Μεγαλύτερη υγειονομική απειλή τα ιατρικά απόβλητα και από τον ίδιο τον ιό

Πιτσιρίκο, αμέτρητες προστατευτικές μάσκες και στολές, αλλά και σύριγγες έχουν καταλήξει στον ποταμό της Ινδονησίας Cisadane, μετά την κατάρρευση χωματερής κοντά στην πρωτεύουσα Τζακάρτα τον Μάιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το γεγονός αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα με τα ιατρικά απόβλητα την εποχή του κορωνοϊού, που μπορεί να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα και από τον ίδιο τον ιό.

Αρχικά, οι κάτοικοι που πλένουν τα ρούχα τους στον μήκους 138 χιλιομέτρων ποταμό, έβρισκαν 50-60 αντικείμενα τη μέρα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα ιατρικά απόβλητα της Ινδονησίας ήταν 1.480 τόνοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Πλέον έχουν δοθεί νέες κατευθυντήριες γραμμές στις δομές υγείας για τον τρόπο που θα πρέπει να χειρίζονται τα ιατρικά απόβλητα, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία βασίζονται σε τρίτους για την αποκομιδή και την αποτέφρωση τους.

Πολλοί φοβούνται ακόμα και για μετάδοση του κορωνοϊού από αυτά τα ιατρικά απόβλητα που μπορεί να μολύνουν τα νερά που χρησιμοποιούν πολλοί κάτοικοι, οι οποίοι απαγορεύουν πλέον στα παιδιά τους να κολυμπούν στον ποταμό.

Ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση σε ιατρικά απόβλητα την εποχή του κορωνοϊού υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο, από την Ισπανία, μέχρι την Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Στο μεταξύ, ομοφοβική επίθεση δέχτηκε ο γκέι υπουργός Υγείας Jens Spahn στη Γερμανία, όπου πληθαίνουν οι φωνές κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από μία ηχηρή μειοψηφία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Όταν ο υπουργός συναντήθηκε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με διαδηλωτές και έβγαλε τη μάσκα του για να τους μιλήσει, εκείνοι τον αποδοκίμασαν φωνάζοντας “ντροπή”, “φύγε” και “ομοφυλόφιλο γουρούνι”.

Μιλώντας σε μία εκδήλωση λίγες ώρες αργότερα και σε επίσης εχθρική ατμόσφαιρα, ο Spahn επέκρινε όσους μέσα από τον μικρόκοσμό τους στο Facebook και το WhatsApp γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και χάνουν οποιαδήποτε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη.

Η δημοφιλία του Spahn στη Γερμανία έχει αυξηθεί, αλλά την ίδια στιγμή έχει γίνει ένα μισητό πρόσωπο για τους αρνητές του κορωνοϊού και τους σκεπτικιστές των lockdown, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει μία δεύτερη καραντίνα.

“Με τη γνώση που έχουμε σήμερα για τον ιό μπορώ να σας πω ότι δεν θα κλείσουμε τα κομμωτήρια και άλλα μαγαζιά ξανά, ενώ δεν θα υπάρξει απαγόρευση εργασίας και στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

Παρεμπιπτόντως, ο συντονιστής διαχείρισης για τον κορωνοϊό στο Παπανικολάου δήλωσε ότι κάποιοι ηλικιωμένοι του γηροκομείου Αγία Κυριακή δεν θα είχαν καταλήξει άσχημα, αν δεν είχαν εισαχθεί υποχρεωτικά στα νοσοκομεία, εξηγώντας ότι η εισαγωγή τους έπρεπε να είχε γίνει με ιατρικούς και όχι επιδημιολογικούς όρους, δηλαδή, αν κάποιοι ηλικιωμένοι που ήταν ασυμπτωματικοί εισάγονταν σε ενδιάμεση μονάδα φροντίδας και στα νοσοκομεία έμπαιναν μόνο αυτοί που είχαν ένδειξη νοσηλείας, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.

“Νοσηλεύτηκαν όλοι αδιακρίτως σε νοσοκομειακές κλινικές χωρίς να ληφθεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια η απόφαση εισαγωγής σε αυτές» δήλωσε συγκεκριμένα στο ethnos.gr o Αδαμάντιος Χλωρός και πρόσθεσε: «Η νοσηλεία χωρίς ιατρική ένδειξη είναι γνωστό ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους”.

“Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, δυσκολία περίθαλψης λόγω των απαιτητικών προστατευτικών μέτρων που υποχρεώνεται να λαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, περιορισμός των ηλικιωμένων σε κλειστούς θαλάμους είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της νοσηλείας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όλα αυτά αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι δυστυχώς η αντιμετώπιση της Covid 19 δεν γίνεται με ιατρικούς και επιστημονικούς όρους, αλλά με πανικό και τσουβάλιασμα.

Αλλά ότι και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που μπήκαν σε νοσοκομείο, ενώ ο κορωνοϊός δεν τους είχε αρρωστήσει, πέθαναν τελικά από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, επειδή θα ήταν πιθανότατα εξασθενημένοι και ευάλωτοι οργανισμοί.

Μαζικές εισαγωγές σε νοσοκομεία έγιναν -σύμφωνα με καταγγελίες- στην αρχή της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, στην οποία έβαζαν και χωρίς δεύτερη σκέψη κόσμο στον αναπνευστήρα με τραγικές συνέπειες.

Κλείνοντας την παρένθεση, να επιστρέψω στη Γερμανία, όπου οι διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από ένα ετερόκλητο πλήθος ακροδεξιών και αντιεμβολιαστών έχει προβληματίσει τους πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τα σκαλιά του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται το τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου, ορμώμενοι από τις φήμες ότι ο Donald Trump είχε ταξιδέψει στη γερμανική πρωτεύουσα για να στηρίξει την κινητοποίησή τους.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα, οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αποτελούν μειοψηφία στη χώρα, καθώς μόνο το 10% των Γερμανών πιστεύει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ήταν υπερβολικά, το 60% θεωρεί ότι ήταν σωστά, κι ένα 28% υποστηρίζει ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρά.

Βαράτε με κι ας κλαίω είναι παντού ο κόσμος, δηλαδή.

Γενικά, προκαλεί εντύπωση πώς τόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κλειστούν στα σπίτια τους και να φοράνε μάσκες και στην ύπαιθρο από το πρωί ως το βράδυ.

Για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την αποφυγή μόλυνσης γιατί να μην επιβληθεί και η ολόσωμη στολή, αλλά μην δίνω και ιδέες στην επιτροπή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήταν πάλι τίγκα στα σκουπίδια την Τετάρτη η δαντελένια ακρογιαλιά.

Και με τα νερά θολά από τον νοτιά ως συνήθως τα μελανούρια και οι καλόγριες έβγαλαν ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή για άλλη μία φορά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έγιναν πολλά λάθη σε πολλές χώρες στην νοσοκομειακή αντιμετώπιση του ιού το πρώτο διάστημα, και αυτό είναι κατανοητό λόγω της άγνοιας και του πανικού. Το να γίνονται τα ίδια λάθη τώρα, με συνέπεια τον θάνατο ανθρώπων, είναι αδικαιολόγητο. Τον ιό θα τον “σκορπίσει” η οικονομική ύφεση. Και πολλοί θα απορούν με την υστερία που είχαν πάθει. Σήμερα γύρισε σε ένα ελαφρύ βοριαδάκι, οπότε όλα είναι καλά και η θάλασσα υπέροχη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.