Κατά της καραντίνας Ισραηλινοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί και Πορτογάλοι

Θυμωμένοι και αποφασισμένοι χιλιάδες Πορτογάλοι εργάτες διαδηλώνουν, Πιτσιρίκο, για υψηλότερους μισθούς εν μέσω πανδημίας, ζητώντας επίσης από την κυβέρνηση να προστατέψει τις δουλειές τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων που οργάνωσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, σχεδόν όλοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις, ενώ το κύριο αίτημά τους ήταν να αυξηθεί ο βασικός μισθός από τα 635 στα 850 ευρώ.

“Μας κλέβουν τα δικαιώματά μας και ο φόβος της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αυτό” δήλωσε χαρακτηριστικά η Anabela Vogado από το συνδικάτο CESP.

Οι άνεργοι στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τον Αύγουστο και έχουν αυξηθεί κατά 1/3 μέσα σε έναν χρόνο.

Μάλιστα, στη νότια επαρχία Alagvre, που βασίζεται στον τουρισμό, η αύξηση της ανεργίας τον Αύγουστο ήταν 177% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

“Γιατί δεν υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων με επενδύσεις, αλλά ούτε το πολιτικό θάρρος, ώστε να σταματήσουν οι απολύσεις;” αναρωτήθηκε φανερά οργισμένος ο εργάτης Luis Batista.

H κυβέρνηση του πρωθυπουργού Antonio Costa έχει πάρει κάποια μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, που μπορούν να λάβουν δάνεια με κρατική στήριξη ή να απαλλαγούν για κάποιο διάστημα από την υποχρέωση πληρωμής φόρων.

Επιδοτεί επίσης μισθούς, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βάλουν σε αναστολή εργασίας τους υπαλλήλους τους ή να μειώσουν το ωράριο τους, αντί να τους απολύσουν.

Αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά για τους διαδηλωτές, που θεωρούν ότι “η κυβέρνηση στηρίζει τις εταιρίες, αλλά ξεχνάει τους εργαζόμενους”.

Η ουσία είναι ότι μας έβαλαν τα γυαλιά οι Πορτογάλοι, αφού εκεί πληθαίνουν οι διαδηλωτές, ενώ στην Ελλάδα παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Αλλά εντάξει, εδώ έχουμε λιγότερα κρούσματα.

Ισραηλινοί διαδήλωσαν, εξάλλου, έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το lockdown, για να καταργήσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν μεγάλες ουρές με τα αυτοκίνητά τους στον κεντρικό δρόμο της Ιερουσαλήμ, ενώ συγκεντρώθηκαν και σε γέφυρες και κόμβους άλλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο Netanyahu δεν παραιτείται αν και έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.

Οι διαδηλώσεις έγιναν μία μέρα μετά την επιβολή αυστηρότερης καραντίνας και παρά το γεγονός ότι δεν πέρασε από το κοινοβούλιο ένα μέτρο που θα απαγόρευε στους πολίτες να διαδηλώνουν 1 χιλιόμετρο μακριά από τα σπίτια τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατες τις διαδηλώσεις γύρω από το σπίτι του Netanyahu, οι οποίες γιγαντώθηκαν φέτος το καλοκαίρι.

“Είμαι εδώ για να σταματήσω την καταστροφή του Ισραήλ, για να μην πεθάνει η δημοκρατία” δήλωσε ο 42χρονος γιατρός Amit Tirosh, προσθέτοντας ότι “ευτυχώς το κοινοβούλιο κατάφερε έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει την κατάργηση των διαδηλώσεων.

Ο Netanyahu αρνείται ότι τα σκληρότερα μέτρα έχουν στόχο να καταργήσουν τις διαδηλώσεις και υποστηρίζει ότι “χρειαζόμαστε το lockdown για να σώσει ζωές”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τους διαδηλωτές “αναρχικούς και ανόητους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές ήταν χιλιάδες και οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις αποστάσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πιο σκληρά μέτρα στο lockdown των τριών εβδομάδων, που επέβαλε στις 18 Σεπτεμβρίου, κλείνοντας επιχειρήσεις και περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προσέρχονται στις εκκλησίες για προσευχή, κατά την εβραϊκή γιορτή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μόνο το 27% των Ισραηλινών εμπιστεύεται, ωστόσο, τον Netanyahu, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, κι ενώ η χώρα βυθίζεται σε ύφεση με την ανεργία να ξεπερνάει το 11% και τα ημερήσια κρούσματα τις 7.000.

Βλέπουμε, πάντως, ότι ακόμα και στο Ισραήλ, το κοινοβούλιο δεν ψηφίζει κάποια αντισυνταγματικά μέτρα, παρά τις 7.000 ημερησίων κρουσμάτων και, παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος διαδηλώνει έξω από το σπίτι του Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή που με καμιά 300αριά κρούσματα τη μέρα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να υπακούσουν σε ό,τι κι αν αποφασίσει ο καταλληλότερος και το θλιβερό σινάφι του.

