Από την κλιματική κρίση υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν

Πιτσιρίκο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορούν την Ιταλία ότι καθυστέρησε τον απόπλου του σκάφους Sew Watch 4 από το λιμάνι του Παλέρμο και, κατά συνέπεια, και την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει η Le Monde.

Oι λόγοι που επικαλέστηκαν οι ιταλικές αρχές για το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν στο Sea Watch 4 να αποπλεύσει από το λιμάνι ήταν το σύστημα υγειονομικών μέτρων του και το ότι δεν διέθετε πολλά σωσίβια για φιλοξενήσει έναν ικανό αριθμό μεταναστών στο κατάστρωμα.

“Αυτές οι δικαιολογίες είναι αβάσιμες και δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι σκοπός της επιθεώρησης δεν ήταν να διαπιστωθεί η ασφάλεια του πλοίου, αλλά ένας ελιγμός για να παρεμποδιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο” δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Philip Hahn.

“Παρά το γεγονός ότι οι αρχές μας ζητούν να βοηθάμε στις επιχειρήσεις διάσωσης, την ίδια στιγμή μας βάζουν εμπόδια” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο κατηγορούν εδώ και καιρό την Ιταλία ότι αρνείται να φιλοξενήσει τα πλοία τους στα λιμάνια της.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini κατηγορείται, επίσης, ότι παράνομα ανάγκαζε τους μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη θάλασσα.

Αλλά η κατάσταση άλλαξε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από μία συμφωνία της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Γαλλίας που άναψε το πράσινο φως, για να γίνονται δεκτά τα πλοία των ΜΚΟ στα μεσογειακά λιμάνια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από 19 χιλιάδες μετανάστες έχουν πεθάνει προσπαθώντας να φτάσουν από την Αφρική στην Ιταλία, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Όπου φτωχός κι η μοίρα του, δηλαδή.

Την ίδια στιγμή, το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ήταν υπεύθυνο για τις εκπομπές διπλάσιας και πλέον ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα απ’ ό,τι το 50% των πιο φτωχών μεταξύ 1990 και 2015, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύει ο Guardian.

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 60% σε αυτή την 25ετία, αλλά η συμβολή του 1% των πιο πλούσιων σε αυτή την αύξηση ήταν τριπλάσια από ό,τι εκείνη του 50% των πιο φτωχών.

Πέρα από την κλιματική καταστροφή, αυτό δείχνει και την αποτυχία να βελτιωθεί η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

O προϋπολογισμός για τον άνθρακα -που μετράει πόση ποσότητα είναι ασφαλές να παραχθεί- δείχνει ότι διοχετεύτηκε κυρίως για την αύξηση της κατανάλωσης από πλευράς πλουσίων και όχι για να βελτιωθεί η ανθρωπότητα.

Το 10% των πιο πλούσιων, δηλαδή 630 εκ. άνθρωποι, είναι υπεύθυνοι για το 52% των παγκόσμιων εκπομπών σε αυτά τα 25 χρόνια.

Σε αυτό το 10% συγκαταλέγονται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 35 χιλιάδων δολαρίων, ενώ το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων κερδίζει πάνω από 100 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται, συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία της γης κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά στα οικοσυστήματα.

Αν το 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων αφεθούν ανεξέλεγκτοι να ρυπαίνουν, τότε η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό την προσεχή δεκαετία, ακόμα κι αν ο υπόλοιπος πληθυσμός της γης σταματήσει να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Η Oxfam επισημαίνει και ότι αντί να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός για τον άνθρακα για να έχουν όλοι οι άνθρωποι μία αξιοπρεπή ζωή, συνετέλεσε στο να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι.

Μεγάλο ρόλο στην αύξηση των εκπομπών ρύπων έχουν παίξει οι μεταφορές, με τους πολίτες των πλούσιων χωρών να χρησιμοποιούν κυρίως ρυπογόνα αυτοκίνητα, όπως τα SUV, αλλά και πολύ συχνά αεροπλάνα.

Η Oxfam προτείνει περισσότερους φόρους στην πολυτελή ζωή που συνδέεται με τον άνθρακα, επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας με χαμηλά ποσοστά άνθρακα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των φτωχών.

Κι ενώ η κρίση του κορωνοϊού μείωσε τις εκπομπές ρύπων, αυτές ανέκαμψαν μετά την άρση των lockdown.

H εμπειρία της πανδημίας θα πρέπει να κάνει, εξάλλου, τους ανθρώπους περισσότερο ευαισθητοποιημένους για να αποφύγουν μελλοντικές καταστροφές.

Τελικά ακόμα και η κλιματική κρίση καταδεικνύει τις ανισότητες, καθώς υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν, όπως λέει η βουλευτής των Πράσινων Caroline Lucas.

Και προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία ηθική ευθύνη όχι μόνο για τις δυσανάλογα υψηλές εκπομπές ρύπων, αλλά κι επειδή θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο για το Κλίμα.

Πρέπει να φτάσει, λοιπόν, σε μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό, δηλαδή, τουλάχιστον ως το 2050, αλλά με τις πολιτικές που ακολουθούνται προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Παρεμπιπτόντως, από την κλιματική αλλαγή κινδυνεύει και η θαλάσσια χελώνα.

Την είδα τη Δευτέρα καμιά εκατοστή μέτρα από την αγαπημένη μου ακτή.

Μάζεψα και μία σακούλα από τον βυθό για να μην τη φάει, γιατί μία άλλη φορά την είχα δει να προσπαθεί να δαγκώσει ένα καπάκι από πλαστικό ποτήρι – μάλλον επειδή λόγω σχήματος μοιάζει σαν την καμπανούλα της μέδουσας – αλλά ευτυχώς το άφησε.

Με το σαν να πετάει κολύμπι της στο απέραντο γαλάζιο ξεχώριζε ανάμεσα στα μελανούρια, τις καλόγριες, την αθερίνα και τις γόπες, αλλά και μία μικρή σουπιά που κάθισε για λίγο δίπλα της στην ποσειδωνία.

Ήταν και πάλι η πιο μικρόσωμη από τις τρεις θαλάσσιες χελώνες που έχουν εμφανιστεί (και) φέτος στο Θυμάρι.

Η συγκεκριμένη έχει γίνει μάλλον μόνιμη στη δαντελένια ακρογιαλιά. Δίνοντας και στους λιγοστούς λουόμενους χαρά.

Και γράφοντας τον ιδανικό επίλογο στο φετινό καλοκαίρι με επτά θεάσεις μόνο τον Σεπτέμβρη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σε όλα υποφέρουν περισσότερο αυτοί που λιγότερο ευθύνονται για αυτά. Για παράδειγμα, τις συνέπειες της χρεοκοπίας της χώρας μας δεν τις πλήρωσαν οι πολιτικοί και οι ολιγάρχες που είχαν την κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία αλλά οι φτωχότεροι. Αλλά και οι φτωχότεροι δεν θέλουν να ενωθούν, για να νικήσουν, αλλά, αντιθέτως, σκοτώνονται μεταξύ τους. Οπότε, είναι άξιοι της μοίρας τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.