ της χώρας κατηγορείται για διαφθορά και είχε μπει στο στόχαστρο και από τις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου 2019.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς ένα τόσο μεγάλο φορτίο με νιτρικό αμμώνιο έμεινε ουσιαστικά αφύλαχτο στο λιμάνι για τόσα χρόνια.

Ο πρόεδρος Aoun άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τραγωδία να προκλήθηκε από κάποιον ξένο δάκτυλο, για παράδειγμα την εκτόξευση μίας ρουκέτας.

Μετά τον Emmanuel Macron και το ΔΝΤ από το οποίο ο Λίβανος είχε ζητήσει 20 δισ. δολ., πρότεινε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, πάντως, περισσεύει και πολλοί τεχνίτες θα επιδιορθώσουν δωρεάν τις ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια.

Οι Λιβανέζοι του εξωτερικού, που είναι τριπλάσιοι από τους κατοίκους της χώρας, συγκεντρώνουν επίσης ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους, ενώ αρκετοί νέοι καθαρίζουν εθελοντικά τους δρόμους της Βηρυτού.

Η Liberation διευκρινίζει, εξάλλου, ότι οι 16 συλληφθέντες μετά την τραγωδία στον Λίβανο είναι διοικητικά στελέχη του λιμανιού, τελωνειακοί και εργολάβοι, που ήταν υπεύθυνοι για εργασίες συντήρησης, στο σημείο που έγινε η έκρηξη.

Την ανακοίνωση έκανε η στρατιωτική εισαγγελία της χώρας, που έχει αναλάβει και την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Αυτά που συμβαίνουν στον Λίβανο είναι πραγματικά θλιβερά και όχι φυσικά τα 150 κρούσματα κορωνοϊού, όπως έγραψε τις προάλλες ελληνικό σάιτ.

Ναι, έγραψε ότι τα 150 κρούσματα, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί ή άνθρωποι που νοσούν ήπια, συνιστούν μία θλιβερή είδηση.

Ακόμα και ο χαρακτηρισμός “φονικός ιός” διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, που έχει πολύ χαμηλή θνητότητα, οπότε είναι “δυνητικά θανατηφόρος”.

Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η παραποίηση της αλήθειας μπορεί να μην είναι εσκεμμένη, αλλά να οφείλεται απλά στην κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας, που γίνεται από πολλούς δημοσιογράφους.

Ο τρόπος κάλυψης της πανδημίας από τα ΜΜΕ, το μόνο που κάνει, παρεμπιπτόντως, είναι να βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία.

Ή στην καλύτερη περίπτωση να καταρρακώνει την ψυχολογία των ανθρώπων. Και η ψυχολογία είναι το παν στη ζωή.

Ακόμα μία απόδειξη ήρθε την Παρασκευή, που επειδή η πρόγνωση για τον καιρό έδινε βροχές και καταιγίδες και στην Αττική ήταν άδεια η αγαπημένη μου ακτή.

Και όχι μόνο, αλλά και μία άλλη βραχώδης ακτή στο Θυμάρι από όπου είναι η φωτογραφία με τις σάλπες.

Τα μελανούρια και οι καλόγριες που κάνουν τα γνωστά τους χορευτικά είναι από τη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου δεν έβρεξε τελικά.

Κάτι ψιχάλες έπεσαν στην Π. Φώκαια όταν είχαμε φύγει πια και παλεύαμε με τους δρόμους – ποτάμια σε Βούλα και Γλυφάδα κλασικά.

Μετά το Ελληνικό και μέχρι το Φάληρο ο ήλιος βγήκε ξανά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα καθεστωτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά την υγεία, και με κορωνοϊό και χωρίς. Αντθέτως, η θάλασσα κάνει πολύ καλό στην υγεία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.