Ακόμα πιο δυναμικές είναι οι αντιδράσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η βρετανική αστυνομία συνέλαβε δέκα διαδηλωτές κατά του lockdown στο κεντρικό Λονδίνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Διαδηλώσεις κατά του lockdown γίνονται επίσης και στη Μαδρίτη, όπου οι τοπικές αρχές αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Υγείας Salvador Illa και να εφαρμόσουν καθολική καραντίνα, όπως γράφει ο Guardian.

Aν και 45 περιοχές της Μαδρίτης βρίσκονται υπό μερικό lockdown, που επηρεάζει 1 εκ. ανθρώπους, η περιφερειάρχης Isabel Diaz Ayuso αρνείται να το επεκτείνει σε όλη την ισπανική πρωτεύουσα, φοβούμενη τη ζημιά που θα προκαλέσει στην οικονομία.

Η ίδια ήταν αντίθετη και τον Μάιο με την παράταση της καθολικής καραντίνας τότε, λέγοντας ότι “καθημερινά γίνονται τροχαία δυστυχήματα, αλλά δεν σταματάμε να οδηγούμε αυτοκίνητα”.

Το περιφερειακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Μαδρίτης ανέφερε, επίσης, ότι δεν χρειάζεται “υγειονομική παρέμβαση” από την εθνική κυβέρνηση, διότι οι τοπικές αρχές διαχειρίζονται την κατάσταση υπεύθυνα και με σωστή κρίση.

Η Ισπανία καταγράφει 319 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, τα περισσότερα στην Ευρώπη, καθώς τα αντίστοιχα νούμερα στη Γαλλία είναι 229, στο Βέλγιο 160 και στη Βρετανία 96.

Ο υπουργός Υγείας Ιlla θέλει να επιβληθούν τοπικά lockdown σε όλες τις ισπανικές πόλεις με 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, από 1.000 / 100.000 που είναι η αναλογία αυτή τη στιγμή.

Η Ayuso υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη θα μπει σε lockdown μόνο αφού το έχει κάνει κάθε ισπανική πόλη που πληροί τα κριτήρια που θέτει ο Illa και με την προϋπόθεση ότι η κεντρική κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι θα γίνονται τεστ για κορωνοϊό στο αεροδρόμιο Baja και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας.

Κι ενώ οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται σε πολλές φτωχογειτονιές της Μαδρίτης, όπου οι πολίτες νιώθουν αδικημένοι από τα περιοριστικά μέτρα, το 40,12% των εντατικών για κορωνοϊό είναι κατειλημμένο στην ισπανική πρωτεύουσα, έναντι 17,7% στην υπόλοιπη χώρα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από την άνοιξη, αλλά και επειδή γίνονται περισσότερα τεστ, με τον αριθμό τους να έχει φτάσει τα 8,5 εκ.

Ωστόσο, η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Μάρτιο, αν και τελευταία έχουν αυξηθεί οι θάνατοι.

Την Παρασκευή, η Yolanda Fuentes, που είχε παραιτηθεί από τη θέση της διευθύντριας δημόσιας Υγείας στη Μαδρίτη τον Μάιο, μετά από διαφωνία της με την Ayuso παρομοίασε τις τοπικές αρχές με την μπάντα του Τιτανικού που συνέχισε να παίζει, ενώ το πλοίο βυθιζόταν.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Arancha Gonalez Laya υποστήριξε ότι τα κρούσματα στην Ισπανία αυξήθηκαν ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή άνοιξε νωρίτερα από αυτές την οικονομία της και ήταν κάτι φυσιολογικό να συμβεί.

Είναι αυτό που έχω γράψει κατά καιρούς, Πιτσιρίκο, ότι το lockdown απλά μεταθέτει το πρόβλημα για μετά, διότι όταν μία χώρα προχωρήσει σε άρση του, ο κορωνοϊός θα επανέλθει και με τα βάλε-βγάλε (την καραντίνα) το μόνο που γίνεται είναι να παρατείνεται η διάρκεια της πανδημίας και να απομακρύνεται η ανοσία της αγέλης.

Το παρήγορο είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο κόσμος δεν πρόκειται να ανεχτεί για πολύ ακόμα παράλογα μέτρα καραντίνας και για αυτό και κάποιοι κυβερνήτες δεν προχωρούν σε lockdown πια.

Για την Ελλάδα δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

Τουλάχιστον, ήταν καλύτερη από το Σάββατο η Κυριακή στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Το κύμα κόπασε, η θάλασσα ξεθύμανε.

Επέστρεψαν οι λουόμενοι στην ακρογιαλιά, αλλά και οι θαλασσοκόρακες στα θολά ακόμα νερά.

Ένας άρπαξε και κατάπιε και μία καλόγρια.

Κατάλαβα ότι ήταν το συγκεκριμένο ψαράκι από το μαύρο χρώμα του και τη διχαλωτή ουρά του.

Πολλές ακόμα καλόγριες κολυμπούσαν μαζί με τις σάλπες στις ποσειδωνίες, ενώ μελανούρια, χειλούδες, κακαρέλους και σαργουδάκια μπορούσες να δεις στα βραχάκια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μόνο η θάλασσα έχει σημασία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.