262 κρούσματα, αλλά και 225 μπάνια

Δεινή είναι, Πιτσιρίκο, η κατάσταση στον Λίβανο και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα στείλει 50 χιλιάδες τόνους σιτάλευρο για να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters, που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την επάρκεια σε σιτηρά και πολλές ιδιωτικές αποθήκες καταστράφηκαν κατά την έκρηξη.

Το αλεύρι θα σταλεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων στη χώρα, καθώς τα αποθέματα του Λιβάνου επαρκούν για έξι βδομάδες.

Η πρώτη αποστολή 17.500 τόνων θα φτάσει στη Βηρυτό τις επόμενες δέκα μέρες για να εφοδιαστούν οι φούρνοι για έναν μήνα.

Ο Λίβανος καταναλώνει 35 με 40 χιλιάδες τόνους σιτηρών μηνιαίως.

Πλέον χωρίς αποθήκες για να αποθηκευτούν τέτοιες ποσότητες, η αποστολή τους κατά διαστήματα είναι πιο πρακτική.

Αλλά με το λιμάνι της Βηρυτού κατεστραμμένο, η αποστολή αλευριού σε σάκους για να φτιαχτεί ψωμί γίνεται μέσω της Τρίπολης, η οποία έχει, όμως, το 1/3 των δυνατοτήτων της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Το λιμάνι της Βηρυτού θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για ένα μήνα.

Ο Συνεταιρισμός Γάλλων Μυλωνάδων θα στείλει 500 τόνους σιτάλευρου στον Λίβανο ως δωρεά και το πρώτο φορτίου 250 τόνων μεταφέρεται ήδη με πλοίο που σάλπαρε από το λιμάνι της Τουλόν την Κυριακή 9/8.

Η υπόλοιπη ποσότητα αναμενόταν να φορτωθεί την Τρίτη 11/8.

Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Σιταριού της Γαλλίας θα στείλει με τη σειρά του 25 χιλιάδες τόνους σιταριού για βοήθεια στον Λίβανο.

Από την επισιτιστική ανασφάλεια του Λιβάνου να περάσουμε, όμως, στην εργασιακή ανασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρετανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι θα χάσουν τις δουλειές τους, από τη στιγμή που η οικονομία της χώρας ταλανίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα το 42% των Βρετανών υποστήριξε ότι η δουλειά του είναι λιγότερο ασφαλής σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό όσων ανησυχούν αυξήθηκε κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο.

Ένας στους τέσσερις πιστεύει επίσης ότι ούτε στο υπόλοιπο του 2020 η εργασία του θα είναι ασφαλής.

Η απασχόληση στη Βρετανία υποχώρησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 2009 μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η ανεργία θα φτάσει στο 7,5% στο τέλος του 2020.

Η έρευνα του Kantar έδειξε επίσης μεγάλη μείωση όσων πίστευαν ότι η κυβέρνηση χαλάρωσε πολύ γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και αύξηση εκείνων που θεωρούν ότι κινήθηκε σωστά ή και αργά, όσον αφορά την άρση τους.

Δηλαδή, και στη Βρετανία είναι στην πλειοψηφία τους κατά των μέτρων, όπως και στη Γερμανία, τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και διαδηλώσεις.

Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει δυσαρέσκεια για τα μέτρα, κάποιοι επιχειρηματίες ίσως κινηθούν και νομικά, άσχετα που δεν τα γράφουν τα ΜΜΕ αυτά.

Τι γράφουν; Ότι προκαλεί σοκ πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων τον Αύγουστο είναι 36 ετών.

Ποιο είναι το σοκ ακριβώς; Όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς (κρυολογήματος, γρίπης), έτσι και με τον κορωνοϊό αρρωσταίνουν και οι νέοι.

Το θέμα είναι πόσο σοβαρά νοσούν από την Covid 19.

Πόσοι είναι οι βαριά ασθενείς, όχι πόσα είναι τα κρούσματα, στα οποία περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί.

