Στον Μαυρίκιο οι ψαράδες αγαπούν τα δελφίνια

Τουλάχιστον 40 δελφίνια έχουν πεθάνει, Πιτσιρίκο, στον Μαυρίκιο εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας από το τάνκερ που προσάραξε σε ύφαλο, μεταδίδει το Reuters, περιγράφοντας και την αγωνιώδη προσπάθεια μίας μητέρας να σώσει το μωρό της.

Τελικά, τα δύο δελφίνια, που περισυνέλεξε μέσα από το πετρέλαιο ένας ψαράς, δεν τα κατάφεραν, ενώ άλλα 38 έχουν ήδη ξεβραστεί νεκρά στις ακτές.

Και ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς συνολικά 200 δελφίνια κολυμπούν στον ύφαλο, εκ των οποίων 25-30 είναι τραυματισμένα ή απλά επιπλέουν.

Οι ψαράδες προσπαθούν να οδηγήσουν τα δελφίνια στην ανοιχτή θάλασσα, εκεί που δεν φτάνει η πετρελαιοκηλίδα.

Αν παραμείνουν μέσα στον ύφαλο, όπου υπάρχει μεγάλη διαρροή πετρελαίου, τα περισσότερα -αν όχι όλα- θα πεθάνουν, αλλά, αν καταφέρουν να φύγουν στα ανοιχτά, μπορεί να επιβιώσουν, και προς τα εκεί προσπαθούμε να τα κατευθύνουμε κάνοντας θόρυβο από τη βάρκα, εξήγησε ένας ψαράς.

Ο ίδιος περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια το συγκλονιστικό στιγμιότυπο με τη μητέρα να μην εγκαταλείπει το μικρό της δελφίνι, για να φύγει στα ανοιχτά και να σωθεί η ίδια· ήθελε να το προστατέψει, αλλά τελικά πέθαναν αμφότερα τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά.

“Είμαι κι εγώ πατέρας μίας κόρης και μου ήταν πολύ δύσκολο να βλέπω μία μητέρα να αγωνίζεται μέχρι θανάτου για να σώσει το μικρό της” κατέληξε ο ψαράς.

Πολλά μπράβο αξίζουν στους ψαράδες του Μαυρίκιου που προσπαθούν να σώσουν τα δελφίνια από την πετρελαιοκηλίδα.

Νομίζω ότι, γενικότερα, οι περισσότεροι ψαράδες αγαπούν τα δελφίνια, απλά επειδή πάντα προβάλλεται η αρνητική είδηση, μαθαίνουμε μόνο για τους λίγους που τα κυνηγούν επειδή τους παίρνουν τα ψάρια από τα δίχτυα.

Παρεμπιπτόντως, είδα κι εγώ ένα δελφίνι στα Λιμανάκια την περασμένη Παρασκευή (28/8).

Ξαφνικά, η υδροδυναμική σιλουέτα του πετάχτηκε από τη θάλασσα 2-3 φορές, μέχρι που χάθηκε στο απέραντο γαλάζιο.

Έχω ξαναδεί δελφίνια στα Λιμανάκια και στο Θυμάρι, αλλά πάντα από υψώματα στον δρόμο και ποτέ με τη μάσκα μέσα στο νερό, που πρέπει να είναι πολύ εντυπωσιακό.

Εδώ, έναν θαλασσοκόρακα φωτογραφίζω και νομίζω ότι έκανα και κάτι τρομερό.

Και είναι και πιο εύκολο από το να εστιάσεις σε γλάρο στον ουρανό, αλλά και σε κοπάδια με σάλπες, μελανούρια και άλλα μικρόψαρα στον βυθό και τον αφρό.

Χιλιάδες διαδήλωσαν, εξάλλου, στον Μαυρίκιο για τα 40 δελφίνια που πέθαναν εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας, απαιτώντας να γίνει έρευνα για τη διαρροή από το ιαπωνικό τάνκερ, που προκάλεσε αυτή την οικολογική καταστροφή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν με τη σειρά τους έρευνα για το αν οι θάνατοι των δελφινιών οφείλονται στην πετρελαιοκηλίδα.

Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πανό, που είχε τη φωτογραφία ενός δελφινιού βουτηγμένου στο πετρέλαιο και από κάτω έγραφε “οι ζωές μας μετράνε”, ενώ ένας άλλος ζητούσε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

“Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και την πληροφόρηση που μας παρέχει, σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας” ανέφερε ένας 33χρονος περιβαλλοντολόγος από το νησί.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακόμα γίνονται νεκροψίες στα δελφίνια και πως έχει στείλει μία επιτροπή για να εξετάσει την κατάσταση με την πετρελαιοκηλίδα.

Παράλληλα, διεξάγονται δύο έρευνες ταυτόχρονα. Μία για τις ευθύνες του πληρώματος από την αστυνομία και μία για το το τι συνέβη στο πλοίο από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Μέχρι στιγμής, κτηνίατροι έχουν εξετάσει δύο από τα νεκρά δελφίνια, που είχαν τραύματα στα σώματά τους, αλλά όχι και ίχνη από πετρέλαιο.

Τα αποτελέσματα από τη νεκροψία σε συνολικά 20 δελφίνια που ξεβράστηκαν στην ακτή, αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Η τοπική οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος που συμμετείχε στη διαδήλωση η οποία έγινε στην πρωτεύουσα του Μαυρίκιου Port Louis, ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι της πετρελαϊκής εταιρίας θα είναι παρόντες στη νεκροψία και ζήτησαν και μία δεύτερη γνώμη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Και από τους εμπειρογνώμονες να περάσουμε στους εμπειρικούς μετεωρολόγους -τους μερομηνάδες- που μετά το συνδυασμό των παρατηρήσεων που έκαναν μεταξύ 1-12 και 14-25 Αυγούστου, κατέληξαν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι τελικά σχετικά ήπιος, ειδικά τον Δεκέμβριο, με αρκετές βροχές και νοτιάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και λίγα σχετικά χιόνια, κυρίως στα ορεινά.

Από το στόμα τους και στου καιρού τα αυτιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου ήταν όταν κολύμπησα με ένα δελφίνι που είχε βγει στα ρηχά. Ελπίζω να έχω την τύχη να την ζήσω μια ακόμα φορά. Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις αυτό που είχα νιώσει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.