Εκτός δεκάδας της ΕΕ η Ελλάδα στην ποιότητα ζωής των παιδιών

Ουραγός είναι, Πιτσιρίκο, η Νέα Ζηλανδία στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των αυτοκτονιών εφήβων, με τη Unicef να την κατατάσσει 35η μεταξύ 41 χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ στον τομέα της ποιότητας ζωής των παιδιών, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στη νησιωτική χώρα που τα καταφέρνει καλά με τον κορωνοϊό, αλλά όχι και σε άλλα θέματα, αντιστοιχούν 14,9 θάνατοι από αυτοκτονίες ανά 100 χιλιάδες εφήβους, ενώ μόνο το 64% των 15χρονων γνωρίζει να διαβάζει και να κάνει αριθμητικές πράξεις.

Επίσης, η Νέα Ζηλανδία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα στη νησιωτική χώρα.

Η Unicef χτύπησε, λοιπόν, καμπανάκι για τις ανισότητες, την υγεία και την ευζωία στη Νέα Ζηλανδία.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern υποστήριξε ότι η έρευνα αντανακλά την κατάσταση που επικρατούσε με την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι επί των ημερών της διοχετεύτηκαν 3,7 δισ. δολ. προς τις οικογένειες και 18 χιλιάδες παιδιά εξήλθαν από το καθεστώς φτώχειας στο οποίο ζούσαν.

Ωστόσο, ο Επίτροπος για τα Παιδιά της Νέας Ζηλανδίας Andrew Becroft ανέφερε ότι 148 χιλιάδες παιδιά ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε έξι ή και περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς δεν έχουν ζεστά ρούχα, περίθαλψη και φαγητό και η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί από το 2012.

Η κυβέρνηση Ardern αποδέχτηκε τις συστάσεις της Unicef και δεσμεύτηκε για ένα πιο ολοκληρωμένο πλάνο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής των παιδιών, δηλαδή, να έχουν ένα ζεστό σπίτι, πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και τη δυνατότητα να παίζουν και να μαθαίνουν.

Στην πρώτη δεκάδα όσον αφορά την καλή ποιότητα ζωής των παιδιών είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Ελβετία και το Βέλγιο στην ΕΕ.

H Ελλάδα είναι εκτός δεκάδας, αλλά μάλλον η έρευνα θα έγινε πριν την απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει δωρεάν μάσκες στα σχολεία, προασπίζοντας τα παιδιά και τη δημόσια υγεία.

Kαι από την προστατευτική μάσκα να περάσουμε στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, καθώς στη Βραζιλία δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον Jair Bolsonaro.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος υποστήριξε σε live chat στο Facebook ότι δεν υπάρχει νομοθεσία, που να καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Μαζί του συντάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Hamilton Mourao, που, αν και θεωρεί ότι ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας, προσθέτει ότι μόνο μία δικτατορία θα μπορούσε να υποχρεώσει τους πάντες να εμβολιαστούν.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η λατινοαμερικάνικη χώρα είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα στον κόσμο από την Covid 19, κι ενώ σε πολλές “δημοκρατίες” θέλουν να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

H Βραζιλία υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία με την AstraZeneca για την αγορά 30 εκ. δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (και θα διανεμηθεί και στην Ελλάδα και την ΕΕ).

Στη συμφωνία προβλέπεται η αγορά 70 εκ. δόσεων επιπλέον, εφόσον το εμβόλιο αποδειχτεί αποτελεσματικό.

Κλινικές δοκιμές αρκετών εμβολίων, τα οποία έχουν φτάσει στη φάση 3 γίνονται, εξάλλου, στη Βραζιλία.

Επιστροφή, όμως, στην Ελλάδα, με αφορμή το χταπόδι που φωτογράφισα στο Θυμάρι την Παρασκευή.

Ήταν μεγάλο – κάτι που φαίνεται στο πλάνο που φεύγει από το χέρι μου για να κρυφτεί στις ποσειδωνίες – και έβγαλε ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή.

Με μία πιο προσεκτική ματιά φαίνεται ότι τουλάχιστον ένα πλοκάμι του είναι κομμένο και πιθανότατα να το έκοψε μόνο του, όπως συνηθίζουν τα χταπόδια όταν δεν βρίσκουν τροφή.

Τα πλοκάμια τους βγαίνουν ξανά – όπως και οι δαγκάνες του κάβουρα – αλλά ποτέ σαν την πρώτη φορά.

Παρεμπιπτόντως, δεν βγήκαν καλές κάτι άλλες φωτό με μουρμούρες και μία τσιπούρα που έβοσκαν μαζί με κακαρέλους και σαργούς σε αμμώδεις βυθούς.

Κι έμειναν μόνο τα μελανούρια και οι καλόγριες που διακρίνονται καθαρά, ακόμα και όταν είναι θολά τα νερά.

Μέχρι το μεσημέρι είχε ακόμα δυτικό άνεμο στη δαντελένια ακρογιαλιά. Όταν βγήκα, άρχισε να γυρίζει πια.

Ο βοριάς άργησε μια ώρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εμείς τα παιδιά περνάμε πολύ δύσκολα στην Ελλάδα αλλά έχουμε την θάλασσα και βουτάμε και μας περνάνε όλα. Πάντως, είναι καλό που η ποιότητα της ζωής των παιδιών δεν είναι καλή στην Ελλάδα, ώστε, όταν μεγαλώσουν, να φύγουν και να σωθούν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.