Αλλά τα συγκεκριμένα ΜΜΕ λειτουργούσαν πάντα σαν λαγοί της κυβέρνησης και πλέον και των λοιμωξιολόγων.

Προετοιμάζουν την κοινή γνώμη, δηλαδή, και ενίοτε γίνονται και βασιλικότερα του βασιλέως.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η μάσκα μπορεί να γίνει υποχρεωτική παντού. Μόλις βγαίνεις, δηλαδή, από το σπίτι σου θα πρέπει να τη φοράς.

Έχω ξαναγράψει ότι η μάσκα είναι το τελευταίο ανάχωμα πριν την επόμενη καραντίνα. Ένα μέτρο που λήφθηκε μήπως και αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Δεν παύει να είναι, όμως, κόντρα στη φύση του ανθρώπου. Πολύ απλά διότι δεν είναι φυσιολογικό να αναπνέεις, καλύπτοντας μύτη και στόμα, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φόρεσα μάσκα στο κατάστρωμα πλοίου και πήγα να σκάσω από τη ζέστη, αν και φυσούσε δροσερό αεράκι.

Η μητέρα μου, από την άλλη, ένιωσε δυσφορία και μου είπε ότι πήγε να λιποθυμήσει μέσα στο σούπερ μάρκετ με τη μάσκα.

Είναι και θέμα συνήθειας, βέβαια, οπότε υποθέτω ότι όσο περισσότερο τη φοράς, τόσο λιγότερο θα σε ενοχλεί.

Ωστόσο, το ότι πάρα πολλοί κατεβάζουν τη μάσκα στο πηγούνι, ή την κρεμάνε από το αυτί δεν σημαίνει ότι δεν σέβονται το μέτρο, αλλά ότι απλά δεν αντέχουν άλλο να τη φορούν και ρισκάρουν έτσι και το πρόστιμο των 150 ευρώ – κάποιοι πρότειναν να αυξηθεί και στα 300 ευρώ, νομίζοντας ότι όλος ο κόσμος παίρνει τους παχυλούς μισθούς τους.

Επίσης, στην επιδημία που είχε κάνει ο ιός Η1Ν1 το 2009 γιατρός είχε πει σε μητέρα φίλης μου ότι από τη στιγμή που δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα, ούτε να εμβολιαστεί, (υποθέτω με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, διότι ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει εκείνο για τον Η1Ν1).

Παρεμπιπτόντως, μία ιατρική – επιστημονική συμβουλή για το πώς θα θωρακίσουμε καλύτερα την υγεία μας δεν έχουν δώσει όλοι αυτοί οι ειδικοί που βγαίνουν στα κανάλια. Λογικό, βέβαια, από τη στιγμή που πολλοί δεν είναι μάχιμοι γιατροί, αλλά απλά επιδημιολόγοι, μικροβιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κ.λ.π.

Από την άλλη, με τις πολύωρες αναλύσεις για τα κρούσματα το μόνο που γίνεται είναι να αυξάνεται το άγχος του κόσμου κάτι που είναι πολύ κακό για την υγεία.

Οπότε από τα 262 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν χθες, ας χαλαρώσουμε λίγο με τις 225 βουτιές.

Στο Θυμάρι που βρέθηκα μετά από μέρες ξανά, φωτογραφίζοντας μελανούρια, καλόγριες, ζαργάνες, γαϊτανούρια αλλά και γόπες στα κρυστάλλινα νερά.


Βρήκα κι ένα 50λεπτο στον βυθό μετά από πολύ καιρό.

Ένα καλοκαίρι πριν μερικά χρόνια είχα μαζέψει καμιά 30αριά ευρώ από τον βυθό.

Βγάζαμε λεφτά κάποτε.

Από τα μπατζάκια μας τρέχανε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα κρούσματα δεν είναι 262, είναι χιλιάδες. Και αυτό ήταν λογικό μετά το άνοιγμα του τουρισμού και τον έλεγχο σε …3 επιβάτες σε κάθε πτήση. Οπότε, ας πάμε για μπάνιο. Δεν θα φτάσω τα 150 μπάνια φέτος και είμαι πολύ χολοσκασμένος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.