Διχογνωμία για το αν το 90% των μοριακών τεστ για τον κορωνοϊό είναι ψευδώς θετικά

Πιτσιρίκο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα-βόμβα, το 90% των μοριακών τεστ που βγήκαν θετικά, θα έπρεπε να είναι κανονικά αρνητικά, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Ήταν, δηλαδή, ψευδώς θετικά, εξαιτίας της τεχνικής των μοριακών τεστ, που πολλαπλασιάζουν το γενετικό υλικό ενός δείγματος, προκειμένου να γίνει η ανάλυσή του.

Όσο περισσότερο το πολλαπλασιάζουν, όμως, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται, ανιχνεύοντας πολύ μικρές ποσότητες του κορωνοϊού ή νεκρό και ανενεργό ιό, που σε μία τέτοια περίπτωση δεν είναι φυσικά μολυσματικός.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο εντοπίστηκαν 794 θετικά δείγματα σε ένα εργαστήριο στη Νέα Υόρκη, αφού το γενετικό υλικό των δειγμάτων πολλαπλασιάστηκε 40 φορές.

Αν είχε πολλαπλασιαστεί, όμως, 35 φορές, μόνο τα μισά θα ήταν θετικά και αν είχε πολλαπλασιαστεί 30 φορές, το 70% των τεστ θα ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα επίσης με τους New York Times, το 85% με 90% των τεστ που έγιναν τον Ιούλιο στη Μασαχουσέτη δεν θα έβγαιναν θετικά στον ιό, αν το γενετικό υλικό δεν πολλαπλασιαζόταν 40, αλλά 30 φορές.

Για το θέμα έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση, ωστόσο, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι δεν ισχύει πως το 90% των μοριακών τεστ είναι ψευδώς θετικά.

Κι αυτό διότι μπορεί το τεστ να εντοπίσει μία μικρή ποσότητα του ιού τη μία μέρα, η οποία, όμως, θα αυξηθεί σταδιακά τις επόμενες μέρες, καθιστώντας τον μολυσματικό.

Από τη στιγμή που ο ιός κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, όπως, και στη Γαλλία “πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς που είναι οι πιο μεταδοτικοί, να τους περιορίσουμε για 14 μέρες και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές τους” υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ερωτηθείς, πάντως, από τους New York Times ο επιδημιολόγος Michael Mina προτείνει “να υιοθετήσουμε τα γρήγορα τεστ (rapid test), αντί για τα μοριακά τεστ (PCR), που είναι λιγότερο ακριβή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόβλημα μπορεί επίσης να λυθεί κάνοντας τεστ ξανά και ξανά στους ασθενείς, αλλά είναι δύσκολο να οργανωθεί κάτι τέτοιο πρακτικά.

Και στη Γαλλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, που είναι πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Να περάσουμε, όμως, στην έτερη γαλλική εφημερίδα, τη Liberation, που αναφέρει ότι σε καραντίνα 14 ημερών θα μπαίνουν όσοι ταξιδεύουν στη Βρετανία από την ηπειρωτική Πορτογαλία -εξαιρούνται οι Αζόρες και η Μαδέρα- την Ουγγαρία, τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις Ρεουνιόν και Πολυνησία.

Όσοι ταξιδεύουν από τη Σουηδία προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξαιρούνται πλέον από αυτό το μέτρο, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί πλέον σημαντικά στη σκανδιναβική χώρα.

Αντίθετα, έχουν αυξηθεί οι θεάσεις θαλάσσιας χελώνας στο Θυμάρι, καθώς επανεμφανίστηκε η μικρή, χαρίζοντας μου μερικά ωραία πλάνα με έναν σαργό και μερικά μελανούρια που την ακολουθούσαν, καθώς ανέβαινε στην επιφάνεια να πάρει αναπνοή.

Μάλιστα, την είδα στην ίδια ποσειδωνία, που ξαπόσταινε και πριν από λίγες μέρες.

Αυτή ήταν η τρίτη θέαση θαλάσσιας χελώνας φέτος τον Σεπτέμβρη και η έκτη από τον Απρίλη.

Ήταν η πρώτη φορά που την άγγιξα, σχεδόν τη χάιδεψα στο καβούκι της αρκετά, αφού έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με την παρουσία ανθρώπων.

Μάλλον είναι μόνιμες στην ευρύτερη περιοχή οι θαλάσσιες χελώνες και σύντομα θα είναι περισσότερο ακριβοθώρητες οι τσιπούρες.

Αυτά που ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού φέτος το καλοκαίρι ήταν τα μαγιάτικα – τα μανάλια όπως λέγονται σε νεαρή ηλικία, όταν προσεγγίζουν τις ακτές.

Και οι μέδουσες cotylorhiza tuberculata ή τηγανητό αυγό ήταν κυριολεκτικά άφαντες.

