Φοβού τους καπιταλιστές και δώρα φέροντες

Γεια σου φίλε πιτσιρίκο,
Η συζήτηση για το βασικό εισόδημα ειναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η ελπίδα όλων μας είναι πως το βασικό εισόδημα -ως ένα βαθμό- θα απελευθερώσει τις κοινωνίες και θα βοηθήσει την αυξανόμενη ανεργία.

Θα είναι όμως έτσι ή θα γίνει ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των πλούσιων για να ρυθμίζουν την αγορά και να αποφασίζουν πώς θα ζούμε;

Στο άρθρο “Το παγκόσμιο βασικό εισόδημα είναι καπιταλισμός 2.0”, ο συγγραφέας ο οποίος όπως ο ίδιος παραδέχεται είναι φανατικός υποστηρικτής του καπιταλισμού, αφου εξυμνεί το καπιταλισμό, καταλήγει πως ο μόνος τρόπος να μην αποτύχει αυτό το σύστημα είναι το παγκόσμιο βασικό εισόδημα.

Με τις θέσεις εργασίας να μειώνονται σε όλο το κόσμο και την ψαλίδα πλουσίων φτωχών να έχει ξεχειλώσει, ο μόνος τρόπος, κατά τη γνώμη του, να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε όσοι βρισκόμαστε στον πάτο της οικονομικής πυραμίδας ειναι το βασικό εισόδημα.

Αυτοί οι καπιταλιστές είναι διάολοι. Δεν γλιτώνουμε από πουθενά.

Με λίγα λόγια θα εχουμε το 1% του πληθυσμού της γης να μας δίνουν με τη μορφή βασικού εισοδήματος, τόσα όσα χρειαζόμαστε για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους και να τους τα επιστρέφουμε στις τσέπες τους.

Μην απορήσετε εάν σε λίγα χρόνια μας δίνουν βασικό εισόδημα, με τη προϋπόθεση οτι θα το ξοδεύουμε όπως αυτοί κρίνουν.

Καλό το βασικό εισόδημα, αλλά όπως εχουν πει και άλλοι αναγνώστες του μπλογκ, πρέπει να βάλουμε και όριο ανώτατου πλουτισμού.

Φιλιά απο Κολωνία

Γιώργος

Υ.Γ. Σκίστε τους πλούσιους.

(Φίλε Γιώργο, σήμερα που δεν υπάρχει το Βασικό Εισόδημα, οι πλούσιοι δεν ρυθμίζουν την αγορά και δεν αποφασίζουν πώς θα ζούμε; Ναι. Οπότε, τι ακριβώς φοβάσαι; Ο Μαρξ δεν ήταν που ήθελε να απαγκιστρωθούν οι άνθρωποι από τη μισθωτή εργασία, να παράγουν οι μηχανές και να εξασφαλίζεται έτσι ένα παγκόσμιο κοινωνικό εισόδημα; Ορίστε λοιπόν. Ο καπιταλισμός οδηγεί στο σοσιαλισμό. Το θέμα με το Βασικό Εισόδημα -που συζητείται επί αιώνες και δεν είναι καινούργιο θέμα, όπως νομίζουν πολλοί- είναι γιατί δεν έχει γίνει ακόμα. Ξέρω γιατί. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν μια ζωή που δεν θα είναι δούλοι. Δεν θα ξέρουν τι να κάνουν. Με το ζόρι θα το πάρουν πολλοί άνθρωποι το Βασικό Εισόδημα. Θα τους το δίνουν και θα αρνούνται. Θα τους δέρνουν για να το πάρουν. Εν τω μεταξύ, είναι εντυπωσιακό πως οι άνθρωποι που δεν δουλεύουν καθόλου έπεισαν τους άλλους ανθρώπους πως η δουλειά είναι καλό πράγμα. Αν η δουλειά ήταν καλό πράγμα, θα δούλευε κι ο Θεός. Όμως, ο Θεός δούλεψε έξι μέρες και από τότε κάθεται. Αν πιστεύουμε πραγματικά στον Θεό, πρέπει κι εμείς να αράξουμε. Θα αράξουμε σίγουρα. Όχι επειδή το επιθυμούμε αλλά επειδή δεν χρειάζεται να δουλεύουμε. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση καταβροχθίζει καθημερινά εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οπότε, δεν χρειάζεται να δουλεύουν οι άνθρωποι. Εκτός αν οι άνθρωποι κάνουν πως δουλεύουν και οι κυβερνώντες κάνουν πως τους πληρώνουν. Όπως δηλαδή γινόταν στη Σοβιετική Ένωση. Ουπς! Γιώργο, οι καπιταλιστές δεν φέρνουν δώρα. Θα δώσουν με το Βασικό Εισόδημα πίσω κάποια από τα χρήματα που κέρδισαν από την εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Θα επιστρέψουν τα χρήματα που σφετερίστηκαν. Γιατί είναι αρκετά έξυπνοι για να το κάνουν. Ενώ οι προλετάριοι, στην καρακοσμάρα τους. Μου αρέσει που πιστεύαμε πως θα ενωθούν. Ναι, σίγουρα. Να είσαι καλά, Γιώργο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.