Ίσως, τελικά, να ισχύει αυτό που είχα διαβάσει ότι εξαφανίζονται.

Θα είναι κρίμα όχι μόνο γιατί σε αντίθεση με την πελαγία (τη ροζ τσούχτρα) και τη χρυσαώρα (μία μεγαλύτερη πελαγία με καφέ χρώμα ουσιαστικά), η κοτυλόριζα δεν τσιμπάει.

Ούτε οι διάφανες μέδουσες αουρέλια και ακουάρια τσιμπούν, για την ακρίβεια είμαστε ασυμπτωματικοί (που είναι και της μόδας) στο δηλητήριο τους.

Η κοτυλόριζα, όμως, αποτελεί και εκκολαπτήριο για γόνο αρκετών ειδών ψαριών, που κρύβεται στα κοντά, αλλά πυκνά κίτρινα πλοκάμια της, τα οποία καταλήγουν σε κάτι μπλε μπιλάκια.

Δεν ξέρω αν αποτελεί και τροφή για τη θαλάσσια χελώνα, που έμεινε για λίγο ακόμα δίπλα μου μετά τις φωτογραφίες που την έβγαλα, σαν να ήθελε να μου δείξει τις κολυμβητικές της ικανότητες.

Μετά, άρχισε να απομακρύνεται και κουνώντας νωχελικά τα πτερύγιά της στο απέραντο γαλάζιο ήταν σαν να πετάει σε έναν άλλον ουρανό.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ.1 Πιτσιρίκο, βλέπω να χρεώνουν στους μετανάστες και τον κορωνοϊό. “Οι μισές εισαγωγές (την Πέμπτη) ήταν αλλοδαποί στη Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό” ανέφερε ΜΜΕ από αυτά που μπουκώθηκαν με τα 20 μύρια της κυβέρνησης. Δεν έλεγε, βέβαια, πόσοι ήταν ακριβώς οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί που έκαναν εισαγωγή. Διότι εκείνη τη μέρα είχαν καταγραφεί 133 κρούσματα στην Αττική. Φυσικά, δεν μπήκαν όλοι αυτοί σε νοσοκομείο. Και όσοι έκαναν εισαγωγή δεν πήγαν μόνο στη Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό, υπάρχουν κι άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα. Αλλά ακόμα και κρούσματα προηγούμενων ημερών να έκαναν εισαγωγή την Πέμπτη, πόσοι να ήταν τελικά; Μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, άντε και των ποδιών. Αφού μερικοί γράφουν με τα πόδια τελικά. Αλλά τη δουλειά τους την κάνουν. Στον κόσμο περνάει ότι οι μετανάστες φταίνε για την εξάπλωση του ιού, όπως έφταιγαν οι νέοι το καλοκαίρι. Όπως έφταιγαν για την οικονομική κρίση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επειδή ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους, αλλά και οι κουλουράδες που δεν έκοβαν αποδείξεις. Και αφού τους αφαίμαξαν από μισθούς και συντάξεις για να τους σώσουν, τώρα θέλουν να τους γλιτώσουν και από τον κορωνοϊό. Και από τους μετανάστες που πέρα από τις δουλειές που κλέβουν, μπορεί πλέον να διασπείρουν και τον ιό.

Y.Γ.2 Ωρύονται, επίσης, οι μπουκωμένοι με κρατικό χρήμα εκδότες / δημοσιογράφοι επειδή τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και βασιλικότεροι του βασιλέως σχεδόν ζητούν από την κυβέρνηση να φορέσει σε όλους μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Μα, αφού στην Αττική κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, πού θα εντοπίζονταν τα κρούσματα; Έχουν ψάξει πόσα τεστ γίνονται στην Αττική και πόσα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα: Δηλαδή, πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε γωνιά κάθε νομού και κάνουν τεστ; Ή κάνουν τεστ μόνο σε περιοχές που θα προκύψει κάποια μεγάλη εστία κορωνοϊού, όπως το εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά για παράδειγμα.

Υ.Γ.3 Ένας δημοσιογράφος δεν έχει βρεθεί στις συνεντεύξεις τύπου που γίνονται να ρωτήσει τους ειδικούς πόση είναι τελικά η θνητότητα του ιού. Επίσης, δεν τους ρώτησαν αν είναι αρνητές της μάσκας και “ψεκασμένοι” οι ειδικοί που δεν επέβαλαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία στις σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία. Και αν είναι επίσης αρνητές και “ψεκασμένοι” και οι ειδικοί που δεν επέβαλαν τη χρήση μάσκας στα νήπια σχεδόν σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(Αγαπητέ φίλε το σημαντικό είναι πως η θάλασσα είναι υπέροχη και μπορούμε να την χαρούμε. Καλά, εσείς την χαίρεστε όλο τον χρόνο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.